Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A házinyúl összeszoktatása más fajú társállatokkal

Kutya

A kutya számára a nyúl prédaállat. Egy kisebb testű, nyugodt természetű kutya sokkal kisebb veszélyt jelent, de ilyenkor is jobb, ha nem bízza a véletlenre a fejleményeket. Az első bemutatásra semleges területen kerüljön sor. Legyen különösen óvatos, hiszen az sokféle módon zárulhat az állatok eltérő személyisége és korábbi tapasztalatai miatt. A legjobb, ha lassan halad. Tartsa kezdetben a ketrecében a nyulat és pórázon a kutyát, amivel megakadályozhatja, hogy az utóbbi támadjon. Figyelje meg a reakciójukat, ismételje a bemutatást és közben korrigálja az esetleges problémákat. Jó jel, ha összeszimatolnak. Ha nyugodtak, kísérelje meg összeengedni őket, de az első alkalmakkor tegyen pórázt és szájkosarat is a kutyára. Készüljön fel arra is, hogy olykor a nyúl támadja meg a kutyát. Az összeszoktatási találkozókat ismételje naponta, és álljon készenlétben akkor is, ha nem tapasztal problémát. Mindig felügyelje őket, amíg együtt vannak. Ez az óvatosság később is fontos, hiszen még egy összeszokottnak tűnő páros esetében is előfordulhatnak „vadászbalesetek”.

Macska

A házinyúl együtt tartása macskával nem számít a legjobb ötletnek. A nyulak feléleszthetik a macskák vadászösztönét, különösen azzal, hogy futásnak erednek, de olykor a nyúl is rátámadhat a macskára. Ezért jobb, ha eleinte a ketrecében marad, ha egy helyiségben vannak, lehetőleg olyanban, amibe a macska nem tud benyúlni. A ketrec rácsán át való összeszoktatás akár hetekig is eltarthat. Ne büntesse az agresszív macskát, csak zárja el, a nyugodt magatartást viszont jutalmazza. Ha elég érettnek látja a helyzetet az összeengedésükre, a szokásos óvintézkedések mellett vágjon bele. Ha a macska és a nyúl már összeszoktak, akkor is fordítson mindig figyelmet a felügyeletükre. A legfontosabb talán az, hogy a macska karmait rendszeresen, legalább havonta vágja le, különben akár játék közben is olyan sérüléseket okozhat a nyúlnak, amelyek elfertőződnek és eltályogosodnak. Ez a nyulak esetében akár végzetes következményekkel is járhat, ezért is jobb kerülni a két faj együtt tartását.

Vadászgörény

A nyulak és a vadászgörények összeszoktatásával kísérletezni sem érdemes. A vadászgörények számára ugyanis a nyulak természetes prédaállatok, és ha ideiglenesen meg is szokják egymás jelenlétét, az ösztön bármikor felülkerekedhet.

Tengerimalac

A ragadozó háziállatok mellett a nyulakat kistestű növényevőkkel, vagyis elsősorban rágcsálókkal sem ajánlott együtt tartani. A legtöbben tengerimalacokkal próbálkoznak, de általában nekik is csalódniuk kell. A problémák nem csak abból származnak, hogy jelentősen különbözik a testméretük, de az életmódjuk, a kommunikációjuk és a táplálékuk sem egyforma. Még a törpenyulak is jóval nagyobbak és élénkebb temperamentumúak, ezért előfordulhat, hogy sérüléseket okozhatnak a tengerimalacoknak. A nyulak leginkább korareggel és este aktívak, a tengerimalacok napi ciklusában óránként váltják egymást az aktív (evés, játék) és a passzív (pihenés) szakaszok. A kommunikációjuk is teljesen különböző, ezért nem fogékonyak egymás jelzéseire. A tengerimalac még attól is megrémülhet, ha a nyúl tisztogatni kezdi, ami a nyulak gyakori szociális magatartása. És a legtöbb problémát az okozza, hogy a tengerimalacoknak túl gyenge a nyulak tápláléka és hiányozhat nekik a C-vitamnin kiegészítés is (ezt a nyulak elő tudják állítani, de a tengerimalacok nem), addig a nyulak emésztését károsítják a szénhidrátokban gazdag tengerimalac eleségek, amibe bele is halhatnak.

Vagyis a tengerimalacok megsérülhetnek együtt tartva, a nyulak pedig elpusztulnak, ha tengerimalac tápokat esznek.