Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A házinyúl bundájának ápolása

A házinyulak nagyon tiszta állatok. A macskákhoz hasonlóan rendszeresen tisztálkodnak, így csupán enyhe és inkább kellemes illatot árasztanak. A tisztálkodás következményei hasonlók macskáknál leírtakhoz, amennyiben olykor nagyon sok szőrt nyalnak le magukról, amit lenyelnek, de a ragadozókkal ellentétben nem tudnak kihányni. Ez gyakran okoz problémát. A sok lenyelt szőr nem tisztán szőrből álló szőrlabdák kialakulásával jár, mint azt a macskáknál vagy a vadászgörényeknél, a házinyulakra inkább az a jellemző, hogy a nem megfelelően táplált, vagyis a kevés fűszénával és zöldtakarmánnyal etetett állatokban az emészthetetlen rostok elégtelensége és a mozgáshiány tartósan akadályozza a gyomor és bélcsatorna működését, amit csak súlyosbít a sok lenyelt szőr. Így a lenyelt szőr általában nem az alap oka a problémáknak, hanem sokkal inkább az utolsó csepp a pohárban. A mozgáshiányos és rostszegényen táplált állatok a leggyakrabban a vedlések idején betegednek meg, mert a tápcsatorna renyhesége és a sok lenyelt szőr miatt akár a teljes gyomor- és béltartalom is egy sűrű, masszaszerű szövedékké áll össze, amiben a növényi részek mellett szőr található, és ami a gyomor és a belek súlyos működészavarát, fájdalmat, valamint az érintett bélszakaszok (leggyakrabban a vakbél) elzáródását is okozhatja.

A legtöbb nyúlfióka életében először ősszel, október és december között kezd vedleni. Ez 3 havonta ismétlődik, de csak minden második vedlés kifejezett, ezért előfordulhat, hogy csak félévente veszi észre a tulajdonos, hogy hull a nyúl szőre. A vedlés néhány naptól néhány hétig tart, és az intenzíven vedlő állatok különösen sok figyelmet igényelnek. Akár látható szőrhullás, akár nem, a nyulak bundáját legalább hetente át kell kefélni. Amikor pedig erős szőrhullást tapasztal, akár napi többszöri kefélésre is szükség lehet. A fokozott szőrápolást a legjobb a vedlés kezdetén azonnal megkezdeni, különben a nyúl tisztogatja le magáról a tömegesen kihulló szőrszálakat. A szőr eltávolítása, a rostban gazdag táplálás és a több mozgáslehetőség biztosítása adja a lenyelt szőr okozta problémák megelőzésének leghatékonyabb eszközeit.

A hosszú szőrű fajták még a rövidszőrűeknél is intenzívebb szőrápolást igényelnek. Érdemes megfontolni a szőr rendszeres nyírását is. Megfelelő tapasztalatok hiányában ezt bízza szakemberre! Ha szőrtincsek képződnek, ne használjon még tompa ollót se azok levágásához, mert a nyúl bőre egyrészt nagyon könnyen megsérül, másrészt a sebei meg különösen nehezen gyógyulnak. Ha nem tudja kézzel és fésűvel kibontani a tincset, a leghelyesebb szakemberre (kozmetikusra vagy állatorvosra) bízni.

Olykor az is előfordulhat, hogy a vedlő nyulak szőrében kopasz foltok alakulnak ki. Ezzel nem kell foglalkozni, mert a vedlés után a szőr általában néhány hét alatt magától visszanő. Ha ez nem következik be, vagy más bőrtünetet is észlel, akkor forduljon állatorvoshoz.

A nyulak kültakarójának és egészségének védelmében van még néhány más fokozott figyelmet érdemlő feladat. A talppárna szőrzetét rendszeresen vizsgálja meg. Ha úgy látja, hogy az lekopott, kérges a bőre, vagy gyulladásos, tegyen az állat alá egy puha szőnyeget és szenteljen nagyobb figyelmet az alomtálca tisztítására is. Az elülső mancsokon látható sárgás elszíneződés orrfolyásra utalhat, vagyis ajánlott mielőbb meglátogatni az állatorvost. Ha a bőr viszketését és korpázását észleli, szintén forduljon állatorvoshoz, mert atkafertőzés vagy bolhaallergia állhat a háttérben. Végül az is előfordulhat, hogy az idős vagy a húgyúti gyulladásban szenvedő nyulak inkontinensé válnak, vagyis csepeg a vizeletük, amit a hátsó testrész visszatérő elázása és elszíneződése jelez. Ilyenkor szintén állatorvosi segítségére van szükség, valamint arra, hogy az állapotjavulásig naponta leöblítse, szárítsa és babahintőporral beszórja az érintett terület bőrét, különben kimaródhat.

A nyulakat általában nem szükséges füröszteni. Ha ez mégis elkerülhetetlen, készüljön fel arra, hogy ez általában kellemetlen vagy kimondottan rémisztő az állat számára. A lázas betegeket olykor állatorvosi tanácsra kell lemosni, vagy nem túl hideg vízbe mártani, de különben általában jobb elkerülni a fürdetést. Ha nem lehet a szennyeződést másképp letakarítani, akkor szerezzen segítséget, majd végezze olyan kíméletesen és gyorsan a fürösztést, ahogy csak bírja. Készüljön fel arra is, hogy a nyulak szőre az átlagosnál nehezebben és lassabban szárad. Ha az állat nem lázas, használhat hajszárítót is, de vigyázzon, hogy ne melegítse túl a testét, mert erre is nagyon érzékenyek.