Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A házinyúl zöldtakarmányai

A nyulaknak a fűfélék mellett sokféle egyéb zöldtakarmány adható. Ezek képezik a táplálékuk második legfontosabb összetevőjét. A zölden etetett takarmányok általában rendelkeznek azokkal az előnyökkel, amelyeket a fűvel, illetve a fűszénával kapcsolatban már elmondtunk, emellett sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Általánosságban elmondható, hogy minél sötétebb zöld a színük, annál több bennük a tápanyag, ezért az egészen világoszöld színű jégsaláta a leggyengébb beltartalmúak közé tartozik. Mivel sok víz van bennük, támogatják az emésztőszervek és a húgyszervek működését is. Azonban van néhány alapszabály, amit az etetésük során ajánlott betartani:

  1. Egyrészt tisztában kell lenni azzal, hogy a fent elmondottak alapján a zöldtakarmányok kiváló kiegészítő táplálékok, de a nyulak táplálására önmagukban nem alkalmasak, mert a szükségesnél kevesebb energiát szolgáltatnak.

  2. Fontosak a beszerzésük körülményei is. A legtöbben a zöldségtermelőktől és a zöldségesektől szerzik be a zöldtakarmányokat, ahol hulladékként termelődnek. Fontos ellenőrizni, hogy biztosan vegyszermentes forrásból származzanak. A legjobb ezért kizárólag emberi fogyasztásra alkalmas zöldségeket, illetve bio termelőktől származó zöldségek leveleit etetni. Az etetés előtt ezeket is mindig alaposan meg kell mosni.

  3. A fűfélékhez hasonlóan a leghelyesebb többféle, vagyis legalább három különböző zöldtakarmányt etetni egyszerre, mert a bennük található tápanyagok így egészítik ki egymást a legjobban.

  4. Ha a nyúl még nem szokott hozzá a fogyasztásukhoz, akkor eleinte mindegyiket csupán kis mennyiségben szabad adni és fokozatosan lehet növelni az etetett adagot. Fontos, hogy mindig csak egyfélével egészítse ki a már etetetteket, és várjon legalább 2-3 napot, mielőtt egy következő új zöldtakarmány etetésébe kezd. Így, ha mégis kialakul, tisztában lehet azzal, hogy melyik okozza a hasmenést, mert az általában etetés megkezdése után rövid időn belül jelentkezik. Ha a fokozatos váltások ellenére mégis hasmenés lép fel, nem kell megijedni. Ez általában egészségügyi szempontból enyhe probléma, sokkal inkább az vele a baj, hogy szennyezi a környezetet, mint az ártalom, amit a nyúl elszenved. Általában a 24 órán belül etetett zöldtakarmányok között kell keresni az okot, ezért ha nem változtatott, a legjobb mindegyiket megvonni, és átmenetileg csak fűszénával etetni a nyulat, majd 2-3 naponta egyesével adni újra a nyúlnak a zöldtakarmányokból, amíg meg nem találja a hasmenésért felelőst. Ezt ne etesse tovább, válasszon mást helyette.

  5. Végül az is hasznos szabály, hogy az etetést ajánlott a megszokott fűszénával kezdeni, és csak ezután adni a kiválasztott zöldtakarmányokból. Ezeket lehetőleg folyamatosan etesse a nyúllal. A zöldtakarmányokból hajlamosak a kelletténél többet fogyasztani, ezért ezek betartása segít fenntartani az emésztés egyensúlyát és megelőzni a hasmenés vagy a felfúvódás kialakulását. Lehetőleg annyit adjon belőlük, amennyit fél óra alatt elfogyaszt a nyúl, és a maradékot, amit nem evett meg, 3-4 óra után mindig távolítsa el a ketrecből.

A zöldtakarmányok széles skálája etethető a nyulakkal, amelyek közül néhány egész évben elérhető. A kereskedelmi forgalomban kapható a leveles zöldségek és az egyéb zöldségek szára és levelei általában megfelelők a nyulak számára. A teljesség igénye nélkül az alábbi zöldtakarmányokat etetheti:

brokkoli

cékla zöldje

fehérrépa zöldje

kelbimbó

kelkáposzta

mángold

paszternák zöldje

petrezselyem zöldje

retek zöldje

salátafélék (elsősorban a sötét levelűek)

sárgarépa zöldje

spenót

torma zöldje

vizitorma

zeller zöldje

Sokféle saláta adható a nyulaknak, azonban elmondható róluk, hogy minél sötétebb a színűk, annál több hasznos tápanyag van bennük. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a biológia nem ismeri a magyar nyelv szabályait, ezért a k-betűs zöldségek is adhatók a nyulaknak, de csak fokozatosan hozzászoktatva, mint minden más zöldtakarmány esetén. De az tény, hogy a fejes káposzta etetésétől valóban jobb óvakodni, és abban van egy k-betű...