Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Az ételmaradék szerepe a kutya takarmányozásában

A kutyákat hagyományosan ételmaradékkal etették, úgy is fogalmazhatnánk, hogy ez képezte a háziasítása alapját. Sokan gondolják úgy, hogy ez ma is elfogadható megoldás. Pedig nem az. Az ételmaradékok etetése, még ha csak kiegészítésként is kapja a kutya, azt eredményezi, hogy felborul a tápanyagok kiegyensúlyozottsága és emiatt romlik az állat egészsége és teljesítménye. Az ételmaradékok összetétele számos szempontból nem felel meg a kutya igényeinek. Az egyes összetevők aránytalansága idővel oda vezet, hogy hiánybetegségek vagy emésztőszervi problémák alakulnak ki, máskor meg elhízás, ha energiában gazdag emberi táplálékot fogyaszt, de válogatóssá és sovánnyá is válhat. Az ételmaradékok egy része kimondottan veszélyes a kutyák számára és a hirtelen váltások is károsak. A nehezen emészthető, fűszeres vagy a zsíros ételek idült emésztőszervi problémákat, hasmenést és hányást okozhatnak, emellett számos más következményük is lehet. Néhány kutya nem képes megemészteni bizonyos összetevőket, a leggyakrabban a tejet, mások bélgyulladást, hasnyálmirigy-gyulladást, májelfajulást vagy cukorbetegséget kapnak. A csontok még ma is sok kutya halálát okozzák.

Az ételmaradékok etetésével kapcsolatban azzal a biológiai ténnyel is érdemes tisztában lenni, hogy a kutyák nem igénylik azt a változatosságot, amire mi törekszünk a táplálkozásunk során. Sőt, ennek pontosan az ellenkezőjére van szükségük, mert a hirtelen váltások megterhelik az emésztőrendszerüket. Vagyis a kutyák biológiailag nincsenek felkészülve a hirtelen váltásokra, hiszen a természetben nem fordul elő, hogy egy ragadozó vagy egy növényevő állat minden nap mást egyen, hanem sokkal inkább az a jellemző, hogy ugyanazokat a táplálékokat fogyasztják. Ezért a legtöbb állat specialistává válik a maga területén, vagyis minden nap ugyanarra a prédára vadászik és ugyanazokat a növényeket fogyasztja napról napra. Ennek több oka is van. Az egyik az, hogy ez áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben, emellett a farkasok is nagyobb eséllyel és kisebb kockázat vállalásával tudják megszerezni ugyanazt, és még az is elmondható, hogy könnyebben hasznosítják a megszokott táplálékokat. A táplálkozási szokások változásai a természetben fokozatosan, általában az évszakokat követve következnek be, és ez volt a helyzet a háziasítás hosszú évezredei alatt is, vagyis a farkasok sem cserélik fel hirtelen az alapeledelüket egy szokatlan újdonságra. Ezért nem képesek alkalmazkodni a kutyák sem a gyakori és a hirtelen változásokhoz. Az viszont előnyös a számukra, ha minden nap többféle táplálékot fogyasztanak, mert ez az összetettség segít az igényeiket kielégíteni, vagyis elkerülni a hiánybetegségeket.

A hirtelen tápváltások gyakran vezetnek káros következményekhez. A húsevők bélcsatornája meglehetősen rövid és viszonylag egyszerű bél mikroflórájuk van, aminek könnyen felborítható az egyensúlya, ezért a hirtelen tápváltások után gyakran étvágytalansággal vagy heveny emésztőszervi tünetekkel, hányással és hasmenéssel jelzik, hogy probléma van. Később pedig idült lezajlású emésztőszervi betegségek alakulhatnak ki náluk.

A kutyákra az is jellemző, hogy a változatos táplálás válogatóssá teheti őket. Ennek a magyarázata a már elmondottak mellett abban rejlik, hogy a megfelelő kondíciójú állatokat a legtöbb ember soványnak tartja, emiatt általában a szükségesnél többet kapnak enni, vagyis túltápláljuk az állatainkat. Emiatt megengedhetik maguknak azt, hogy ne egyenek meg mindent, amit kapnak. Ha nem esznek meg mindent, akkor a tulajdonosok jelentős része pánikba esik, és megpróbálnak tovább kedvezni az állat számára, hogy többet egyenek, amivel további lehetőséget nyújtanak arra, hogy az állat válasszon, és kiegye a felkínáltakból a számára legvonzóbb falatokat. A húsevők általában a húst válogatják ki maguknak, és otthagyják a rizst, a zöldségeket és minden mást, amit kevésbé kedvelnek. Vagyis ha egy állat választhat, akkor általában meg is teszi! Később ezt a hibát a legtöbb tulajdonos azzal tetézi, hogy elkezd kimondottan olyan táplálékot venni, amit a kutya kedvel, vagyis hajlandó megenni és ezzel vége is a kiegyensúlyozott táplálásnak. Az így etetett állatok elhíznak, olykor pedig már azt sem eszik meg, amit szerettek, ezért veszélyesen lesoványodnak. És ezek egyike sem kívánatos.

Az elmondottak alapján mindenkit óva intünk attól, hogy az ételmaradékokra igyekezzen alapozni a kutyája táplálását! Emellett óvatosnak kell lenni a kiegészítésként nyújtott finomságok etetésével is, hiszen általában azok sem felelnek meg a kutyák igényeinek, vagy pedig egyszerűen károsak az egészségükre. Nem helyes válogatás nélkül mindenféle ételmaradékot adni, mert ezzel számos veszélyforrásnak teszik ki őket. Mivel a hirtelen váltások, a túlzott energia bevitel és a nem megfelelő összetétel egyaránt sok problémát okoz, ezért a leghelyesebb céltudatosan válogatni az általunk fogyasztott ételek közül, és csak olyanokat és annyit adni a kutyáknak, ami és amennyi biztosan nem okoz kárt a számukra. Ez azt jelenti, hogy nagy általánosságban a napi tápadag 10%-ánál ne tegyen ki többet az ételmaradék, és bármi ilyet etet, azt nagy körültekintéssel kell kiválasztania, hogy ne legyen veszélyes az állata számára. Vannak ugyanis olyan ételmaradékok, amelyek korlátozott mennyiségben felhasználhatók a kutyák táplálásában, míg mások egyáltalán nem etethetők a kutyákkal, mert mérgezőek rájuk nézve. Közülük az alábbiakban a teljesség igénye nélkül igyekszünk bemutatni a fontosabbakat.