Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Különböző korú házinyulak takarmányozása

A különböző korosztályhoz tartozó nyulak igénye eltérő. A fiókák és az anyaállatok energiában gazdagabb, magasabb tápértékű eleségeket igényelnek, mint a társállat nyulak. A számukra ezért több nyúltáp és a legjobb minőségű, pillangósokat is tartalmazó széna etetése javasolható. A nyúltáp helyett vagy mellett a tenyésztők gyakran adnak árpát. Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani arra is, hogy ezeknek az érzékeny állatoknak minden esetben lassú és fokozatos legyen a tápváltása.

Szintén eltérő igények jelentkezhetik az idős állatokat. A nyulak általában 6 éves kortól számítanak idősnek. A jó kondícióban lévőket a felnőtteknek javasolt táplálékkal érdemes tovább etetni, de ha lesoványodnak, akkor kapjanak ők is több nyúltápot és jobb minőségű szénát is.

Tartalom:

  • Újszülöttek

  • Elárvult fiókák

  • Választott fiókák

  • Vemhes

  • Szoptató

Az újszülöttek táplálása

Az anyanyúl az első 2 napon gyakran egyáltalán nem szoptatja az újszülötteket. Ezt követően is általában naponta egyszer, többnyire korán reggel, néha naponta kétszer szoptatnak, ami egy-egy alkalommal csupán 3-5 percig tart. A nyulak anyateje rendkívül koncentrált, sok zsírt és fehérjét tartalmaz és a fiókák hasának kikerekedése jelzi, hogy ettek.

A fiókák eleinte kizárólag anyatejet fogyasztanak, és csupán 2-3 hetes korban kezdik el enni az anyjuk táplálékát mellette. Ez jelentős élettani változást jelent, ezért ebben az időszakban gyakran fordul elő súlycsökkenés és emésztőszervi betegség a körükben. 3 hetes kortól már rendszeresen együtt táplálkoznak az anyjukkal.


Az elárvult fiókák felnevelése

Ha a fiókák elveszítik az anyjukat vagy az túl sokat (8-nál többet) fial, akkor az első 12 napban lehetséges dajkásítani. Az anyák többnyire könnyen elfogadják a saját fiókáiknál 4 nappal nem idősebb vagy fiatalabb idegen fiókákat. A 12 naposnál idősebbeket viszont általában már nem fogadják el.

Ha a fiókák nem dajkásíthatók, akkor mesterségesen kell felnevelni őket. Ez meglehetősen körülményes. Sokféle tejpótló használható, de egyik sem tökéletes a nyulak számára. Az egyik lehetséges megoldás az, hogy 1 rész teljes (!) tehéntejbe 3 rész cukormentes tejkonzervet kever és ennek 100 ml-éhez még 6 g sovány tejport is hozzáad. Használhat macska tejpótló tápszert, amibe tojássárgáját kever el, illetve ezek hiányában tejföllel dúsított tehén- vagy kecsketejet is. A keveréket érdemes egy kevés kukoricaliszttel besűríteni, hogy könnyebben lehessen etetni. Napi 2 etetésre van szükség, de készüljön fel arra, hogy egy-egy fióka akár 20-30 percig is eszik. Tegye a kézmeleg tejet egy tálba, ahonnan kezdetben 1 ml-es fecskendőbe vagy szemcseppentőbe felszívva adagolhat. Később macska cumisüveg is használható. Az első héten mintegy 2,5, a másodikon 5-7, a harmadikon 7-13, a negyediken pedig 13-15 ml tejpótlót adjon egy-egy etetés alkalmával.

Ha van egészséges felnőtt nyúl, az első héten cekotrófról is gondoskodni kell a fiókák számára, ami nagymértékben javítja az életben maradásuk esélyét. A sötétzöld színű, átható illatú, nyálkával bevont és lágy állagú cekotrófot a felnőtt állatok általában az éjszakai órákban ürítik, és azonnal el is fogyasztják, ezért a gyűjtéséhez éjszaka kell lesben állni. A cekotrófot 4-5 napon át naponta egyszer kell belekeverni a tejpótlóba és megetetni a fiókákkal. Nem csak táplál, de elősegíti a bélflóra kialakulását is, aminek a hiányában a fiókák elpusztulhatnak, mert a hasznos mikroorganizmusok hiányában káros baktériumok szaporodnak el, amelyek enterotoxint termelnek.

Az etetések között szobahőmérsékleten, vastag törülközőben, letakarva kell tartani a kicsiket, hogy melegben és sötétben legyenek. Az etetések után ugyanúgy nedves vattával kell ürítésre ingerelni őket, mint a többi állatfaj kicsinyeit. Miután kiszőrösödtek, már füröszthetők is.

12-14 napos kortól kiegészítésül már jó minőségű, friss füvet (pl. lucerna és komócsin keverékét), valamint zabszénát és zöldségeket is fogyaszthatnak, mint a gyermekláncfű zöldje, a petrezselyem, vagy a sárgarépa és a kelkáposzta levele. 16-18 napos kortól pedig már nyúltápot is ehetnek. A mesterségesen nevelt fiókák elválasztása már 3 hetes kortól megkísérelhető.

A választás és a választott fiókák takarmányozása

Ha a fiókák a 3. héten már fogyasztanak száraz táplálékot, akkor is a legkorábban 4 hetes korukban választhatók el az anyjuktól. A leghelyesebb 6-8 hetes kor körül elválasztani őket. Az elválasztás a fiókák eltávolításával jár az anyjuk ketrecéből. Ilyenkor egyék továbbra is ugyanazt a táplálékot, mint amit az anyjukkal fogyasztottak. A választás körül a fiókák különösen sok kalciumot és D-vitamint, valamint napi legalább 15-20 perces szűretlen napfényt igényelnek. A zöldtakarmányok etetését 3 hónapos kortól fokozatosan ajánlott elkezdeni. A leginkább az ajánlható, hogy a választott fiókák 7 hónapos korig jó minőségű nevelőtápot kapjanak a legjobb fűszénával és egy kevés zölddel kiegészítve.

7 hónapos kortól a nyulak már fiatal felnőttnek számítanak. Ilyenkor kell fokozatosan áttérni a réti széna etetésére, amit igény szerint kapjanak a nyulak. Ugyanakkor csökkenteni kell a lucernaszéna és a nyúltáp adagját. 1 éves kortól már érett felnőttnek számítanak a nyulak. Ekkor már a fűszéna és a zöldtakarmányok képezzék a táplálásuk alapját és legfeljebb korlátozott mennyiségben kaphatnak nyúltápot.

A vemhes nőstények takarmányozása

A vemhes nőstények takarmányozásában nincsen szükség változtatásra a társállat nyulak etetéséről elmondottakhoz képest. Adja továbbra is ugyanazt a táplálékot, amivel addig etette, és adjon ugyanannyit, mint korábban. Kerülje a kényeztetést és a jutalomfalatokat, azok ugyanis kizárólag csak árthatnak. Csupán kis mennyiségű granulált tápot és lucernaszénát kapjon az anyanyúl ebben az időszakban, hogy hozzászokjon. De a friss ivóvízzel való a folyamatos ellátásra oda kell figyelni, mert a vemhes nőstények igénye is nagyobb.

A szoptató anyák takarmányozása

Az ellés után az anyának a szokásosnál fokozatosan több granulált nyúltápot és pillangósokat (pl. lucernát) is tartalmazó szénát kell biztosítani, mert a tejtermelés csúcsa idején a szokásos fenntartó energia 3-3,5-szeresét is igényelheti, amit másképp képtelen fedezni az anya. Általában igény szerint (ad libitum) tanácsos etetni a szoptató anyákat, de nem hirtelen elkezdve, hanem kapjanak fokozatosan emelkedő adagot, és csak 5-7 nappal az ellés után legyen korlátlan a táplálásuk. Az ellés után azonnal túletetett anyák ugyanis tejmirigygyulladást kaphatnak, mert a tejtermelésük jelentősen meghaladhatja a fiókák igényeit.