Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Fajtársak összeszoktatása

A nyulak összeszoktatását az életkor és az ivari állapot is jelentősen befolyásolja. A méret kevésbé fontos tényező, akár a törpék is kijönnek az óriásokkal. A nagyon fiatal egyedek többnyire szinte azonnal elfogadják egymást. De két ivaros nőstény vagy két ivaros hím előbb-utóbb verekedni kezd egymással. Ugyanakkor ivartalanítva bármely nemű nyulak együtt tarthatók egymással. Fel kell készülni arra is, hogy még a fiatal kortól együtt tartott, de nem ivartalanított nyulak is harcolni kezdenek egymással 3 és 6 hónapos koruk között, mert az egyik vagy mindkettő agresszívvé válik, ha pedig ellenkező neműek, akkor 12 hetes kortól akár már párosodhatnak is, a nőstény megtermékenyülhet, ami nem egészséges ilyen fiatal korban.

Az összeszoktatandó nyulakat tartsa eleinte külön, de közeli ketrecben. Az első bemutatásra mindig a ketreceken kívül és lehetőleg ne az eddig is használt kifutó területén, hanem a lakás egy mindkét nyúl számára idegen, korábban nem használt, ezért semleges helyén kerüljön sor. Jó, ha a terület könnyen takarítható és nem túl nagy alapterületű. Ilyenkor általában előbb a környezetre figyelnek, csak ezt követően foglalkoznak egymással. Az összeszoktatás időszaka alatt naponta legalább 20 percre próbálja összeengedni a különben külön tartott állatokat. Mindig felügyelje őket, amikor találkoznak. Akkor tekintheti békésnek a viselkedésüket, ha együtt fekszenek egymás mellett, ápolják egymást és összedörzsölik az orrukat.

Ha másképp nem megy, megpróbálkozhat azzal is, hogy kézben tartva összedörzsöli az orrukat, összeérinti a testüket és megszagoltatja egymás bundáját. Ez a stressz ellenére kellemes érzést kelthet bennük. Az is segít, ha igyekszik a figyelmüket az új környezet mellett változatos játékokkal és rágcsálnivalókkal elvonni. Igyekezzen akár naponta különböző körülményeket teremteni az összeszoktatás helyén, mert az segít elvonni a figyelmüket egymásról a találkozók alkalmával.

Egy ketrecbe csak olyan párokat költöztessen össze, amelyek azon kívül már megbízhatóan összeszoktak. Legyen résen ilyenkor is, mert előfordulhat, hogy ekkor tör ki köztük a harc. Ha így sem verekednek, akkor minden rendben van. Ha viszont felemás a viszony, akkor továbbra is csak a kifutóban engedje össze a nyulakat, és tartsa közben felügyelet alatt őket. Ha verekednek, azonnal válassza szét egymástól, és ha ez ismétlődik, akkor hosszú összeszoktatásra számíthat. A biztonság okáért lehetőleg ivartalaníttassa mindkét nyulat. A már együtt élő állatokat pedig még ideiglenesen se válassza szét egymástól, lehetőleg még az állatorvoshoz is együtt vigye őket!

Ne feledje, hogy több nyúl együtt tartáshoz nagyobb ketrecre lesz szüksége, mint ami elég egy vagy két nyúlnak. Az érvényes állatvédelmi előírások alapján a 3 kg testtömeg alatti nyulak egyedi tartása esetén 0,5 m2 a minimum, csoportos tartásban pedig egyedenként legalább 0,25 m2. 3 kg felett 5 kg-ig 0,7 m2 és 0,35 m2, 5 kg felett pedig 0,9 m2 és 0,45 m2 az egy nyúlra előírt minimális alapterület. A ketrec legrövidebb oldalának minimális hossza és minimális magassága is szabályozva van: 3 kg testtömeg alatti nyulak egyéni, illetve csoportos tartása esetén mindkettő 0,5 m, 3 kg-tól 5 kg-ig 0,6 m, 5 kg felett pedig 0,7 m vagy annál több lehet. Csoportos tartás esetén a legkedvezőbbek azok a megoldások, amikor a ketrec egy zárt kifutóval van egybeépítve, mert ezekben szabadabban mozoghatnak a nyulak. Ha nem csatlakozik ilyen a ketrechez, akkor napi legalább 2-3 órára ki kell engedni a nyulakat a ketrecükből egy az épületen belül biztonságossá tett területre, hogy mozoghassanak.