Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A házinyúl fogainak ápolása

A házi ragadozókkal ellentétben a házinyulak szájnyílása meglehetősen szűk és általában nem tűrik a szájuk kitátását vagy azt, hogy bárki a szájukba nyúljon, ezért a más fajoknál ismertetett módszerek (rendszeres megtekintés és fogmosás) a nyulak esetében nem jöhetnek szóba.

A nyulak fogazata folyamatosan nő, ezért állandó koptatásra van szükségük. Ezt nem lehet magok, száraz kenyér, illetve a kereskedők által ajánlott fogkoptatók (pl. szépia) beszerzésével megoldani, ezek használata nem ajánlható. A legfontosabb a nyulak számára az, hogy napról napra bőséges mennyiségű és megfelelő minőségű szénát kapjanak, emellett valamennyi friss zöldet. Bármennyire is meglepő, ezek rágása rendkívüli igénybevételt jelent a fogak számára, ezért a széna etetésétől várható a legjobb koptató hatás. Minél több rost van a nyulak táplálékában, annál egészségesebb a fogazatuk és egyben annál jobb az emésztésük is. A korlátlanul rendelkezésre álló széna és a rendszeresen biztosított zöldtakarmány mellett gallyak (pl. fűzfaágak), nem pácolt fadarabok (farönkök) és festetlen fonott kosarak rágcsálása is hasznos lehet a számukra, de csak ezekre nem alapozható a fogak védelme. A legjobb védelem a természetes táplálék biztosítása.

Sajnos még a megfelelő táplálással sem lehet minden fogászati problémát megelőzni, ezért megtekintéssel is vizsgálni kell a metszőfogakat, amelyek viszonylag jól láthatók. Ha úgy látja, hogy azok túlnőttek, nem érintkeznek, megváltozott az alakjuk vagy más a színük, akkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Az idősebb nyulak teljes fogazatát félévente ellenőriztetni kell hozzáértő állatorvossal, aki minden esetben megvizsgálja a teljes fogazatot, ha étvágytalanság a panasz. Gyakori ugyanis, hogy a zápfogakon éles szélű túlnövések keletkeznek vagy a fogmeder gyulladása alakul ki, és a fájdalom miatt nem eszik a nyúl.