Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Az idős kutya takarmányozása

A kutyák általában 7-9 éves koruktól kezdenek megöregedni. A folyamatot több tényező is befolyásolja. Minél nagyobb testű egy fajta, általában annál korábban kezdődik el az öregedés folyamata és annál rövidebb a kutya várható élettartama. Vannak természetesen kivételek is, mint a skót juhászkutyák és a magyar vizslák, amelyek meglehetősen nagytestűek, mégis általában hosszú ideig élnek. A környezeti tényezők sorában a táplálkozás befolyásolja a legjelentősebben az öregedés folyamatát.

Az idősödő kutyák gyakran egyre kevesebbet mozognak és ha ez nem jár az energia bevitel csökkentésével, akkor elhízhatnak. Egy ördögi kőrbe kerülnek, vagyis minél kövérebb egy állat, annál kevesebbet mozog és annál jobban elhízik. Ha a kutya már elhízott, vizsgáltassa meg állatorvossal, majd kezdjenek el egy fogyókúrás programot. Legyen nagyon határozott és következetes, hiszen a lefogyasztás idős korban a legjobb lehetőség a kutya életminőségének javítására és élettartamának meghosszabbítására.

A másik gyakori problémát az okozza, hogy az idős kutyák étvágya és emésztése romolhat, ezért ajánlott naponta több etetési lehetőséget biztosítani a számukra. Az életkor előrehaladtával egyre nehezebb kielégíteni az energiaigényüket, ezért idővel nagyon lefogyhatnak. Ez bizonyos mértékig hasznos a számukra, de mindenféleképpen meg kell akadályozni a vázizomzat leépülését. Ezzel ugyanis romlik az állat mozgékonysága, csökken az aminosav tartaléka, és gyengül a betegségekkel szembeni ellenálló képessége is.

A fenti két lehetőség miatt nem létezik olyasmi, hogy univerzális idős kutya táp. Az idős kutyáknak gyártott vagy házilag készített táplálék ezért a testtömeg rendszeres mérésén és a kondíció vizsgálatán alapulva lehet normális, alacsony vagy akár emelt energia tartalmú is, vagyis a zsírokat az állat kondíciójának megfelelően kell adagolni. Az a helyes, ha a túlsúlyos idősödő kutyák táplálékában az átlagosnál kevesebb zsír van, míg a gyenge kondíciójú állatoknak koncentrált táplálékra van szükségük.

A táplálék mellett természetesen a rendszeres testmozgás és a megfelelő tartáskörülmények is segítenek megőrizni a vázizom tömegét és az egészséget.

Mivel idős korban általában csökken a vesék teljesítménye, ezért a táplálék inkább magas biológiai értékű fehérjéket tartalmazzon, amiből kevesebbre van szükség a vázizomzat fenntartásához, vagyis lehetővé teszi a mérsékelten csökkentett fehérjetartalmú táplálék adagolását, ami a kevesebb salakanyag képződés következtében csökkenti a vesék megterhelését és lassítja azok romlását. Természetesen az optimális ellátáshoz szükséges ivóvizet is állandóan biztosítani és a fogyasztást folyamatosan ellenőrizni kell az idős kutyák esetében is.

Emellett több vitaminra, ásványi anyagra és antioxidánsra van szükségük az idős kutyáknak. Különösen a vízoldékony vitaminokból kell sokat biztosítani a számukra, mert a csökkent vesefunkció miatt ezekből a szokásosnál több távozik el a szervezetükből. A nagyobb mennyiségű D-vitamin segít fenntartani a megfelelő kalcium és foszfor háztartást és a jó csontozatot. Az idős állatok szervezetében emellett több szabadgyök keletkezik a romló emésztés miatt, ezért különös figyelmet kell fordítani az E-vitamin ellátottságra, ami egyben a megfelelő izomműködéshez is nélkülözhetetlen. Az ízületeik védelmében pedig sok omega-3 zsírsavra, glükózaminra és kondroitinra van szükségük. A legjobb tápgyártók olyan összetevőkkel is kiegészítik az idős állatoknak gyártott tápokat, amelyek megkötik a nyálban található kalciumot, és ezzel is csökkentik a fogkő lerakódásának valószínűségét, valamint támogatják a bőr és a szőrzet megfelelő állapotának a fenntartását is.