Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macska vemhesítése

A macskák megtermékenyítése a tulajdonképpeni tenyésztési folyamat legelső gyakorlati lépése. Mivel provokált (indukált) peteleválású állatfajról van szó, aminek a tüzelése (bagzása) testi elváltozásokkal alig, de annál feltűnőbb viselkedési jelekkel jár, ezért általában nem okoz különösebb nehézséget az időzítés.

A továbbiakban a nőstény macskák ivarzásának, a ciklusindukció, a ciklusdiagnosztika, a pároztatás és a védekezés kérdését tárgyaljuk.

A nőstények ivarzása

A nőstény macskákra a szezonális poliösztrusz jellemző, vagyis a kora tavasztól késő őszig tartó szezon alatt ciklikusan többször is ivarzanak. A teljes ivarzási ciklus általában 2-3 hétig (4-30 napig) tart. Ennek egy része a viselkedési tünetekben megnyilvánuló, nagyjából egy hétig tartó ivarzás (bagzás), a meg nem termékenyült nőstények esetén általában egyhetes szünet után máris kezdődik újra. Ősszel, amikor csökken a külső hőmérséklet és a megvilágított órák száma, szünet (szezonális anösztrusz) léphet fel a ciklusokban, aminek a kezdete és a vége az éghajlattól és az állat tartási körülményeitől is függ. Az Egyenlítőhöz közelebb élő macskák téli szünet nélkül, vagyis folyamatosan ivarzanak, tőlünk északabbra pedig hosszabb a téli szünet. Az utóbbi évtizedekben a globális felmelegedés következtében Magyarországon is a téli szünet megrövidülése észlelhető. A legtöbb házi macska ma csupán decembertől januárig nem ivarzik.

A macskák provokált ovulációjú állatok. Ez azt jelenti, hogy a petefészkeik kéregállományában megérő tüsző nem válik le csak a párzás hatására. Ez megkönnyíti, hogy az egymástól nagy távolságra, magányosan élő kandúrok megtermékenyítsék a szintén magányos életmódot folytató ivarzó nőstényeket, és egyben azt is jelenti, hogy a macskák ivari ciklusa – szemben a kutyákéval – csupán három szakaszból áll. Ezek az 1-3 napig tartó előivarzás (proösztrusz), az általában 6-8 napig tartó valódi ivarzás (ösztrusz) és az ivarzások közötti, többnyire 4-5 napos szakasz (interösztrusz). Az utóbbi akkor jelentkezik, ha a nőstény nem párzott, ezért elmarad a peteleválás. Az ivarzási tünetek kiváltásáért felelős tüszőhormont (ösztrogéneket) termelő érett tüszők ilyenkor nem válnak le, hanem felszívódnak, ezért egyszerűen elmúlnak az ivarzásra jellemző viselkedési tünetek, és a petefészken nem alakulnak ki sárgatestek sem, hanem egy rövid szünet után újra kezdődik a következő ivari ciklus. Sikeres párzás következtében a tüszők leválnak és a petevezetőbe kerülve megtermékenyülnek, a petefészken pedig sárgatestek képződnek a helyükön, és a megtermékenyülést a következő ivarzás elmaradása jelzi.

Nőstény macskák ivarzásának tünetei:

  1. Előivarzás (proösztrusz): Nőstény macskák esetében is az agyalapi mirigyben termelődő tüszőérést serkentő hormon (FSH) hatására indul el a petefészkek kéregállományában a tüszőérés. Az érésben levő tüszők tüszőhormont (ösztrogéneket) kezdenek termelni. A péra emiatt ilyenkor némileg megduzzad és belőle olykor véres váladék is ürül, de ezt a macska azonnal eltakarítja, maga a duzzanat pedig jelentéktelen, ezért általában észrevétlen marad. A nőstények viselkedése ekkor kezd megváltozni, vagyis fokozatosan kialakulnak az ivarzási tünetek. Egyre nyugtalanabbakká válnak, sokat nyávognak, hemperegnek és dörgölődznek. Ha tehetik, el is szöknek. Ez a szakasz általában 1-4 napig tart.

  1. Ivarzás (ösztrusz): Tovább nő a tüszőhormon szint és kialakul a nőstények párzási hajlama. A péra még ebben a szakaszban is legfeljebb enyhén duzzadt, viszont a nőstények viselkedése szélsőségessé válik. Egyre izgatottabbak lesznek és sokat járkálnak. Az ivarzás csúcsán általában feltűnően barátságosak, ugyanakkor ingerlékenyek is. Intenzíven kedveskednek és sokat hemperegnek, gyakran dörgölőznek a tenyésztőhöz, a családtagjaihoz és a bútorokhoz is. Minden módon igyekeznek magukra vonni a figyelmet. Hangosan és általában kimondottan fájdalmas, panaszkodó hangon nyávogva hívják a kandúrokat, és megpróbálnak elszökni. Sok nőstény étvágytalanná is válik néhány napra. Ezek a változások nagyon ijesztővé válhatnak, ezért a laikusok olykor betegségre gyanakodnak. Ha ilyenkor megsimogatják, a legtöbb nőstény leereszti a farát és félrecsapja a farkát, valamint jellegzetesen taposni kezd a hátulsó lábaival. Ezzel jelzik a tenyésztőknek, hogy alkalmasak a pároztatásra.

A párzási aktus váltja ki a sárgatest képző hormon (LH) termelődését a nőstények agyalapi mirigyében, ami peteleválást idéz elő. Ezt provokált ovulációnak nevezzük. Párosodás hiányában nem termelődik sárgatest képző hormon, vagyis elmarad az LH csúcs és a peteleválás is. Ez a szakasz általában 5-8 napig tart.

  1. Ivarzások közti szakasz (interösztrusz): Ez a szakasz akkor követi a valódi ivarzást, ha a nőstény nem párzott, vagy a párzás sikertelen maradt, ezért nem következett be a sárgatest képző hormon (LH) termelődése és a peteleválás. Ha az érett tüszők nem válnak le a petefészekről, akkor felszívódnak, és a helyükön nem keletkezik sárgatest, ezért ilyenkor nem alakul ki sárgatest fázis (diösztrusz) sem a macskák ivari ciklusában. A tüszőhormon okozta viselkedési tünetek ebben az esetben is elmúlnak. Ez a szakasz 3-14 napig tart, majd a nőstény a következő előivarzásba és vele a következő ciklusba kezd.

A macskák viselkedési tünetekben megnyilvánuló ivarzása átlagosan 6 (2-19) napig tart, és az előivarzás, valamint a valódi ivarzás idejére esik. Ennek tünetei mellett gyakran okoz kellemetlenséget az is, hogy ilyenkor kandúrokat vonzanak a házhoz.

Ha a nőstény sikeresen párosodik a ciklus során, vagyis megtermékenyül, akkor a párzás hatására levált petesejtjei helyén sárgatestek alakulnak ki a petefészken, amelyek a vemhességet támogató sárgatest hormont (progeszteron) termelnek.

A macskák ivarilag inaktív szezonja (szezonális anösztrusz) során a petefészkek nem termelnek nemi hormonokat.

Az ivarzás kiváltása

Néha szükség lehet az ivarzás kiváltására (ciklusindukcióra) is a különböző okokból nem ivarzó nőstény állatok esetén. Néha szezonon kívül kell a macskát az ivarzásra késztetni, máskor a macska ivarzásának pontos időzítésére van szükség, vagy tartósan nem ivarzó állatokat kell kezelni, bár az utóbbi eredménye a macskák esetében is bizonytalan.

Ha egy nőstény álvemhes (lásd később), idővel általában magától is elkezd ivarzani. A más okból nem ivarzó macskák esetén pedig egy alapos klinikai és ivarszervi vizsgálat az első lépés. Ha nincs elhárítandó betegség vagy egyéb probléma, akkor az állatorvosok többféle gyógyszeres megoldással is próbálkozhatnak az ivarzás kiváltásával, amelyek közül több teljesen veszélytelen.

Ciklusdiagnosztika

A macskák esetében ritkán van szükség ciklusdiagnosztikára. A kifejezett ivarzási tüneteket mutató nőstények általában készen állnak a párzásra, ezért kiegészítő vizsgálatokra leginkább csak az ivarzás és a termékenyülés zavarai, valamint mesterséges megtermékenyítés esetén kerül sor. Ha ciklusdiagnosztikát kell végezni, akkor az a macskák esetén is a kutyákéhoz hasonló módszerekkel történik. A párzás optimális időpontját a nőstény viselkedése alapján, a hüvelykenet sejttani vizsgálatával és hormonvizsgálatok segítségével lehet meghatározni.

Pároztatás

A tenyésztők általában március és szeptember között pároztatják a macskáikat. Miután néhány napja ivarzik a nőstény, felerősödnek az ivarzás viselkedési tünetei. Amikor simogatásra megemeli a farát és elkezd taposni, akkor eljött az idő a pároztatásra. Mivel a kandúrok általában eredményesebbek a saját területükön, ezért inkább a nőstényeket viszik hozzájuk pároztatás céljából.

A pár nem feltétlenül barátságos egymással, de ha jó időpontban kerül a nőstény a kandúrhoz, akkor hemperegve hívja magához, és kisebb ellenállással hagyja, hogy az hátulról ráugorjon, elkapja a nyakán a bőrt és a lábaival maga alá szorítsa. A nőstény közben általában felemeli a farát és néhány próbálkozás után az aktus nem tart sokáig. Utána a pár szinte azonnal szétválik.

A legtöbb nőstény 24 órán belül 3-4 párosodást igényel annak érdekében, hogy biztosan bekövetkezzen az LH csúcs és a peteleválás, valamint a megtermékenyülés. A tenyésztők ezért általában 1-4 napig együtt tartják a párokat. A peteleválás megtörténtét az jelzi, hogy 1-2 napon belül elmúlnak az ivarzási tünetek.

Védekezés az ivarzás ellen

A nem tenyésztett macskák folyamatos ivarzása nem csak a környezet számára kellemetlen, de káros következményekkel is járhat, ezért sokan szeretnék ideiglenesen vagy hosszabb időre felfüggeszteni a nőstények ivari ciklusait. Ilyenkor általában progeszteron (sárgatest hormon) származékot adagolnak injekció vagy tabletta formájában a macskának, ami ennél az állatfajnál normálisan csupán a vemhesség alatt termelődik. A sárgatest hormon hatása azon alapszik, hogy egy betegséget, álvemhességet vált ki. A nőstény addig marad álvemhes, vagyis addig nem ivarzik újra, amíg a gyógyszert adagolják neki, illetve amíg annak következményei tartanak, vagyis nincsen rá garancia, hogy a hormonkezelés abbahagyása után visszatér a normális ivari ciklus. Néhány macska akár egyetlen kezelés után is örökre meddő marad.

A progeszteron adagolásának azonban számos egyéb veszélye is van. Legalább egy gépelt oldalt kitesz a kezelés következtében kialakuló lehetséges mellékhatások listája. Ezek lehetnek eleinte akár láthatatlanok vagy kevésbé feltűnők is, mégis érdemes tisztában lenni azzal, hogy a mellékhatások kivétel nélkül minden kezelt állaton megjelennek. A leggyakoribb közülük az étvágy fokozódása és az elhízás, a méh gennykórja, a petefészek ciszták, a tejmirigyek daganata, valamint a cukorbetegség, de ez valójában csak a jéghegy csúcsa, vagyis nagyon sok más betegség is a kezelés következménye lehet még. Ezért a progeszteron származékok adagolása sem a társállatok, sem pedig a tenyészállatok kezelésére még csak átmenetileg sem javasolható. Már el is kezdődött a kivonásuk a piacról.

Macskánál alternatívának tűnő megoldás lehet a tüszőrepedés gyógyszeres kiváltása, ami általában 5-6 hetes „természetes” sárgatest fázist, vagyis valódi álvemhességet eredményez. Ez általában kevesebb mellékhatással jár és kevésbé veszélyes, mint a progeszteron származékokkal végzett mesterséges kezelés, de szintén nem ajánlható.

Sokkal jobb megoldás a GnRH analóg implantátum használata, mert hosszú időre felfüggeszti az ivarzást. Hátránya, hogy meglehetősen költséges, a beültetés fájdalmas, az pedig szinte kiszámíthatatlan, hogy mikor ürül ki a hatóanyag és ivarzik újra a macska. Általában egy évig hat. Ugyanakkor nincs ismert káros mellékhatása. Ha valaki ezt a módszert választja, akkor számíthat rá, hogy a macska élete során többször ki kell fizetnie a kezelés ivartalanítást meghaladó árát, és a nem ivartalanított macskákra jellemző időskori betegségek miatt a macskát később meg kell majd operáltatni, ami nagyobb költséggel járhat. Ha szükség lehet a hatás felfüggesztésére, akkor az implantátumot a nyugtatott macskák hasfalába ültetik be a középvonalban meghatározott távolságra a köldöktől, ahonnan szükség esetén az kioperálható. Ebben az esetben az eltávolítást követően 1-2 hónapon belül visszatér az ivari ciklus.

A GnRH analóg implantátum a kandúrok kezelésére is használható, de a hatása nem abszolút megbízható, és nem lehet pontosan megmondani azt sem, hogy meddig tart. Ezért előfordulhat, hogy a kezelt kandúr fedez. Az elmondottak miatt is a leghelyesebb minden nem kimondottan tenyésztési célból tartott macskát ivartalaníttatni inkább.