Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macska fialása

A macskák általában könnyen fialnak, ezért ritkán van szükség beavatkozásra. Az alábbiakban az ellés körüli teendőket részletezzük, mint a felkészülést, a fialás idejének előrejelzését, a korai ellést, a fialás folyamatát, az ellési segítségnyújtást és a császármetszést.

Felkészülés a fialásra

A legjobb egy árnyékos, félreeső és nyugodt helyet választani az anyának, ahol senki sem zavarja. Az ellető ládát ajánlott 1-2 héttel a fialás előtt behelyezni, hogy hozzászokhasson.

Készítse elő a legszükségesebb kellékeket:

 • állatszállításban segítő ismerős vagy ilyet vállaló taxi telefonszáma
 • gyakorlott tenyésztő ismerős telefonszáma
 • ellátó állatorvos telefonszáma
 • éjszakai ügyeletet nyújtó állatorvosi rendelő telefonszáma
 • érfogók
 • fertőtlenítőszer (Betadine-oldat vagy 70%-os etilalkohol)
 • hőmérő
 • ivóvíz és kölyöktáp az anyának
 • konyhai mérleg
 • lázmérő
 • melegítőpárna, vizes palack vagy infralámpa
 • műanyag tálak
 • olló
 • papírtörlők
 • pumpás orrszívó
 • steril mullapok
 • szemeteszsákok
 • tejpótló tápszer és cumisüveg
 • telefon
 • tiszta törülközők
 • törülközővel bélelt kartondoboz vagy műanyag kosár, amiben az újszülöttek elférnek, elfér az infralámpa alatt, vagy behelyezhető az aljára a melegítőpárna vagy a meleg vizes palack
 • vastagabb cérna vagy fogselyem, illetve steril sebészeti varróanyag

Ha nincsen fürdőszoba a közelben, akkor egy lavór tiszta vízre és szappanra is szüksége lesz.

A fialás várható ideje

A fialás várható ideje a legegyszerűbben a pároztatástól eltelt napok számlálásával határozható meg, ezért fel kell jegyezni az első párzás időpontját vagy az ivarzás végének a dátumát. A macskák esetében a provokált peteleválás miatt kisebb a vemhesség hosszának a szórás, mint a kutyáknál. A vemhességük általában az első sikeres pároztatástól számított 63-65 napig tart, de kivételes esetekben akár 56 nap rövid vagy 69 nap hosszú is lehet. Ha csak az ivarzás vége ismert, attól számítva 2 nappal kevesebb.

Ha valamely okból nem ismert a párzás ideje, sem pedig az ivarzás vége, akkor a macska tejmirigyeit kell minden nap ellenőrizni. Azok ugyanis jellemzően 3 hetes vemhes korban megváltoznak. A tejbimbók ekkor megduzzadnak és rózsaszínűvé válnak. Ha a tenyésztő észreveszi ezeket a változásokat, akkor kiszámíthatja a fialás várható idejét, ami 6 héttel későbbre várható.

A fialás közeledtét a macskák a viselkedésükkel is jelzik. Ilyenkor egyre szeretetreméltóbbakká válnak, sok szeretetet és törődést igényelnek. Néha váratlan ingerlékenység is jelentkezhet, ezért mindig óvatosan kell az anyákkal bánni. A vemhesség vége felé biztonságos helyet keresnek az anyák a fialáshoz, minél közelebb van annak az időpontja, annál nyugtalanabbul. A fialást megelőzően idegesen járkálnak és sokat nyalogatják magukat. Az utolsó 24 órában a legtöbb anya már nem eszik, végül zihálással jelzik a fialás megindulását.

A közelgő fialásnak testi tünetei is vannak. Ilyenkor megereszkedik az anyák hasa, megduzzadnak a tejmirigyeik és a pérájuk. A fialás előtt 12-36 órával csökken a testhőmérsékletük, de ez nem annyira megbízható jel, mint a kutyák esetén, és körülményesebb vizsgálni is.

Korai ellés

Esetenként a szokásosnál korábban indul meg a fialás és a kiscicák éretlenül jönnek a világra. Ilyenkor kicsik, fejletlenek, soványak és szőrtelenek. Megmaradhatnak, de ez nagyon sok erőfeszítést igényel, mert gyakran képtelenek maguktól táplálkozni, megfulladnak vagy kihűlnek. A legtöbbet csak gyomorszondával lehet táplálni. A már szopni képes kiscicák táplálhatók szemcseppentővel, 1 ml-es fecskendővel és cumisüveggel is, de fel kell készülni arra, hogy még a legodaadóbb gondoskodás ellenére is sok el fog pusztulni.

Fialás

A legtöbb fialás problémamentesen zajlik. Ennek ellenére ajánlott felügyelni, különösen az első fialás alkalmával, illetve később is az első kiscicák világrajöveteléig. Ha a macskának megfelelő a kapcsolata a tenyésztővel, akkor szívesen veszi a jelenlétét. Gyakran nem is érzik jól magukat egyedül, ezért ha magukra hagyják őket, képesek visszatartani a fialást, amíg a tenyésztő visszatér.

A fialás hossza változó. A rövid szőrű és kistestű fajták, mint a sziámi, akár 1-2 órán belül befejezhetik. A hosszú szőrű és nagyfejű fajták (pl. perzsa) esetén általában hosszabb időt vesz igénybe. Ez utóbbiak nemritkán olyan nehezen hozzák a világra az egyes kiscicákat, hogy akár 1 óránál is hosszabb pihenésre lehet szükségük a következő megszülése előtt. Néha az is előfordul, hogy az anya világra hoz 1-2 kiscicát, majd megnyugszik, és fél-egy nap is eltelhet a többi megszületése előtt. Más a helyzet, ha az anya eredménytelenül erőlködik 6 órán keresztül, illetve a szünet hossza meghalad egy egész napot. Ilyenkor állatorvos segítségét kell kérni.

A legtöbb kiscica fejjel előre születik. Kevesebb, mint 40% jön farral előre a világra, ami szintén normális. Az újszülöttek burokban születnek, ami a méhlepény magzati része. Az anyai méhlepény általában közvetlenül az után eltávozik, hogy a kiscicák a világra jöttek, máskor ez csupán 1-2 nappal a fialás befejezése után következik be. Az anya elfogyasztja a magzatburkokat.

Ha minden normálisan zajlik, akkor általában néhány méhösszehúzódás elegendő egy-egy magzat világrajövetele előtt. Az újszülötteknek 10 percen belül el kell hagyniuk a szülőutat azt követően, hogy láthatóvá váltak. Ezután az anya a nyelvével szakítja fel a magzatburkot és kisegíti a kicsinye száját és orrát. Ezután nyalogatja a fejét és a testét, közben letisztogatja, majd arrébb tolja. A nyalogatással nem csak megtisztítja az újszülöttet, de támogatja annak a keringését és a légzését, egyben elősegíti a felsírást és a felszáradást is. Az anya közben 2-2,5 cm-re a hasfaltól elrágja a köldökzsinórt, majd megeszi a magzatburkot. Az újszülöttek közben általában az anyjukhoz kúsznak és elkezdenek szopni.

A miután befejeződött a fialás, el kell távolítani a beszennyeződött újságpapírokat az ellető ládából, amit puhán kell kibélelni, mielőtt visszateszi a kiscicákat. Ha meggyőződött arról, hogy az anya vonakodás nélkül elfogadja a kicsinyeit és oldalt fekve felkínálkozik a szoptatásukra, akkor nyugodtan magára hagyhatja.

Ellési segítségnyújtás

Amikor a magzatvízzel teli magzatburok és benne a magzat megjelenik a szülőútban, de nem tud 10 percen belül áthaladni azon, akkor segítséget kell nyújtani az anyának. A legfontosabb szabály, hogy ne pánikoljon! Betadine oldatos kézmosás után meg kell ragadnia és fel lehet szakítania a magzatburkot, majd steril gézzel vagy tiszta ruhával meg kell fognia a szülőútba szorult kiscica fejét vagy lábait. Amikor az anya nyom, akkor kell az így tartott magzatot az anya csánkja irányába, vagyis hátrafelé és lefelé húznia, és közben a hossztengelye körül finoman csavarni is. Ilyenkor általában eleinte nehezen mozdul meg, ezért türelem kell a beavatkozáshoz, aminek a sikerét végül az jelzi, hogy a magzat egyre gyorsabban kicsúszik. Ha nem tudja kisegíteni a kiscicát vagy az anya keservesen sír közben, akkor azonnali állatorvosi segítségre van szükség.

Néha, különösen az első fialás során, az anya nem nyitja fel a magzatburkokat, és nem tisztogatja le az újszülöttéit. Ha ez néhány percen belül nem történik meg, a kiscica megfulladhat, ezért ilyenkor is közbe kell avatkozni. Tépje fel a burkot, majd tisztogassa meg az újszülött arcát egy gézlappal, hogy eltávolítsa a burok és a magzatvíz maradványait, ezután dörzsölje át alaposan az egész testét. A köldökzsinórt steril sebészeti varróanyaggal, varrócérnával vagy fogselyemmel kösse le legalább 1,5 cm-re a hasfaltól, és ettől legalább fél cm-re vágja le a távolabbi részt egy tiszta, alkohollal vagy Betadine oldattal fertőtlenített ollóval. Végül fertőtlenítse le a maradék csonkot hígítatlan Betadine oldattal. Na hagyja túl hosszúra a köldökcsonkot, mert zavarhatja az újszülött mozgását, de ha túl rövidre vágja, akkor a köldök fertőzés bemeneti kapujává válhat.

Ha az újszülött magzatvizet lélegezett be, akkor elkékül a nyelve, esetleg hangos szörcsögő hangot ad a légvételek során. Ilyenkor azonnali segítségre van szüksége. Tartsa úgy a két tenyere között, hogy onnan ne csúszhasson ki, vagyis a feje a hüvelyk- és a mutatóujja, vagy a mutató- és a középső ujjai között legyen. Ezután kezdje el nagy ívben lóbálni, lendületesen, de óvatosan, hogy ki ne csússzon a kezéből. Ha csúszik a keze, csomagolja papírtörlőbe vagy tiszta ruhába az újszülöttet. A forgómozgás segíti a folyadék eltávozását a tüdőből és a légutakból. Ezt néhányszor ismételje meg, majd alaposan dörzsölje át a testét. A váladék eltávolításához orrszívót is használhat, amit a legjobb kombinálni a lóbálással. A legmegbízhatóbban az jelzi, hogy a beavatkozás sikeres volt, ha újra rózsaszínűvé válik a kiscica nyelve. Ezt figyelje egy ideig, vagyis ellenőrizze újra és újra. Ha újra elkékül, akkor ismételje meg folyamatot.

Különösen a nehezen ellő fajtáknál hasznos, ha előkészít egy második, száraz és meleg törülközőkkel kibélelt „inkubátor” dobozt is az újszülöttek számára. Az ebbe rakott törülközőket mikrohullámú sütőben is kézmelegre melegítheti (természetesen a kiscicákat nem). Miután az újszülöttek felszáradtak és a légzésük stabilizálódott, ebbe a dobozba helyezze be őket, amíg a fialás be nem fejeződik. A meleg fenntartása nagyon fontos, az újszülöttek 32 °C külső hőmérséklet igényelnek. Ez a törülközők alá helyezett melegítő párnával vagy meleg vizes palackkal, illetve a doboz fölé lógatott infralámpával érhető el. Ha elektromos melegítő párnát használ, akkor az olyan legyen, amit alacsony hőmérsékletre is be lehet állítani, de még így is ajánlott több rétegben hajtogatott törülközővel elizolálni az újszülöttektől. A nem szabályozható, túl meleg lapok megégethetik a törülköző alá mászó kicsinyeket, ezért a használatuk kerülendő. A meleg vizes palackot is hasonló módon kell izolálni, az infralámpával pedig szintén elővigyázatosságra van szükség, nehogy az anyát megégesse. Legyen nagyon elővigyázatos, mert az újszülötteknek rossz a hőérzékelésük, ezért nem húzódnak el a túl meleg hőforrásoktól, így könnyen túlmelegedhetnek vagy megéghetnek. A fialás szüneteiben és végével az anya alá teheti a kiscicákat.

Olykor a fialás el is akadhat. Ez általában akkor következik be, ha kevés vagy már halott magzat van az anya méhében. Ilyen esetekben állatorvosi segítségre van szükség. Erre kell gondolni, ha:

 • 20 perces intenzív erőlködés vagy 6 óra változó intenzitású erőlködés ellenére sem születik magzat
 • 1 napnál hosszabb erőlködéstől mentes szünet következik be
 • a szülőútban már megjelent a magzatburok, de a magzat nem tud 10 percen belül világra jönni
 • az anya hirtelen bágyadttá és elesetté válik
 • több mint 10 percen át vér ürül az anya hüvelyéből
 • az anya testhőmérséklete meghaladja a 39.4 °C-ot (a végbélben mérve)
 • az anya nem fogadja el a kicsinyeit

Császármetszés

A felsorolt eseteket az állatorvosok a körülmények, vagyis az előzmények és a tünetek figyelembevételével oldják meg. Olykor konzervatív, vagyis vértelen segítséget nyújtanak, máskor műtétre van szükség. Ha császármetszésre kerül sor, akkor jobb, ha minél előbb sort kerítenek rá, mert így jobb eredmény remélhető, vagyis jobb állapotban esnek túl rajta az anya és a magzatok is. A műtét gyakran éjszaka történik, amikor nincs jelen a praxis minden dolgozója, ezért nem ritka, hogy a tenyésztő segítségére is szükség van. Gyakran neki kell gondoznia a kiscicákat. Feltétlenül vigyen magával egy kibélelt dobozt a kicsinyeknek.

A műtét után általában azonnal haza lehet vinni az anyát a kicsinyeivel. A sebet védő műtéti gallérra vagy kötésre általában nincsen szükség.