Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macska vemhessége

A macskák vemhessége általában eseménytelenül zajlik. A megtermékenyülés után néhány macskánál reggeli hányás léphet fel, amit általában a vemhesség végéig tartó farkasétvágy követ. Ezen kívül a macskák vemhességét viszonylag kevés probléma jellemzi.

Ha van a macskával együtt tartott kijáró állat (pl. kutya), akkor a bolhásság folyamatos megelőzésére is figyelmet kell fordítani, ugyanis a kiscicák könnyen megfertőződhetnek és a körükben a bolhásság akár súlyos vérszegénységet is okozhat. Erre a célra a néhány hetes kiscicák részére spray-, a vemhes nőstények számára pedig rácseppentős készítmények kaphatók. A vemhes állatokat nem szabad védőoltásban részesíteni, ezért a leghelyesebb a fedeztetés előtt vagy a választás után elvégezni a megelőző beavatkozásokat.

A macska vemhességét négy témakörben tárgyaljuk. Ezek a vemhesség megállapítása, a vemhes nőstények takarmányozása, a vemhesség megszakítása és az álvemhesség.

A vemhesség megállapítása

A vemhesség első jele az ivarzás elmaradása. A nőstényt ajánlatos 3-4 héttel a fedeztetés után állatorvossal is megvizsgáltatni. Ekkor a vemhesség általában már igazolható. Tapintással a 17. és a 25. nap között észlelhető a vehem a legkorábban. Diagnosztikai ultrahangkészülék segítségével is általában csak a 22-25. naptól állapítható meg biztosan a vemhesség, a magzati szívverés pedig legkorábban a 26. naptól látható. Emellett a 28. naptól a vér relaxin hormon vizsgálatával is egyértelműen igazolható a macskák vemhessége. A 45. naptól készített röntgenfelvételeken pedig a már elcsontosodott koponyák száma alapján biztonságosan megállapítható a várható alomszám is.

A vemhes nőstények takarmányozása

A vemhes nőstény macskák energia és tápanyag igénye a vemhesség kezdetétől fogva magasabb, mint a vemhesülés előtt volt. Ilyenkor az igény fokozatosan mintegy 50%-kal emelkedik, olykor az eredeti duplájára-másfélszeresére is nőhet. Ha ebben az időszakban felnőtt macskatápot kapnak a nőstények, akkor abból többre van szükségük annak érdekében, hogy biztosítani tudják a megnövekedett igény kielégítését. Mivel a vemhesség végén a vehem mérete akadályozza, hogy az anyák sokat egyenek, így akár a normál felnőtt táppal igény szerint (ad libitum) etetett nőstények is hiányállapotba kerülhetnek. Ezért is tanácsos a vemhes nőstényeket lehetőleg még a párzás előtti héten a lehető legjobb minőségű kölyökmacska vagy vemhes macska tápra állítani. Ezek elegendő tápanyagot biztosítanak az anya és a fejlődő magzatok számára, ezért nem szükséges mellettük további energia, fehérje, vitamin vagy ásványi anyag kiegészítést adni. Minden etetésnél gondoskodni kell a nőstény számára elegendő táplálékról, és adagolt etetés esetén a napi etetések számát is ajánlott növelni a vemhesség előrehaladtával. Emellett mindig álljon az anya előtt elegendő elegendő mennyiségű friss ivóvíz is.

A jobb étvágy és a gyakoribb evés a vemhesség végére általában 40-50% testsúlygyarapodást eredményez. Ennek egy része a vehem, a többi olyan tartalék, amit a szoptatás első 3-4 hete alatt felél majd az anya.

A vemhesség megszakítása

Macskáknál a magzatok méhbeli megtelepedésének megakadályozására a kutyáknál leírt eljárások (nidáció gátlás) nem alkalmazhatók, de a vemhesség különböző szakaszaiban kiváltható művi abortusz. Erre a leggyakrabban akkor van szükség, amikor a nőstény véletlenül vemhesül. Ilyenkor a kutyához hasonlóan több eljárás is alkalmazható, de ha nem tenyészállatról van szó, akkor a legjobb ivartalaníttatni a macskát. A vemhesség fennállása az első harmadban nem okoz műtéti nehézséget.

Álvemhesség

Ha megtörténik a peteleválás, akkor megszakadnak a nőstény ivarzási ciklusai még akkor is, ha a levált petesejtek nem termékenyültek meg. Ilyenkor álvemhesség alakul ki, aminek a kutyával szemben a macskák (és a többi provokált peteleválású faj) esetén az egyetlen tünete abban áll, hogy az ivarilag aktív szezon ellenére az érintett nőstények hetekig nem ivarzanak. Az álvemhesség hossza általában megegyezik a vemhességével, de attól eltérő is lehet.

Az álvemhesség kialakulásának többféle oka is lehet. A leggyakrabban akkor találkozunk vele, amikor a nőstény terméketlen kandúrral párosodik, mert a peteleválás ilyenkor is bekövetkezik, de a megtermékenyülés elmarad. Egyes esetekben az is megtermékenyülés nélküli peteleválást okoz, ha a tenyésztő túl sokat simogatja a macskát az ivarzás idején. Emellett a peteleválást és az álvemhességet szándékosan, vagyis mesterségesen is ki lehet váltani. Bárhogyan is kerüljön sor a megtermékenyülés nélküli peteleválásra, mindegyik esetben ugyanaz lesz a következménye, vagyis a levált tüszők helyén sárgatestek képződnek, amelyek sárgatest hormont (progeszteron) termelnek, ezért a vemhességhez hasonlóan leáll a ciklikus ivarzás. Ez hasonlít ahhoz, mint amikor mesterségesen adagolják a nőstények ivarzásának elnyomására a progeszteron származékokat, és a mellékhatásai is hasonlók, bár általában enyhébbek. De ez akkor is egy betegség. A leghelyesebb ezért az, ha a tenyésztő nem kockáztatja meg az álvemhesség kialakulását, vagyis nem pihenteti túl sokáig a nőstényeket, hanem azok kondíciójának és a tenyésztői szervezet szabályainak figyelembevételével évente legalább kétszer pároztatja a nőstényeket, a kiselejtezett és a nem tenyésztési célból tartott állatokat pedig mielőbb ivartalaníttatja.

A macskának van egy a kutya álvemhességére némileg emlékeztető, de attól mégis eltérő másik betegsége is, amivel szerencsére ritkán találkozunk. Ilyenkor a nőstények tejmirigyei óriásira nőnek és gyakran tej fejhető ki belőlük. Ez egy rendkívül makacs betegség, aminek a kezelése még ma sem tekinthető teljesen megoldottnak. Gyakran eredményes a gyógyszeres kezelés, de az olykor hatalmasra duzzadt tejmirigyek amputációja lehet az egyetlen megoldás. A kórképet az álvemhességtől való megkülönböztetés érdekében tejmirigy-hiperpláziának vagy tejmirigy-hipertrófiának nevezik.

További érdekesség, hogy a tenyészetekben olykor előfordul, hogy a frissen ivartalanított nőstények újszülötteket lopnak az anyáktól, és azokat esetleg még szoptatják is. Ez azonban csak közvetlenül az ivartalanítás után lehetséges, később már nem fordulhat elő.