Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Az idős macska gondozása

Magyarországon is elérhető cél, hogy a macskánk 20 évet vagy többet éljen, de ehhez elengedhetetlen a tulajdonos közreműködése. Megfelelően kell az idős macskát táplálni, legalább évente ellenőriztetni kell állatorvossal és a két vizsgálat között is figyelni kell, hogy megjelennek-e az idős állatok körében gyakori problémák tünetei. Az öregedés ugyanis természetes folyamat, ami sok kellemetlen változással is járhat. Ezek közül nem egy megelőzhető, lelassítható, de legalábbis mérsékelhető, ha ismerjük és előre felkészülünk rá. Az alábbiakban ezért azt szeretnénk bemutatni, hogy miként lassíthatjuk le az öregedés káros folyamatait, előzhetjük meg a vele járó problémák egy részét és kezelhetjük eredményesebben az elkerülhetetlen bajokat. Szó lesz a macska öregedéséről, annak természetes következményeiről és a gyakran jelentkező betegségekről.

A macska életkora összehasonlítva az emberével

A macskák természetszerűleg más tempóban öregszenek, mint az emberek. Az első életévben csaknem teljesen felnőtté válnak, majd lassúbb, de egyenletes tempóban korosodnak. Ennek során minden macska év mintegy 5 emberi évnek felel meg, így a macska és az ember életkora összehasonlítható:

A macska életkora években

Az emberi életkor években

1

16

2

21

3

25

4

29

5

33

6

37

7

41

8

45

9

49

10

53

11

57

12

61

13

65

14

69

15

73

16

77

17

81

18

85

19

89

20

94

A fenti táblázat alapján látható, hogy csak a 10 évnél idősebb macskákat tekinthetjük idősnek.

vissza az elejéhez

Változások az idősödő macskákban

A fiatal, a felnőtt és az idős macskáknak eltérő a tápanyag-igénye. Nem szükséges új recepttúrákat tanulni, ma már minden korosztálynak elérhetőek olyan kész tápok, amelyek a legjobban megfelelnek az igényeinek. Általában 7 éves korban váltson fokozatosan át egy „senior” tápra és a továbbiakban csak ilyet szabad etetni.

A macska olyan állatfaj, amelyik nagyon érzékeny az eledelére, így a táplálás kulcsszerepet játszik az egészség fenntartásában és a várható élettartam hosszában is. Sajnos sokan a reklámok sugallatára a legkényelmesebb megoldást választják és a szupermarketekben szerzik be a cica eleségét. Ők gyakran többet költenek és rosszabb minőséget etetnek, mint a tudatosan a legjobbat kereső macskatartók. Ráadásul a szupermarketek nem kínálnak minden korosztálynak és minden életformának megfelelő tápokat, hanem a könnyen forgalmazható dömping-termékeiket igyekeznek mindenkire rásózni. Az idős korú macskák számára egyáltalán nem forgalmaznak tápokat, pedig számukra a felnőtteknek gyártott eledelek kimondottan károsak.

Sok idős macska lusta tisztálkodni. A szőrzetük ezért gyakran tincsesedni kezd. Ez gyakori, heti 1-3 alkalommal elvégzett alapos átkeféléssel megelőzhető. Ezzel eltávolítja azokat az elpusztult szőrszálakat és kibontja a kialakuló szőrcsomókat. További előnye, hogy javítja a bőr vérellátását, ezáltal nem csak tisztább, de egészségesebb is lesz a macska szőre. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a hosszúszőrű fajtákon tincsek keletkeznek, különösen a hónaljban és a farok alatt, amelyeket ki kell vágni. Ezt óvatosan, fájdalommentesen végezze, a tincsek erős meghúzása nélkül és nagyon ügyelve arra, hogy ne vágja meg a macska bőrét. Ha mégis sérülést okoz, azonnal forduljon állatorvoshoz, különben a seb elfertőződhet.

Az idős macskák gyakran felhagynak a rendszeres körömélesítéssel is. Ennek következtében megvastagszik a körmük, mert nem hámlanak le róla az elhalt külső rétegek. Ez betegség jele is lehet. A megvastagodott köröm még kevésbé kopik, ezért hosszúra nő és befelé fordulva bele is nőhet a talppárna „húsába”, ami nagyon fájdalmas, sántasággal és vérzéssel jár. Hogy ezt megelőzhesse, havonta ellenőrizze a macska körmeit és ha szükséges, vágja rövidebbre azokat.

vissza az elejéhez

Az idős macskák gyakori betegségei

A teljes vakság ritka, de a látásromlás gyakori velejárója az idősödésnek, ami különösen félhomályban okoz nehézséget. A szivárványhártya (a szem színes része, ami a fekete színű pupillát övezi) gyakran márványozottá válik 15 éves kor körül. Ennek azonban nincsen egészségügyi jelentősége.

A fülekkel két gyakori probléma jelentkezhet. Halláskárosodás és teljes süketség alakul ki sok macskánál 16 éves kor felett. Ennél gyakrabban észlelünk fokozott fülzsírképződést. Ez sok idős macska sajátja és ajánlatos rendszeresen eltávolítani. Erre a célra macskának gyártott, speciális fülzsíroldó készítmények kaphatóak, amelyeket általában havonta kell alkalmazni.

Fogkőképződés minden életkorban előfordul, de idős macskákon gyakoribb. A fogakra lerakódott kő irritálja a fogínyt, elnyomja azt a foggyökértől és elősegíti a baktériumok szaporodását és bejutását a szövetek közé, ami a fogmeder megbetegedéséhez vezet. A baktériumok azonban nem csak a szájban okoznak gondot, de a bővérű ínyben könnyen bejutnak a véráramba, amivel más szervekbe is eljutnak, leggyakrabban a vesékbe. A fogkőképződés időben felismerve jól kezelhető tisztítással és a következményei is mérsékelhetőek a megbetegedett fogak eltávolításával és megfelelő antibiotikum kezeléssel.

Fognyak elváltozások, vagyis a fogíny magasságában keletkező mély árkok gyakran a fogínnyel fedett részen kezdődnek, aztán az íny elkezd növekedni a beteg fogak körül. A macska elváltozott fogai és ínye nagyon érzékeny, ami akadályozhatja a táplálékfelvételt. Sok bonyolult eljárást dolgoztak ki ennek a kezelésére, de az egyetlen a gyakorlatban is bevált megoldás az elváltozott fogak eltávolítása. Ha ezeket az elváltozásokat betömik, akkor is tovább halad a folyamat és néhány hónap múlva végleg szükségessé válik a kezelt fogak eltávolítása.

A gerincoszlop és a végtagok izületeinek gyulladása is kialakulhat. Az ilyen macskák vonakodnak vagy képtelenek felugrani vagy, lépcsőt mászni. Viszonylag kevés lehetőség áll a rendelkezésünkre az izületgyulladás hatékony gyógykezelésére és csak egy idejekorán végzett vizsgálat után lehet eredményes a gyógykezelés.

Az idült veseelégtelenség a veseműködés sok évig tartó lassú romlásának a következménye. Vesegyulladás, bizonyos méreganyagok és veleszületett betegségek is hozzájárulhatnak a folyamathoz, de a legfontosabb tényező a macska öregedése. Az idült vesebetegségben szenvedő macskák több vizeletet termelnek, mert a szervezetük így próbál megszabadulni a vese csökkenő szűrőteljesítménye miatt a vérpályában felhalmozódó bomlástermékektől. Emiatt fokozott szomjúság és vizeletürítés lép fel. A testtömeg lassú csökkenése is gyakori lelet és a betegség előrehaladtával csökken az állat étvágya is. Az idült veseelégtelenség csak laboratóriumi tesztekkel (vizelet- és vérvizsgálattal) diagnosztizálható. Ha a betegséget időben, a veseműködés teljes összeomlása előtt diagnosztizáljuk, akkor többnyire még kezelhető. A folyamat megfelelő gyógykezeléssel lassítható, a veseműködés támogatható, aminek következtében a macska akár hosszú évekig is jobban érezheti magát, annak ellenére, hogy a károsodott vese nem állítható vissza az eredeti állapotába.

A hipertireózis a pajzsmirigy működési zavara. Ez a mirigy irányítja a szervezet anyagcseréjét. Megnagyobbodása és fokozott hormontermelése esetén felgyorsulnak az anyagcsere a folyamatok, vagyis a metabolizmus. Általában az első észlelhető tünet a testtömeg csökkenése, amit növekvő étvágy kísér. Ahogy a folyamat halad, hetek, illetve hónapok alatt nő a szomjúság és a vizeletürítés, de a tünetek között a hányás, a hasmenés, a hiperaktivitás, az agresszió és az alváshiány is előfordulhat. A betegség fennállása a vázolt tünetek, a fizikális vizsgálati lelet és a vérvizsgálatok eredménye alapján igazolható. Bár a betegség hátterében daganat áll, szerencsére ez az esetek alig 2 %-a rosszindulatú (rákos), így a hipertireózis többnyire jól kezelhető, sőt, gyógyítható megbetegedés.

A cukorbetegség (tudományos néven diabetesz mellitusz) általában annak következtében alakul ki, hogy a hasnyálmirigy képtelenné válik a megfelelő inzulintermelésre. Az inzulin az egyetlen olyan hormon, ami a vércukor mennyiségét csökkenti, mert annak bejutását segíti elő a sejtekbe. Hiányában oly mértékig nő a vércukorszint, hogy a cukor a vizeletben is megjelenik, ahova többlet vizet visz magával, miközben a szervezet sejtjei éheznek. Ennek bővizelés, fokozott szomjúság és vízfogyasztás, valamint fokozott étvágy ellenére a testtömeg csökkenése lesz a következménye. Ezek a tünetek minden cukorbeteg macskánál jelen vannak, de néha nem vesszük észre őket. Könnyebben rejtve maradnak, ha a macska kijár a lakásból, ha sok macskát tartunk együtt vagy a hosszú szőrű fajták esetében, mert nem tudjuk az étvágyat, a vízfelvételt és a vizeletürítést ellenőrizni, illetve nehezebben vesszük észre, ha a hosszú szőrű macska fogyásnak indul. Ha azt gyanítjuk, hogy ezek a tünetek fennállnak, akkor állatorvosi vizsgálatra van szükség. A vér és a vizelet cukortartalma laboratóriumi vizsgálattal állapítható meg. A vérvizsgálat eredménye akkor értékelhető, ha a vérvétel előtt az utolsó 6 órában nem evett a macska. A cukorbetegség, ha időben kiderül, általában kezelhető.

A magas vérnyomás idős korban meglehetősen gyakori. Többnyire másodlagosan jelentkezik, idült veseelégtelenséghez vagy hipertireózishoz társulva, de olykor – akár az embereknél - a macskáknál is kialakulhat elsődleges, vagyis minden kimutatható ok nélküli magas vérnyomás. Magas vérnyomásra kell gyanakodni, ha a macska a már említett háttér-megbetegedésekben szenved vagy ha az idős állat hirtelen és látszólag minden ok nélkül megvakul. Ez a betegség speciális vérnyomásmérővel ellenőrizhető és általában eredményesen kezelhető.

A daganatos megbetegedések is gyakoriak az idős macskákban. Ezeknek sok formája van és olyan sok helyen támadhatnak a szervezetben, hogy szinte lehetetlen felsorolni a velük járó tüneteket. Leggyakrabban a testtömeg csökkenése, duzzanatok, vérszegénység, elesettség, étvágytalanság, hányás, hasmenés, nehézlégzés vagy köhögés lép fel, pontosabban e tünetek közül egy vagy több. A sikeres kezelés esélye is a daganat típusának és támadási helyének megfelelően változik.