Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Kézbefogás és felemelés

A megfogás, a felemelés és az ölelés nem természetszerű a nyulak számára. Sok még azt sem szereti, ha megsimogatják őket. Ha belegondol egy vadon élő üregi nyúl életébe, könnyen beláthatja, hogy a természetben a leginkább a ragadozók ragadják meg és kapják fel őket, ezért természetes, ha védekeznek ellene. Haraphatnak és vadul elrugaszkodhatnak, közben sérüléseket okozhatnak az éles karmaikkal, és maguk is megsérülhetnek. A nyulak teste a gyors nekiiramodáshoz alkalmazkodott, ezért rendkívül fejlett az izomzatuk, emellett könnyű és törékeny csontozatuk van. Ha felkapják őket, gyakran menekülni próbálnak, és ha az elrugaszkodás után elmarad a talaj várt ellenállása, a gerincük túlnyúlhat, a csigolyáik pedig elmozdulhatnak egymástól vagy akár el is törhetnek. Ezek az állatok általában menthetetlenek. Szerencsére ez nem következik be minden alkalommal, de a nyúl reakciója a legtöbb esetben csalódáshoz, a csalódottság pedig kiábránduláshoz, végül a nyúl elhanyagolásához vezethet. Ezért érdemes az első perctől fogva tisztában lenni azzal, sőt, el kell fogadni és el kell fogadtatni a családtagokkal is, hogy a nyulak általában nem szeretik, ha felemelik és ölelgetik őket, és a védekező állatokat ajánlott inkább a számukra biztonságos földön tartani.

Természetesen minden nyulat fel kell néha emelni, például azért, mert állatorvosi vizsgálatra kell vinni őket, ezért minden nyúltartónak ismerni kell a módját. Először is ne siessen, haladjon fokozatosan és türelemmel szoktassa hozzá a megfogáshoz és a felemeléshez. Előbb nyerje el a bizalmát, várja meg, amíg etetéskor magától közeledik, majd finoman érintse meg, miközben eteti. Kezdetben csak simogassa, idővel meg is foghatja, sőt, kissé megemelheti, de csak fokozatosan, egyre magasabbra. A legfontosabb, hogy nem szabad a fülénél fogva, vagy macska módjára a mellkasuknál tartani őket, hanem egyik kézzel a mellkasa alá kell nyúlni úgy, hogy az elülső lábak a hüvelyk, a mutató és a középső ujj közé kerüljenek, a másik kézzel pedig egyidejűleg a nyúl hátsója alá nyúlva kell a testét tartani és felemelni. Ha a nyúl közben tiltakozik, vagyis menekülni próbál, gyorsan tegye le. Ilyenkor lépjen egyet vissza a szoktatásban. A legjobb, ha rendszeresen gyakorolják és hangsúlyt fektet a fokozatosságra is. Előbb egy kicsit emelje fel, majd azonnal tegye le a nyulat, aztán jutalmazza. Ha nem menekül, megpróbálhatja a mellkasára fektetni, de legyen nagyon óvatos, hiszen akár egy elrugaszkodás is a nyúl életébe kerülhet. Minden leugrás és a lezuhanás, de még az elrugaszkodás is veszélyt jelent a számára. Ha küzd, azonnal le kell tenni, majd kis időre újra és újra megpróbálni felemelni, amíg nyugodtan tűri, hogy a mellkasához szorítsa. Ha türelmes, a legtöbb nyúl megtanítható, hogy elviselje ezt az ölelést és így a szállítást is, de ne számítson arra, hogy szeretni is fogja. Ha viszont a nyúl ismételten ellenkezik, vagyis minden esetben menekül, amikor felemeli, akkor fogadja el, hogy ezt nem lehet.

A kimondottan nyugodt állatok esetén alkalmazhatja az ölelés és a hátsójuk hónalj alá szorításának kombinációját. Az agresszív, durván tiltakozó állatokat pedig, ha mégis feltétlenül szállítani kell, markolja meg a hátán, a lapocka felett a grabancát az egyik kezével, a másikkal pedig nyúljon a nyúl hátsója alá és így szorítsa a mellkasához. A túlzott reakciót mutató állatok törülközőbe csavarása megoldást hozhat, de jó szolgálatot tehet egy kisebb párnahuzat is. Azonban 23-25 Co feletti külső hőmérséklet esetén legyen ezzel inkább óvatos, mert a betakart nyulak könnyen túlmelegednek és hőgutát kaphatnak. Mivel sem izzadva, sem pedig lihegéssel nem tudnak gyorsan hőt leadni, ezért ne tartsa meleg időben sokáig betakarva őket. Ha pedig utaztatni kell vele, akkor vásároljon egy jól szellőző szállító dobozt a számára.