Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macska elválasztása

A kiscicák az elválasztás után válnak képessé az önálló életre. A választást előkészítő első lépés a szilárd étrend (nedves macskatáp) fogyasztására való nevelés, amit 3 hetes korban lehet elkezdeni, de 4 hetes korban már minden esetben ajánlott. Ha korán kezdik, akkor tejpótlót vagy annak hiányában kecsketejet kínáljon egy lapos tálcán vagy tányéron a kicsiknek. Tegye rá a 3 hetes kiscicákat naponta 2-3 alkalommal, amíg maguktól el nem kezdik lefetyelni. Ehhez általában 1-3 napra van szükség. Ezt követően konzerv vagy vízzel elkevert száraz kölyökmacska tápot keverjen hozzá, kezdetben hígra, később fokozatosan növelve a táp arányát és csökkentve a tejpótlóét, amíg 4-6 hetes korukra rá nem szoknak a konzerv vagy vízzel benedvesített száraz táp fogyasztására. 4 hetes korban már tejpótló nélkül is kínálhat nedves keveréket. Az etetés kezdetétől gondoskodjon elegendő friss ivóvízről is.

A kicsik a választás előtt és közvetlenül utána is lehetőleg nedves eledelt kapjanak, vagyis konzerv vagy tasakos, illetve beáztatott száraz tápot, majd fokozatosan kell átszoktatni őket a száraz eleség fogyasztására, amit 10 hetes kortól már kizárólagos táplálékként is kaphatnak. A száraz tápokat eleinte igény szerint fogyaszthatják, de helyesebb a választástól fél éves korig naponta 3-4 alkalommal adagoltan etetni őket, ezt követően pedig már naponta kétszeri etetés is elég. Az adagolt etetés azért kedvezőbb, mert ha a kölyökmacska igény szerint ehet, akkor sokszor már fiatalon túlsúlyossá válik, ami káros az ízületeire, míg a kondíció alapján adagolt takarmány általában kiegyensúlyozottabb fejlődést biztosít.

A 4 hetes cicák már maguktól ürítenek, utána kaparó mozdulatokat is végeznek. Ekkor már követik az anyjukat az alacsony falú alomtálra, ahol eleinte inkább csak játszanak, de 6 hetes korukra már stabilan itt intézik a dolgukat. A teljes elválasztást a leghelyesebb 8 hetes korra időzíteni, ami egyben állatvédelmi előírás is.

A továbbiakban a korai szocializációról és habituációról, valamint a választott cicák és az anya takarmányozásáról lesz szó.

Korai szocializáció és habituáció

Az érzékeny periódusokból álló korai szocializációs és habituációs időszak legalább olyan fontos a macskák, mint a kutyák esetében láttuk. Ez a különösen intenzív tanulási időszak a macskák esetében mintegy 2-3 hetes korban kezdődik el és 9 hetes életkorban zárul le. Az emberekhez a legkönnyebben 3 és 7 hetes koruk között szoknak hozzá a kiscicák. Ennek a jelentőségét az is aláhúzza, hogy valójában ekkor dől el az, hogy az emberhez szorosan kötődő társállat lesz belőlük, vagy emberkerülő rézben vagy teljesen elvadult macska. Ezek az egymással össze sem hasonlítható „életpályamodellek” ugyanis egyaránt járhatók a macskák számára, vagyis ugyanúgy válhat előlük család kedvenc, mint erdei vadállat, és alapvetően ebben a korai szocializációs időszakban dől el, hogy melyik útra lépnek. Azok a cicák, amelyekkel ebben az időszakban naponta legalább 15 percet foglalkoznak, kézbe veszik, simogatják és játszanak velük, rendkívül szoros kapcsolatot építenek ki az emberrel, ami az egész életükre kihat. Azok a cicák viszont, amelyeket az anyjuk elrejtve, az embertől távol nevel fel és sem 3-7 hetes korban, sem később, egészen 14 hetes korukig egyáltalán nem találkoznak emberekkel, általában az életük végéig menekülnek vagy agresszíven viselkednek az ember közeledtére. Ezek a macskák később nehezen és csak részben szelídülnek meg, de ha az utódaikat emberek nevelik, akkor ugyanolyan kezessé válhatnak, mint a többi házi macska kicsinyei.

A macskák számára tehát elengedhetetlen a korai szocializációs időszakban az emberi kapcsolat, de ekkor ismerik meg és fogadják el a legkönnyebben a többi macskát, az egyéb fajokat és még az emberi környezetet is. A kutyákhoz hasonlóan az a legjobb, ha ilyenkor sok kellemes vagy semleges tapasztalatot szereznek. Az a helyes, ha ingergazdag környezetben nevelkednek fel, sok játékkal és háztartási zörejjel, és a szocializációs folyamatában gyermekek is részt vesznek, de ilyenkor felügyelni kell az együttléteket, hogy azok mindkét fél számára megfelelően történjenek. Az alapszabály az, hogy minél többet és többen tartják 3 és 7 hetes koruk között kézben a macskákat, annál harmonikusabban alkalmazkodnak később az emberhez, és minél több különböző élménynek és tapasztalatnak teszik ki őket, annál könnyebben alkalmazkodnak majd a különböző körülményekhez, állatokhoz és emberekhez.

A macskák esetében is sokszínűségre kell törekedni ebben az időszakban. A legjobb a foglalkozásokat már 2 hetes korban elkezdeni. Első lépésben meg kell érinteni a cica testét, a füleit, a száját, a mancsait és a talpát, majd simogatni kell őket. Fel kell emelni és meg kell fésülni őket. Mielőbb el kell kezdeni játszani velük. Jó, ha idegeneket is vendégül lát ebben az időszakban, köztük gyermekeket, kutyákat és zajos barátokat is. Használjon sokféle játékot, hallgassanak rádiót és kapcsoljon be háztartási gépeket is. Érdemes időnként szállítódobozba tenni és így megsétálni, utaztatni őket, előbb rövid utakra, majd egyre hosszabbakra, lehetőleg ne csak az állatorvoshoz és a kozmetikushoz. Közben rendszeresen dicsérje és jutalmazza a nyugodt magatartást. További ötletek meríthetők a kutyák szocializációjánál felsorolt elemekből.

Azokat a cicákat, amelyeket elvadult anya nevel, meg kell próbálni 5, legkésőbb 7-9 hetes korukig elvenni tőle. Ilyenkor ugyanis a kiscicák még az emberhez szoktathatók. Ha ehelyett 14 hetes korukig nem kapnak semmilyen foglalkozást, akkor már nagyon valószínű, hogy egész életükre bizalmatlanok maradnak az emberekkel szemben. Nagyon sok foglalkozással többé-kevésbé ők is megszelídíthetők, de ennek hiányában részben vagy teljesen elvadult állatként élik le az életüket.

A macskák szocializációjának elősegítése érdekében olykor cicaóvodákat (kitty kindergarten) is szerveznek. Ezek lényege abban áll, hogy a megfelelő kombinált, vagyis a fertőző gyomor- és bélgyulladás, valamint a macskanátha vírusai elleni védőoltások, a féreghajtások, a külső parazita elleni kezelések, valamint a retrovírus (FeLV, FIV) és koronavírus (FIP) tesztek, illetve egyéb vizsgálatok és kezelések elvégzése után általában valamely állatorvosi praxis vagy a macskák számára termékeket forgalmazó áruházban, szakemberek irányításával 4-6 fős cica szocializációs csoportokat szerveznek. Itt igyekeznek megtanítani a tulajdonosokat megfelelően nevelni, gondozni és ápolni a macskájukat, valamint segítenek az idegen macskákhoz és más állatokhoz, felnőttekhez és gyerekekhez, valamint idegen környezethez is szoktatni a cicákat. Az a kérdés, hogy erre mennyire van szükség, még nem tekinthető teljesen tisztázottnak. Tény, hogy ebben az életkorban a macskák könnyebben fogadják el egymást és alakítható ki bennük tolerancia a fajtársaikkal és más élőlényekkel, illetve az idegen környezettel szemben. Ugyanakkor a részvétel még a felsorolt megelőző beavatkozások ellenére is járhat bizonyos egészségügyi kockázattal, emellett a legtöbb macskatartó a lakásában tartja a macskát, a kijáró állatok esetében pedig nem feltétlenül előny, ha nem félnek pl. a kutyáktól.

Az elválasztott cicák takarmányozása

A választás körüli időszakban etetett táplálék meghatározza a macskák fejlődését és későbbi egészségi állapotát is. A kereskedelmi forgalomban sok termék kapható kimondottan a kölyökmacskák számára, amelyeket általában 1 éves korig ajánlott etetni. Házilag összeállított táplálékkal nehezen elégíthető ki maradéktalanul az igényük.

A kiscicák 6 hetes korukra már fogyasszanak nedves tápot is, a száraz tápra való átszoktatás csak ezután kezdhető el, de 10 hetes korra már ehetnek kizárólag száraz tápot. A száraz tápok olcsóbbak, könnyebben kezelhetők és etethetők, ha a macska kondíciója megengedi, akár elől is lehet hagyni, hogy igény szerint fogyasszanak belőle. Ilyenkor gyakran, kis adagokat esznek, és általában 16 alkalommal mennek a tálhoz naponta. Ha adagoltan kapnak enni, akkor 3 etetés javasolt a választást követő időszakban. A konzerv és a zacskós tápok változatosságot jelenthetnek, de drágábbak, nem táplálóbbak és nem kedveznek a szájhigiéniának sem. Sok cica szívesebben fogadja ezeket, ezért többet eszik, ha a száraz táp mellé konzervtápot is kap, ami általában nem kívánatos, mert segíti az elhízásukat.

A felnőtt állatoknak gyártott termékek nem felelnek meg a választás időszakában a kiscicáknak. Ne adjon nekik házi kosztot, ételmaradékot és hentesárut sem, mert vonzók lehetnek ugyan a számukra, de ezekkel szinte lehetetlen kielégíteni az igényeiket. A kutyatápok pedig teljesen alkalmatlanok a macskák etetésére.

Emellett az is fontos, hogy a tenyésztő arra is figyelmet fordítson, hogy a vevők az első napokban lehetőleg ugyanazzal a táppal etessék a kicsiket, mint addig ő, és csak a környezetváltást követő néhány nap után kezdjék meg a fokozatos váltást, ha mást kívánnak etetni velük.

Az anya kezelése az elválasztás utáni időszakban

Az anyák többsége 8-9 hetes szoptatás után általában abbahagyja a tejtermelést, de néhány hetekkel tovább táplálja a kicsinyeit. A szoptatástól leromlott nőstényeket a választás után is a legjobb minőségű tápon érdemes tartani néhány hétig a gyors regenerálódás érdekében, de a megfelelő kondíció elérését követően lassan és fokozatosan vissza lehet térni a tenyésztésbevétel előtt etetett alaptáplálékhoz.