Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macska ivartalanítása

Az állatvédelem alapja az ivartalanítás, ami mind a macska, mind a tulajdonos, mind pedig a környezet szempontjából is számos előnnyel jár. Ezért mi is nagyon komolyan vesszük ezt és Magyarországon még újszerű megoldásokkal, valamint árkedvezménnyel is támogatjuk az elterjedését. Ha kérdése van az ivartalanítással kapcsolatban, telefonon is érdeklődhet: (06-1) 787-26-37 vagy (06-30) 504-7012.

Tartalom:

 • A macska szaporodása

 • A nőstények ivartalanítása

 • A kandúrok ivartalanítása

 • A műtétről általában

 • A műtét bemutatása képekben

 • Egy alternatív műtéti lehetőség bemutatása

A macska szaporodása

A nőstény macska évente többször, ciklikusan ivarzik. Ilyenkor kész a párzásra. Egy-egy ivarzás mintegy 2-3 hétig tart és ha nem termékenyül meg a macska, akkor 1-2 hét múlva újra kezdi. Ez többször ismétlődik, hosszabb szünet csak a téli időszakra jellemző.

Az ivarzás macskában - szemben a kutyákkal - csak csekély vérzéssel jár, ami általában nem is észlelhető. Inkább a viselkedésbeli változások a jelzik. Ilyenkor a macska tolakodóan barátságos, a tulajdonoshoz és a bútorokhoz dörgölőzik, hempergőzik és igyekszik minden módon magára vonni a figyelmet. Néha kimondottan agresszíven viselkedik. Ez is zavarja a családot, de az igazán kellemetlen a hangos "nyervogása", ami talán nem is létező szó, de a nyávogás megjelölésnél pontosabban fejezi ki a lényeget. Az ivarzó nőstény, ha teheti, megszökik, majd az utcán veri fel az éjszaka csöndjét, amivel gyakran az őrületbe kergeti a környék lakóit.

Az ivarzó nőstények kandúrokat vonzanak a házhoz, amelyek mindig készen állnak a párzásra. Ezek gyakran verekednek egymással, hogy elnyerjék a hangoskodó hölgyek szívét. Sebesüléseket osztva és kapva szolgáltatnak újabb adalékot a környék macskaellenes hangulatához. A kandúrok további kellemetlen sajátossága a bűzös vizelettel való jelölés is, amit a területükön (a lakásban, az udvaron és a nem túl hálás szomszédságban is) szorgalmasan ismételnek.

A sikeres nász végül egy bizonyára nem kívánt macskaalmot eredményez, úgy 9 hét múlva. A nőstények olykor rejtve nevelik fel a kicsinyeiket, amelyek ilyenkor vaddá, az emberi társadalomba beilleszkedni képtelenné válnak, máskor pedig az a gond, hogy a kiscicák, bármely csodálatosak is, senkinek sem kellenek. Ha sikerül is az elsőket az ismerőseinkre rátukmálni őket, a következő alommal ez már biztosan nem megy.

A nőstény macskák ivartalanítása

A nőstény állatok ivartalanítása során műtétileg eltávolítjuk a petefészkeket és esetleg a méhet is. Ez a két műtéti technika egyenértékű. Az ilyen macska többé nem ivarzik és nem is tenyészthető. Ezt a beavatkozást minden nem kimondottan tenyésztés céljából tartott nőstény macska esetében javasolt elvégeztetni. Magának a műtétnek csekély a kockázata, de számtalan előnnyel jár:

 • megelőzhető vele a nem kívánt szaporulat,

 • elmarad az ivarzás, ami kellemetlen tünetekkel jár,

 • nem vonzza a házhoz a nőstény a környék kandúrjait,

 • kevesebbet érintkezik idegen állatokkal, ezért csökken a sérülések és a fertőzések (pl. FeLV, FIV) veszélye,

 • nem alakulhat ki a méh gennykórja (pyometra) és

 • csak az időben történő ivartalanítással előzhető meg a macskánál az esetek döntő többségében rosszindulatú (rákos) tejmirigy daganat.

A nőstények gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Minél fiatalabb korban történik a műtét, annál kevésbé viseli meg az állatot és annál több lehetséges problémát előzhetünk meg vele. Szerintünk a legoptimálisabb időpont a 12 hetes életkor, vagyis ajánlott a műtétet egészen fiatal korban elvégeztetni, mert egyes macskák a szokásosnál korábban válnak ivaréretté. Ha a műtét ezt megelőzően történik, akkor 90%-al csökkenthető vele a tejmirigy-rák előfordulásának a valószínűsége! Ezért kivétel nélkül minden nem tenyésztés céljából tartott nőstény macska ivartalanítását ajánlott elvégeztetni az ivarérést megelőző időszakban.

Sokan szeretnének egy almot, néhány kölyköt a szeretett macskájuktól, ezért elhalasztják az ivartalanítást. Ne tegyék! Nem csak a macska egészségét kockáztatják vele, de kicsi az esélye annak, hogy az utódok valóban hasonlítanak majd az anyjukra. A macska szaporodási potenciálja 45-ször nagyobb, mint az emberé, ami azt jelenti, hogy ha minden 45. macska szaporodna csak, az is bőven fedezné a populáció fenntartását. De ma Magyarországon a kijáró macskák alig néhány százalékát ivartalanítják csupán, ezért becslések szerint 5000 és 10000 közé tehető a naponta megszületett kiscicák száma, s ezek több mint 90%-ának a legcsekélyebb esélye sincs szerető tulajdonoshoz kerülni. Mentsen meg Ön is sok esélytelen bűbájos kiscicát azzal, hogy nem tenyészti a sajátját!

A műtétet időpontjának megválasztásához figyelembe kell azt is venni, hogy az ivarzás alatt a szokásosnál nagyobb sebet kell készíteni, mert a méh duzzadt. A macska ilyenkor vérzékenyebb és gyengébb az immunrendszere. Ezek csekély mértékben növelik a kockázatot, ezért ha lehet, érdemes a műtétet az ivarérés előtt vagy két ivarzás között végezni.

Olvassa el a műtét optimális időpontjával kapcsolatos írásunkat.

A kandúrok ivartalanítása

Kandúrok ivartalanítása céljából műtétileg eltávolítjuk azok heréit. Az ilyen macska többé nem tenyészthető. A műtét csekély kockázattal és számtalan előnnyel jár. Segít megelőzni a kandúrokra jellemző kellemetlen magatartási formákat, mint a jelölést, ami a lakásban elviselhetetlen, de a szomszédok sem "díjazzák". Az ivartalanított kandúr kevésbé agresszív, kisebb területet véd és látogat, ami a balesetek és a verekedésből származó sérülések mellett a fertőzések (pl. FeLV, FIV, rühösség) kockázatát is csökkenti. A kandúr macskák gyakorlatilag bármely életkorban ivartalaníthatóak. Ha túl későn kerül a műtétre sor, akkor maradandó rossz szokások alakulhatnak ki, ezért az ivarérés előtt, vagyis leginkább 12 hetes életkorban javasoljuk a műtétet elvégeztetni.

Nagyon széles körben elterjedt, de ennek ellenére bizonyítottan teljesen alaptalan tévhit az, hogy a bármely életkorban ivartalanított kandúrok körében gyakrabban fordul elő az alsó húgyúti betegség. Ennek hangoztatása a betegség utóbbi két évtizedes szakirodalmának teljes nem ismeréséből fakad. Az alsó húgyúti betegség (hólyaggyulladás, húgyúti kristályok képződése stb.) takarmányozási és tartási betegség, aminek a táplálék összetétele, a vízfogyasztási szokások és a stressz mellett genetikai háttere is van, de az okai között ma már bizonyítottan nem szerepel az ivartalanítás. Ennek alapjául szolgáló tévhitről, vagyis hogy az ivartalanítás következtében beszűkül a húgycső, már számtalan vizsgálattal bizonyították, hogy teljességgel alaptalan, ahogy a statisztikák sem támasztják alá az ivartalanításnak a betegség kialakulásában való szerepét. Struvit kristályok pl. leggyakrabban a nem ivartalanított, fiatal nőstényekben fordulnak elő, s a nem ivartalanított kandúrokban ugyanolyan valószínűséggel okozhatják a húgyútak elzáródását, mint az ivartalanítottakban.

A lakásban tartott kandúrokat szinte mindenki ivartalanítja, különben a jelölés és az agresszió miatt gyorsan lehetetlenné válik velük az együttélés. A kijáró kandúrokkal kapcsolatban viszont számos romantikus tévhit él. Sokan természetesnek és kívánatosnak tekintik nem ivartalanítani őket. Nos, ez valójában természetellenes és embertelen is egyben, ugyanis a vadmacskák a természetben legalább 3 km2 területet sajátítanak ki, illetve ennél jóval nagyobbat, ha kevés a táplálék. A lakott településeken ekkora területen több száz macska jár szabadon, ami mindegyik számára jelentős szociális stresszt okoz, de még ennél is rosszabb, hogy az állandó területviták következtében a szabadon járó nem ivartalanított kandúrok az ivartalanított társaiknál sokkal gyakrabban sérülnek és fertőződnek meg különböző kórokozókkal. Ezért aki hagyja a nem ivartalanított kandúrját szabadon kóborolni, az nem csak az esélytelen szaporulat biztos pusztulásáért felelős, de a saját macskája és más macskák egészségkárosodásáért is. Valamikor altatás és fájdalomcsillapítás nélkül, csizmaszárban ivartalanították a kandúrokat, amit ma embertelennek tartunk, de az ivartalanítás elhagyása még ennél is nagyobb hiba! Aki szereti a macskáját, nem teszi ki ennyi szenvedésnek és veszedelemnek.

Olvassa el a műtét optimális időpontjával kapcsolatos írásunkat.

A műtétről általában

Az ivartalanítás rutin műtéti beavatkozás, aminek természetesen van kockázata. Ha szakszerűen végzik, ez a kockázat olyan csekély, hogy össze sem hasonlítható a beavatkozásból származó előnyökkel. A nőstények ivarzása elvileg gyógyszerekkel, vagyis hormonálisan is elnyomható ideiglenesen, de a gyakori mellékhatások miatt ez nem javasolt. Rövid ideig alkalmazva is veszélyesebb, mint a műtét. Ha az ivartalanítást időben, fiatal és egészséges állaton végzik el, akkor szinte észre sem veszi. Hogy ez biztosan így legyen, néhány tanácsot érdemes megfogadni:

 1. Végeztesse el időben, mindkét nem esetében 6 hetes - 6 hónapos életkor között a műtétet. Minél fiatalabb az állat, annál kevésbé viseli meg és annál több probléma előzhető meg vele. Olvassa el a műtét optimális időpontjával kapcsolatos írásunkat.

 1. Ha a nőstény tüzel, akkor várja meg, amíg abbahagyja. A két ciklus között gyakran csak néhány nap pihenőt tart, de ilyenkor tanácsos elvégeztetni a műtétet, mert az ivarzás komplikációt okozhat.

 2. A műtét előtt az alapos állatorvosi vizsgálat mellett javasolt vérvizsgálatot is végeztetni, különösen, ha a macska nem teljesen egészséges vagy 7 évesnél idősebb.

 1. Az egészséges macskákat a műtét előtt fél napig koplaltatni kell. A leghelyesebb, ha az előző este legkésőbb 8 óráig eszik, majd a műtét reggelén csak vizet kapjon. Kiscicákat csak néhány óráig szabad koplaltatni, a beteg állatok esetében pedig kérje ki előre az állatorvos tanácsát.

 1. Legalább fél nappal a műtét előtt zárja be az állatot, nehogy elszökjön.

 1. A műtétre jelentkezzen be előre.

 2. Az ivartalanítás időpontja kiváló alkalom a mikrochip beültetésére is. Ez altatás nélkül is elvégezhető, de akkor fájdalmat okoz.

Annak érdekében, hogy ez a beavatkozás minél szélesebb körben elterjedhessen, igyekszünk alacsonyan tartani az árát. A részletek felől érdeklődjön telefonon (787-2637) vagy személyesen (1045 Budapest, Chinoin u. 4.) a rendelőben.

A műtét napján hozza el a cicát a délelőtti rendelés során, mi megvizsgáljuk, majd napközben elvégezzük a beavatkozást és a megoperált macska teljesen felébredve általában még aznap, a késő délutáni-esti órákban vihető haza. Csak indokolt esetben van szükség a műtét után kórházi ápolásra. Hazaérve tartsa a macskát biztonságos helyre zárva, amíg nagyon kába. Ha már nem az, akkor itassa meg, majd negyed óra múlva adjon neki enni. Az első napokban a Hill's Prescription Diet Feline i/d gyógytáp etetését javasoljuk, mert ez nagyon tápláló, könnyen emészthető és kíméli a gyomor nyálkahártyáját.

A műtétet követően az altatás utóhatásai általában 24 óra után elmúlnak és tiszta, biztonságos környezetben, megfelelő táplálás esetén a lábadozás szinte mindig eseménytelenül zajlik. A legtöbbször olyan módszerrel operálunk, hogy utána nincsen szükség védőgallérra, vagyis a bőr mélyebb rétegében (intradermálisan) elhelyezett felszívódó varróanyagokkal zárjuk a műtéti sebeket, így varratszedésre nincsen szükség. Ha nem észlel semmilyen problémát, akkor a 3. napon várjuk a macskát felülvizsgálatra. Ez ingyenes. Ha messze lakik és nem tud ismételten eljönni, akkor komplikációmentes gyógyulás esetén az is megteszi, ha időnként a megszemléli a sebet. Ha valamilyen ok miatt kívülről is látható, vagyis nem felszívódó varratokat alkalmaztunk, akkor eseménytelen sebgyógyulás esetén legkorábban a műtétet követő 10. napon kerülhet sor a varratszedésre. Kandúrok esetében általában nincsen szükség ellenőrző vizsgálatra, ahogy varratszedésre sem.

Ha a műtét után bármilyen problémát észlel vagy nem tudja eldönteni, hogy amit tapasztalt, az probléma-e, akkor keressen meg bennünket telefonon vagy személyesen.

A nőstény macska műtétének bemutatása

Azok számára, akiket nem zavar a valódi műtét látványa, bemutatjuk magát az operációt is. Ha nem biztos abban, hogy ezt jól viseli majd, kérjük, inkább csukja be ezt az oldalt!

A műtét megismeréséhez némi anatómiai ismeretre is szükség van. A petefészkek és méh a hasüregben található szervek. Függesztő szalagok segítségével kapcsolódnak a gerincoszlop közelében a hasfalhoz. A macskának, szemben az emberrel, két szarvú a méhe, vagyis a méhtest viszonylag rövid, legfeljebb 1-2 cm, ami előre felé két hosszú méhszarvra válik szét, vagyis egy ipszilont alkot. A petefészkek a méhszarvak elülső végén helyezkednek el. A petefészkek és a méh vérerei a függesztő szalagokból származnak, elől a petefészkeknél és hátul a méhnyaknál lépnek be.

A nőstény macskák ivartalanítása során petefészek- (ovarectomia) vagy petefészek- és a méheltávolítást (ovariohysterectomia) végzünk. Ezek az állat szempontjából egyenértékű beavatkozások.

A műtétet altatatásban végezzük. Ehhez előbb alaposan megvizsgálunk minden macskát. Ha az állat 7 évesnél idősebb vagy valamely betegségben szenved, akkor kiegészítő laboratóriumi vérvizsgálatot javaslunk. Ez, természetesen, az egészséges és a fiatal állatok esetében is elvégezhető. Ezután nyugtató és fájdalomcsillapító injekciókkal előkezeljük (premedikáljuk) a macskát, majd elaltatjuk. Minden esetben az állat korának és egészségi állapotának megfelelő altatási módszert választunk, ennek megfelelően a műtét ára eltérő lehet. Ha a nagyobb kockázat miatt (vagyis hosszantartó műtét, idős vagy beteg macska esetén) drágább altatási módszerre van szükség, azt előre jelezzük.

Amíg a macska alszik, állandó felügyelet alatt áll.

A műtét első lépéseként az előkészítő helyiségben enyhe nyomással kiürítjük a macska húgyhólyagját, majd leborotváljuk a hasfalat.

A szőrt felporszívózzuk.

A műtéti területen a bőrt fertőtlenítő szerekkel csírátlanítjuk,

majd steril műtéti izoláló kendővel fedjük. Az operációt bemosakodás után, steril műtőskesztyűben, a műtőben végezzük. A közben használt anyagok és eszközök is vagy sterilen érkeznek (pl. az egyszer használatos izoláló kendők) vagy pedig előre magunk sterilizáljuk (tűfogók, érfogók stb.).

A műtét első lépéseként rövid, általában 1-2 cm hosszú metszést ejtünk a hasfal megfelelő pontján, majd egy erre a célra szolgáló eszközzel kiemeljük az egyik méhszarvat. A kis metszés előnye, hogy fájdalommentesebb lesz a gyógyulás és kisebb az esély a komplikációkra, pl. kevésbé hűl le a macska szervezete a műtét során.

A kiemelt méhszarv végén felkeressük a petefészket,

aminek függesztő szalagját részben, az ereket nem érintve átmetsszük, így teljesen kiemelhetjük a méhszarvat és a petefészket a hasüregből. A méhszarv jobbra, a petefészek balra fent, az utóbbihoz térő nagy vérerek pedig balra láthatóak.

Az erek lekötése után a függesztő szalagot teljesen átvágjuk. Ezt követően felkeressük a másik méhszarvat és azt is kiemeljük a hasüregből.

A már leírtak szerint lekötjük és elvágjuk a vérereket és a függesztő szalagot itt is, ezáltal az egész méh kiemelhetővé válik

A fenti képen a rövid méhtest (alul) és annak két hosszú méhszarva látható. Méheltávolítás esetén végül lekötjük a méhtest vérereit is

és a méhnyak közelében átmetszve eltávolítjuk az egész méhet a petefészkekkel együtt.

A hasfalat több rétegben zárjuk. Ehhez, akár csak a lekötésekhez, kizárólag felszívódó varróanyagot használunk. Előbb az izomréteget és a bőr alatti kötőszövetet varrjuk össze,

majd a bőrbe helyezzük be a varratokat. Erre általában az intradermális technikát használjuk, amikor felszívódó varróanyaggal belül egyesítjük a sebszéleket

vagy, he ez nem lehetséges, akkor nem felszívódó varróanyaggal csomós varratokkal zárjuk a bőrsebet. Ilyenkor a műtétet követően legkorábban 10 nappal kerülhet sor a varratszedésre. Ha felszívódó intradermális sebzárást végeztünk,

akkor nincs szükség varratszedésre. E technika további előnye, hogy kevésbé zavarja a macskát, mint a csomós varratok, így általában nincs szükség védőgallérra sem a nyalogatás megakadályozása érekében. Mint minden operációnál, az ivartalanításkor is megfelelő fájdalomcsillapítót kap a macska, ami elősegíti a fájdalommentes, gyors gyógyulást.

A műtét után a macskát felébresztjük, majd még aznap hazaadjuk. Általában még aznap este esznek. Az ingyenes ellenőrző vizsgálatra a műtétet követő 3. napon kerüljön sor.

Összefoglalva a műtét

 • altatásban történik, vagyis a macska semmit sem érez belőle,

 • kis seben át végezzük,

 • nem jár számottevő vérzéssel,

 • sterilen történik, ezért nincsen szükség az állat antibiotikumos kezelésére, valamint

 • az alkalmazott technikák és a fájdalomcsillapítás következtében az operált macskák többsége már másnap tünetmentes és utána gyorsan lábadozik.

A módszer előnye, hogy minden belső lekötéshez és varrathoz felszívódó varróanyagot használunk, így nem kell később kellemetlen komplikációktól tartani és a hasüregbe nem kerül semmi (tampon vagy más eszköz) a műtét során, ami esetleg bent maradhat. A viszonylag kis seb is sok szempontból kedvező a macska számára, kevesebb fájdalommal jár és gyorsabb a gyógyulás

Egy alternatív ivartalanítási lehetőség

Mint azt már említettük, az ivarzásgátló készítmények adagolása nem ajánlott, mert rövid távon is sok és súlyos mellékhatásokkal kell számolni az alkalmazásuk során. Azt is elmondtuk már, hogy csak a petefészkek vagy a petefészkek és a méh együttes eltávolítása tekinthető szakszerű beavatkozásnak, a petefészkek vagy a méhnyakak "lekötése" nem. Ez utóbbi módszerek nem "csak" szakszerűtlenek, de veszélyeztetik az állat életét, ezért az ilyen beavatkozás műhibának tekinthető. Akkor milyen alternatíváról lehet szó?

Létezik a nálunk elterjedt, itt bemutatott, vagyis a középvonalban végzett metszésen át végrehajtott ivartalanításnak egy olyan változata, amit sok országban (pl. Nagy-Britanniában vagy Lengyelországban) széles körben használnak: a horpaszmetszésen át történő ivartalanítás. Ez arrafelé természetes, a középvonalban végzett műtét számít szokatlannak. Ha Angliában befognak egy kóbor cicát, természetszerűleg azonnal ivartalaníttatni viszi a menhely. Az állatorvosnál viszont nem a has alját, hanem a bal horpaszt borotválják le, hogy megnézzék, van-e műtéti heg a cicán? Ha nincs, akkor mindjárt operálhatják is.

A horpaszon át végzett műtét nem sokban különbözik a has középvonalában végzett beavatkozásoktól. A macskát ugyanúgy ki kell koplaltatni, a műtét ugyanolyan altatásban történik, a seb itt is lehet 1 cm-nél kisebb (különösen, ha időben kerül sor az ivartalanításra), a gyógyulás ugyanolyan gyors és komplikációmentes, mint a másik módszernél. Az egyedüli különbség az, hogy ez a műtét akkor is könnyen elvégezhető, ha nagy a tejmirigy. Sokan igyekeznek a választás után azonnal megoperáltatni a macskájukat, hogy biztosan megelőzzék a következő nem kívánt almot. Ilyenkor a még duzzadt tejmirigyek és a kitágult hasi erek nehezítik meg a középvonalban a beavatkozást. A horpaszon viszont semmi akadály nincsen! Máskor a macskák egyik gyakori, jóindulatú, de nagyon makacs betegsége, a tejmirigy-hiperplázia akadályozza meg a középvonalban az ivartalanítást. Ez nem tévesztendő össze az álvemhességgel. Egyetlen tünete, hogy a tejmirigyek hatalmasra megnagyobbodnak, olyan nagyra, hogy néha páncélszerűen egybefüggő, vaskos rétegként fedik a has alját, lehetetlenné téve ott a műtéti beavatkozásokat.

Ez történt a képen látható cicával is, amely ivartalanításra érkezett és a vizsgálata során könnyen fény derült a masszív tejmirigy-hiperpláziára. Ezért oldalt, magasan a horpaszon végeztük el a műtétét, ami a vágás helyén kívül ugyanúgy zajlott, mint a már ismertetett esetben. A cica tejmirigyei a műtétet követően "felszívódtak". Ezt a duzzanatot szemből nem könnyű észrevenni

de oldalról jól láthatóak.

A fenti képen az is látszik, hogy a hasfal bal oldalát borotváltuk le, mert e terület közepén zajlik majd a beavatkozás. A műtéti területet annak előkészítése után steril izolálóval fedjük le, majd elvégezzük a bőrmetszést.

A hasfal minden rétegét átmetsszük. Ha a macska fiatal, nem vemhes, nem tüzel és egészséges, akkor 1 cm kisebb metszés is elegendő,

mert ezen keresztül is meg lehet találni a méhet

és ki lehet emelni azt az elől látható petefészekkel együtt.

Ezt követően a műtét a már leírtak szerint halad: átmetsszük a petefészek függesztő szalagját, lekötjük, átvágjuk, majd ugyanezt elvégezzük a másik oldalon is. Végül eltávolítjuk a méhet és a hasfalat több rétegben zárjuk. Az eredmény alig látható.

Az így operált macskák lábadozása ugyanúgy zajlik, mint a középvonalban műtötteké.