Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Fű és fűszéna szerepe a házinyúl takarmányozásában

A házinyúl őse, az üregi nyúl alapvetően fűevésre és menekülésre specializálódott állatfaj, ezért a háziasított változatának is elsősorban a fűre vagy a fűszénára kell alapozni a táplálását. Fű nélkül gyorsan károsodik az egészségük, ezért a fű a legfontosabb, és az egész életükben a leginkább nélkülözhetetlen táplálék a számukra. Ez szolgáltatja ugyanis a nyulaknak a legfontosabb tápanyagokat, köztük az energiát, a vitaminokat, az ásványi anyagokat és a fehérjéket is. A fű táplálja a vakbél mikroorganizmusait, amelyek a cekotrófot állítják elő a nyúl számára. Még a fűben található emészthetetlen rostokra is szükségük van, mert ezek segítik a jóllakottság érzés kialakulását és a megfelelő bélmozgásokat. A fű és a fűszéna fogyasztása emellett sok rágást is igényel, ami segíti a nyúl kielégítő mentális állapotának fenntartását, hozzájárul a kevésbé alkalmas tárgyak rágcsálásának elkerüléséhez, és emellett még a folyamatosan növekvő fogainak egyenletes kopását is ez teszi lehetővé a leghatékonyabban.

A takarmányozástani szakemberek általában nem fűről, hanem gyepről beszélnek. A gyep a réteket és ma kaszálókat borító vegyes növénytakaró. A gyep lehet természetes vagy mesterséges telepítésűis. Takarmányozási szempontból értékes növényzet, ami többnyire évelő növényfajokból, a gyepnövényekből áll, és legeltetéssel vagy kaszálással hasznosítható.

Gyepalkotó növények:

  1. Pázsitfüvek – A pázsitfűfélék családjába (Poaceae) tartozó növények, amelyek közül több is alkalmas a növényevő állatok takarmányozására. Sok más mellett ide tartoznak a csenkeszek, a csomós ebír, a komócsinok, a magyar rozsnok, a perjék, a réti ecsetpázsit, a taréjos búzafű és a különböző tippanok.
  2. Pillangósok – A pillangósvirágúak családjába (Fabaceae) tartozó növények, amelyek sok faja számít értékes takarmánynövénynek. Ilyenek a lucernafélék, a bükkönyök, a herefélék és a szarvaskerep is.
  3. Gyomok – Különböző rendszertani csoportokba sorolt olyan növények, amelyek jelenléte nem kívánatos a gyepekben. Vannak közöttük takarmányértékkel rendelkezők, mint a bojtorján, a pásztortáska, a pongyola pitypang vagy a szamóca, de a többségük káros, mint a különböző cserjék, a mezei aszat vagy a tövises iglice.

A gyepek a származásuk és a növényösszetételük alapján lehetnek síkvidékek, dombvidékiek, hegyvidékiek, havasiak, lápi és sziki eredetűek.

Elvileg a nyulak legegészségesebb táplálása legeltetéssel érhető el, mert ezáltal kellő mennyiségben fogyaszthatnak friss füveket, leveleket és gyökérzöldségeket, amitől a szabadban élő nyulak csontváza sokkal erősebb lesz, mint a bezárva tartott társállat nyulaké. Ebben amúgy a mozgás és a napsütés is fontos szerepet játszik. Azonban a legeltetés nem mindig biztonságos. Egyrészt ha olyan nyulat visznek ki legelni, amelyet addig csak szénával etettek, akkor elpusztul. Ilyenkor is különösen nagy gondot kell fordítani a fokozatosságra, vagyis arra, hogy előbb etessék meg a megszokott szénájával, majd csak ezután engedjék ki a gyepre, eleinte rövid időre. A másik veszély pedig az, hogy nyulakra mindig lesnek ragadozók, ezért nem hagyhatók felügyelet nélkül magukra, és még az elszökés veszélyétől is tartani kell. A legeltetett házinyulak számára ezért mozgatható zárt kifutókat ajánlott építeni, amiben a kora reggeli és a késő esti órákban szabadon táplálkozhatnak, de ha valakinek kert hiányában nincs erre lehetősége, akkor a füvet akár haza is viheti. Mindkét esetben fontos szempont, hogy a kiválasztott terület ne legyen szennyezett állatok ürülékével, közlekedési porral, hulladékokkal vagy növényvédő szerekkel. Ajánlott azt is ellenőrizni, hogy a gyűjtött növényzet nem ártalmas-e a nyulak számára. És a fokozatosság ilyenkor is fontos követelmény, ha a füvet hazaviszi.

A ház körül más alkalmas zöldtakarmányok is találhatók, mint a gyermekláncfű, a csalán, az aggófű és a tyúkhúr. Ezeket etetheti frissiben, és szárítva el lehet tenni télire is. Mint arról még lesz szó, gyűjthetők bizonyos lombok és egész ágak (pl. fűzfa), emellett cserjék és egyéb növények, köztük egyes gyümölcsök is a nyulak számára.

Mivel a legeltetés és a gyűjtögetés a ma elterjedt életformánk, a környezetszennyezés és a lehetőségeink miatt általában nem oldható meg, ezért a társállat nyulak táplálásában nem a friss vagy a tulajdonos által gyűjtött fű, hanem a kereskedelmi forgalomban kapható széna etetése kapja a legnagyobb szerepet. Ezért egy nyúltartónak feltétlenül ismernie kell a különböző szénákat is.

A fűszénák megfelelően gazdagok a nyulak számára hasznosítható tápanyagokban és az alacsony energiatartalmuk ellenére önmagukban is alkalmasak a keveset mozgó, kedvtelésből tartott házinyulak folyamatos táplálására. A fűszéna lehet közönséges réti széna, de állhat réti komócsinból, csillagpázsitból, zabból, rozsból és árpából is. A fűkeverékek általában a beltartalom szempontjából megfelelőbbek a nyulak számára, ezért a különböző szénákat keverve ajánlott etetni. Leginkább a réti komócsin szénáját tartják közülük a legjobbnak, mert kiválóan alkalmas még az emésztőszervi betegségek gyógykezelésének a támogatására is, ezért mindig előnyös, ha van belőle a keverékben, de még ezt sem ajánlott tartósan önmagában adni a nyulaknak. A fűszéna keverékek korlátlan mennyiségben (ad libitum) etethetők minden nyúllal.

A pillangós szénák közé tartozik a lucerna, a bíborhere, a lóhere, a vöröshere, a zöldborsó és a bab szénája is. Ezek rendkívül gazdagok tápanyagokban, több fehérjét, energiát és kalciumot tartalmaznak, mint a fűszénák, de annál is, mint amire egy felnőtt társállat nyúlnak szüksége van, ezért a pillangós szénák etetése gyakran vezet elhízáshoz és különböző emésztőszervi megbetegedések kialakulásához. Még fűszénával keverve is gondot okozhatnak, mert a nyulak hajlamosak kiválogatni a számukra ízletesebb összetevőket. Ennek ellenére kis mennyiségű pillangós szénát lehet jutalomfalatként etetni a felnőtt társállat nyulakkal, de nem szabad erre alapozni a táplálásukat.

A pillangósokhoz hasonlóan a szalmafélék rendszeres etetésétől is tartózkodni kell. Kis mennyiségben ezek sem ártanak ugyan a nyulaknak, de tápanyagokban rendkívül szegények, ezért ha tartósan ezekre alapozzák a nyúl táplálását, az hiánybetegségek kialakulásához vezet.

Kizárólag megbízható forrásból vásároljon szénát. A napon szárított szénákat részesítse előnyben, mert ezek általában jobban megőrzik a tápanyagokat, mint a mesterségesen szárítottak. A legjobbak a jó illatú, friss, zöld szénák, a nedvesek, a penészesek és az elöregedettek viszont alkalmatlanok az etetésre. Ha van rá mód, figyeljen oda arra is, hogy ne a bála tetejéről való szénát vegyen, mert az madarak bélsarával szennyeződhetett. Az esős időben készített széna barna színű. Ennek az a magyarázata, hogy a nagy nedvességtartalom miatt bemelegszik és megpenészesedik, aminek következtében részben tönkremegy a fehérjetartalma, karamellizálódik a szénhidráttartalma, és csökken az emészthetősége.

A lakásban egy száraz és megfelelően szellőző helyiségben tárolja a szénát. Ha zacskóban vásárolta, nyissa fel, hogy szellőzhessen.

A széna etetésére többféle lehetőség is kínálkozik. A legjobb, ha a ketrec oldalához rögzített szénarácsba, dobozba vagy kosárba teszi, de etetheti a kifutó aljáról is, emellett az alomtálba is rendszeresen helyezzen egy keveset belőle. A leghelyesebb, ha állandóan van a nyúl előtt fűszéna, ha elfogy, mielőbb pótolni kell. Sokan WC-papír gurigákba vagy más rejtekhelyre préselve is adnak a nyúlnak belőle, mert így a környezetgazdagítás egyik eszköze.