Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A macska bundájának ápolása

A macskák közismerten kényesek a tisztaságra. Rendszeresen tisztálkodnak, de különösen a hosszúszőrű fajták szőrét rendszeresen ki kell kefélni. Fürösztésre viszont ritkán van szükség.

A szőrápolást heti vagy akár napi gyakorisággal kell elvégezni, annak függvényében, hogy milyen hosszú a macska szőre. A fésülés és a kefélés elsődleges célja a kosz és az elhalt szőrszálak eltávolítása. A szőrzet átkeféléséhez egy sűrű tükrös kefe, hosszúszőrű egyedeknél pedig fésű szükséges. Erős szőrhullás esetén jó szolgálatot tehet egy Furminátor is. A fésülésbe lehetőleg csak akkor kezdjen bele, amikor a macska nyugodt. Ajánlott már fiatalon elkezdeni gyakorolni. A beavatkozás mindig legyen kíméletes, inkább játékos, és ne törekedjen tökéletességre. A foglalkozások legyenek rövidek, legfeljebb 10 perc hosszúak. Ha ez nem elég, akkor inkább ismételje gyakrabban. És a végén minden esetben jutalmazza meg a macskát, még akkor is, ha egyáltalán nem működött együtt és nem sikerült végrehajtani a szőrápolást. Ez is egy fontos különbség a macska és a kutya között.

A tincsesedés különösen a hosszúszőrű macskák fülei és végtagjai mögött gyakori. Ne próbálja meg kitépni vagy ollóval levágni, mert mindkettővel fájdalmat és sérüléseket okozhat. Inkább vásároljon egy erre a célra gyártott bontófésűt, ami biztonságosan használható, vagy egy villanyborotvát, illetve vigye el a macskát kozmetikushoz vagy állatorvoshoz, aki levágja a tincseket, esetleg a macska teljes szőrzetét.

A megvilágított órák számának növekedése és a hőmérséklet felmelegedése miatt tavasszal erős vedlésbe kezdenek a macskák, ami részben fennmarad nyáron és ősszel is, majd télen alábbhagy. A mindig lakásban tartott állatok vedlése kifejezettebb és elhúzódóbb lehet, mint a kijáró macskáké. Ebben az időszakban a vedlés erősségének megfelelő gyakorisággal, akár naponta többször is érdemes átkefélni a macskák szőrét, különben saját maguk takarítják le az elhalt szőrszálakat, amelyeket lenyelnek. Ez sok bajt okozhat, amit jobb megelőzni. Az egyik ilyen lehetséges gond az, hogy a lenyelt szőrszálak a gyomorban szőrlabdát alkotva összeállnak. Ezt kihányhatja a macska, amit segít, ha a vedlési időszakban (főleg koratavasszal) macskafüvet biztosítanak a számára. A macskafű nem csávázott (gomba ellen mérgező anyagokkal nem kezelt!) vetőmagokból, étkezési búzából vagy puha fűfélékből házilag is vethető, de a kereskedelmi forgalomban dobozokba kiszerelt formában is kapható, amit csak meg kell locsolni és néhány nap múlva kisarjadzik a puha fű, amit a macskák szívesen fogyasztanak. Az elöregedett fűszálakat nem kedvelik, ezért ahogy kikelt az egyik, máris érdemes új macskafüvet vetni. A fű rendszeres fogyasztása nem csak a szőrlabdák kihányását segíti elő, de vitamin forrás is, ezért a nem kijáró macskák számára egész évben ajánlott friss macskafüvet biztosítani.

De a lenyelt szőrszálaknak más következményei is lehetnek. A gyomorban kialakult szőrlabdák olykor továbbhaladnak, és bélelzáródást okozhatnak, amit gyors állapotromlással, ismétlődő hányással és étvágytalansággal, majd a bélsárürítés hiányával jelez a macska. Ez sürgősségi állatorvosi ellátást igényel! Ennél is gyakoribb, hogy a gyomorból továbbhaladó szőrszálak nem állnak össze dugóvá, hanem eljutnak a híg vékonybéltartalommal a vastagbélbe, ahol a víz szívódik vissza, ezért a béltartalom besűrűsödve bélsárgolyókat formál. A szőr gyakran akadályozza ezek kiürülését, emellett károsítja a vastagbél nyálkahártyáját, ami bélsárrekedés és vastagbélgyulladás kialakulásához vezethet. Ezek megelőzésére a már említett macskafű mellett szőroldó paszták kaphatók a kereskedelmi forgalomban, amelyek megakadályozzák a szőr csomókba történő összeállását, ezáltal mérséklik a bélcsatornába került szőrszálak kártételeit. Ezt hetente többször, az erős szőrhullás időszakában akár naponta ajánlott a macskáknak adagolni. A legtöbb macska örömmel fogadja. Mivel a probléma kialakulásában a mozgásszegény életmód is szerepet játszik, igyekezni kell több mozgáslehetőséget biztosítani a macska számára (sok játék, környezetgazdagítás).

A macskákat viszonylag ritkán kell fürdetni, de néha szükség lehet rá. Különösen akkor, ha veszélyes, maró vagy mérgező anyaggal kerültek kapcsolatba, amit mielőbb el kell távolítani a bundájukról. Emellett olykor a macskák is nagyon összekoszolódhatnak, vagy allergiássá válhatnak a szálló anyagokra, amit ajánlott rendszeresen lemosni a bundájukról. A fürösztést karomvágással kell kezdeni, amit ajánlott előző este elvégezni. A feladat végrehajtásában résztvevő személyek karját pedig vastag ruhával kell védeni, mert a macskák általában megijedhetnek a fürdetéstől és vadul menekülnek vagy védekezhetnek.

Igyekezzen nyugodt körülményeket teremteni. Készítsen elő macskasampont, valamint nagy és puha törülközőket. Általában inkább a mosdókagylóban vagy a mosogatóban fürösztik a macskákat, mert jobban megfelelnek a feladatra, mint a kád, mert annak használata során mélyen előre kell hajolni, ami akadályozza a résztvevők mozgását. Bármelyiket választja, előbb töltse meg annyi langyos vízzel, hogy az a macska hasa aljáig érjen, vagyis mintegy 10 cm magasan. A könyökével ellenőrizze a víz hőmérsékletét. Egy segítő közreműködésével állítsa ebbe a macskát és kézzel vizezze be a hátát. Ha van kézi zuhany, használhatja azt is a bevizezéshez. A csapból folyó víz használata eleinte általában nem előnyös, mert jobban megijednek tőle a macskák tőle, mint az állóvíztől. Tegyen a macska számára gyártott samponból a macska szőrére és haladjon a kutyánál leírtak szerint tovább. Végül alaposan öblítse le a habot a macska alatti vízzel vagy a kézi zuhany segítségével. Fordítson fokozott figyelmet a nehezen elérhető helyek (pl. a hónalj és a hasalj) leöblítésére, mert a samponmaradványok kellemetlen következményekkel járhatnak. Végül dörzsölje át a macskát az előkészített törülközővel és szárítsa meg a távol bekapcsolt és fokozatosan közelített hajszárítóval, ha tűri az utóbbit. Ha részben nedvesen kell elengednie, fordítson figyelmet a szobahőmérsékletre, nehogy megfázzon a száradás ideje alatt a macska.

Néha egyáltalán nem oldható meg otthon a macska fürdetése. Fordulhat szakképzett kozmetikushoz, vagy az állatorvosához, aki nyugtatásban el tudja végezni akkor is, ha erősen ellenáll a macska.