Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Alomhasználat

A nyulakat is akkor látjuk a legszívesebben az otthonunkban, ha a többi társállathoz hasonlóan szobatiszták. Erre szerencsére könnyen megtaníthatók, mert ösztönösen törekednek a környezetük tisztántartására, és a dolgukat szívesen végzik el egy kiszemelt helyen. Arról már volt szó, hogy amikor hazaviszi az új nyulat, egy nagyon kis helyre (ketrecbe) kell zárni. Ez elegendő időt ad arra is, hogy a nyúl kiválasszon egy sarkot, ahová szívesen végzi el a dolgát. A második nap végén ide érdemes behelyezni az alacsony peremű alomtálcát, benne a már ismertetett alomanyagok valamelyikével. Ebbe lehet egy kevés szénát vagy ürüléket tenni, mivel a nyulak szívesen végzik el a dolgukat evés közben, a régebbi ürülékük illata pedig növeli az ingert. Ezért is számít jó megoldásnak az alomtálcát a szénarács és az etetőtál közelében elhelyezni úgy, hogy a használata közben ehessen a nyúl. Ne tartson a higiéniai következményektől, a nyúl nem eszi meg a szennyezett takarmányokat.

Az alomtálca legyen elég nagy ahhoz, hogy a nyúl megfordulhasson benne. A nyúlbiztos kifutóban is hasznos néhány alomtálca, amiből lehetőleg több legyen annál, mint amennyi nyulat kienged. Ezekbe tegyen kevés, a nyulak számára ajánlott pelletált alomanyagot, ami készülhet fából vagy kukoricacsutkából, de használhat pelletált macska alomanyagot is. Általában könnyebben fogadják el azt, aminek puha a tapintata.

Miután behelyezte az alomtálat, tartsa további egy napig ezen a kis helyen bezárva a nyulat, hogy megszokja azt is. Csak ezután, vagyis a negyedik napon engedje ki először, hogy lehetővé váljon a számára a lakás, illetve az abban elkerített nyúlbiztos kifutó megismerése.

Az első napokban érdemes külön figyelmet fordítani arra, hogy jutalmat (pl. répaszeletet) kapjon a nyúl, ha az alomtálcába ugrik, vagy ha használja azt. Arra is figyelni kell, hogy az alomtálca rendszeresen ki legyen takarítva, de egy kis szagmaradék azért maradjon benne, amíg a szokás rögzül. Általában másfél naponta mindenféleképpen ki kell takarítani, mert ha nagyon szennyezett, a nyúl nem megy többé bele. Legyen türelmes, a nyulak egy része csak 14 hetes korra képes teljesen szabályozni az ürítés folyamatát, vagyis idővel a kezdetben rendetlenek is szobatisztává válnak.

Még a legjobban nevelt nyúl is elkezdheti az ürülékével és a vizeletével körbejelölni a területét, miután ivaréretté válik. Ennek megelőzésére a leghelyesebb mindkét nemhez tartozó állatokat ivartalanítani. Ha már ivartalanítva van, és mégis az alomtálca mellé ürít, akkor lehet, hogy az túl kicsi, vagy taszító a nyúl számára, mert szennyezett, esetleg túl közel van az táplálékához. Emellett a hirtelen változások is ellenérzést válthatnak ki, ezért legyen óvatos az alomtálca vagy az alomanyag cseréjével és az áthelyezésekkel is. Végül betegség is állhat a szobatisztaság elveszítésének a háttérben. Ezért vizsgáltassa meg a nyulat egy állatorvossal, kezeltesse vagy küszöbölje ki a hibákat, ha pedig mindez nem segít, akkor zárja be újra a nyulat egy kis helyre és kezdje előröl az alomhoz szoktatását a már leírtak szerint.

A lakásban az ürülékkel szennyezett területeket mielőbb alaposan tisztítsa fel és szagtalanítsa. Ha makacsul használ egy helyet a nyúl, akadályozza meg, hogy odajusson, vagy helyezzen oda is egy alomtálat. A szobatisztaságra nevelésben, akár a többi állatfajnál, a nyulak esetében is a jutalmazásra kell alapozni. Értelmetlen, sőt, káros büntetést alkalmazni!