Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macska külső hallójáratainak ápolása

A macskák külső hallójáratának ápolása általában nem könnyű feladat. Gyakran fordul elő fülrühösség, emellett váladéktermeléssel járó allergiás és egyéb hallójárat betegségek is. Ilyenkor ki kell tisztítani a külső hallójáratot. Sokan szakemberekre, állatorvosra vagy kozmetikusra bízzák ezt, mások pedig otthon próbálkoznak elvégezni a fültisztítást. Aki az utóbbit választja, első lépésként egy megfelelően megvilágított helyen vizsgálja meg a fülkagyló belső felületét és a külső hallójárat látható részét. Ha kipirultságot, illetve fekete mákszerű, vagy másmilyen váladékot észlel, forduljon állatorvoshoz. Ha csak kosz és fülzsír található a hallójáratokban, akkor a tisztítás megkezdéséhez tartsa a fülkagylót felfelé és töltsön egy kevés macskáknak gyártott fültisztító folyadékot a hallójáratba. Ebből sokféle kapható a kereskedelmi forgalomban, a leginkább a sűrű oldatok használata ajánlható, mert ezeket jobban elviseli a macska, mint a vízszerű folyadékokat. A kutyákhoz hasonlóan nem kell teletölteni a hallójáratot, hanem csak annyit juttasson be, amennyi a hallójárat átmasszírozása közben szörcsögő hangot ad. Számítson arra, hogy a fülébe öntött folyadékra azonnal reagál a macska. A fülrázást a fej finoman de határozott tartásával igyekezzen megakadályozni. Alaposan, de kíméletesen dolgozza át a hallójáratban a tisztítószert, végezze el ugyanezt a másik oldalon, majd engedje, hogy a macska kirázza a füléből. Végül mindkét oldalon külön-külön vattagombóccal kíméletesen törölje ki a fülkagyló belsejét és a hallójárat tövét. Végül nézze meg, mennyire koszos a vatta. Ha úgy találja, hogy nagyon sok fülzsír vagy kosz került rá, akkor ismételje gyakrabban a fültisztítást, ha pedig tiszta marad, akkor ritkábban.

Sok macska hevesen reagál a folyadék beöntésére a hallójáratába. Ezért a fültisztítás esetén is ajánlható első lépés a karmok levágása. Jó az is, ha van segítség, aki lefogja és segít megnyugtatni az állatot. Ha másképp nem megy, egy vaskos törülközővel kell bebugyolálni úgy, hogy abból csak a feje látsszon ki. Általában a sűrűbben folyó fültisztító oldatok kisebb ellenállást váltanak ki. A Mancsok rendelőkben szívesen adunk tanácsot a kiválasztáshoz.

A hallójárat tisztításához ne használjon fülpucoló pálcikát, mert azzal átszúrhatja a macska dobhártyáját, különösen akkor, amikor rázni kezdi a fejét. Ellenállás esetén ne erőltesse a hallójárat teljes kitisztítását, hanem elégedjen meg részsikerekkel, és ismételje sűrűbben (pl. hetente) a beavatkozást. Ha közben azt tapasztalja, hogy véres lesz a vatta, azonnal hagyja abba a tisztítást és keresse fel az állatorvosát. Ezt a durva beavatkozás is okozhatja, de gyakran a gyulladás jele.

Végül még akkor is dicsérje és jutalmazza a macskát, ha egyáltalán nem sikerült a fülét kitisztítani! Csak ezzel marad reménye arra, hogy elnyerje a bizalmát és legközelebb sikerrel járjon. Ne adja fel, a türelem és a kitartás átsegítheti a kezdeti nehézségeken.