Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A szocializáció

A nyúlfiókák szocializációja is a tenyésztőnél kezdődik el, ahol az alomtársakkal és az első emberrel kapcsolatos első, meghatározó tapasztalataikat szerzik. A szocializáció legoptimálisabb folytatása érdekében 8 hetes korban tanácsos hazavinni őket. Ezután pedig nagy súlyt kell helyezni a fokozatosságra. A leghelyesebb a hazaérkezés utáni első két napon egy háborítatlan, szűk helyre zárni őket. Itt be kell almozni, enni és innivalót, valamint játékokat kell betenni, és teljes nyugalmat kell biztosítani a nyúl számára. Ez teszi lehetővé azt, hogy kevesebb stressz mellett ismerkedjen meg az új környezetével. Az első találkozások gyakran járnak azzal, hogy a nyúl megdermed, majd menekülni próbál. Ezen ne lepődjön meg, hiszen ez a természetes viselkedésük. Ne feledje, hogy a nyulak a természetben prédaállatok. Általában könnyebb a helyzet, ha már megkezdődött a fióka szocializációja a tenyésztőnél, vagyis hozzászokott az idegenekhez, de az új környezetben általában kezdetben az ilyen nyulak is ijedőssé válnak.

Ha a nyúlfióka azt látja, hogy a környezetük biztonságos, az őt ellátó ember nyugodtan és halkan mozog, és enni ad, akkor gyorsan hozzászokik. Ezt a kapcsolatot kell fenntartani, és fokozatosan fejleszteni, mert a rendszeres foglalkozás és a kíméletes bánásmód a nyulak egész életében szükséges. Ennél általában sokkal több idő kell ahhoz, hogy ne meneküljön akkor sem, ha kézbe veszik és felemelik. A nyugodt viselkedéssel és türelemmel megszerzett bizalom, a rendszeres etetések és a gondozási feladatok kíméletes végrehajtása, valamint a közös játék élménye bőven elegendő egy szoros kapcsolat kialakítására és fenntartására. De a nyúl felemelése és az ölelgetés ennek egyáltalán nem előfeltétele.

A legtöbb probléma gyermekekkel van. Ez általában abból fakad, hogy a nyulakkal kapcsolatos ismereteik elsősorban a mesealakokra és a plüssfigurákra korlátozódnak. Ezekhez az élő nyulak külsőre hasonlítanak ugyan, de a valóságban mégis teljesen mások. Meg kell tanítani a gyermekeket is arra, hogy az igazi nyuszik általában nem szeretik, ha felkapják és megölelgetik őket, de nem rajonganak azért sem, ha összegyömöszölik a testüket, erőszakosan a szájukba dugdosnak ezt vagy azt, vagy ha kitépik a bundájukat! A gyerekekkel ezért különösen fontos megértetni, hogy bármennyire is szeretik kedvenc mesehősüket, a valódi nyuszikkal másképp kell bánniuk. A nyugodt viselkedés, a lassú mozgás, a türelem és a fokozatosság a legfontosabb leckék a számukra, és amíg el nem sajátítják ezeket, addig jobb, ha nem vehetnek részt a nyúl ellátásában. A leghelyesebb az első napokban teljesen távol tartani őket és szigorú felügyelet mellett csak akkor a nyúl közelébe engedni, ha már elfogadta az új környezetét. A családban található kutyák és macskák összeszoktatását is hasonló óvatossággal és késleltetéssel kell megkezdeni.