Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kutya táplálék-kiegészítői és a jutalomfalatok

A megfelelő célcsoportba tartozó kutyák gyári táppal való etetésekor általában nincsen szükség vitamin és ásványi anyag kiegészítőkre. Ez lehet káros is, például a csonterősítők túladagolása ugyanolyan következményekhez vezethet, mint a csontépítő anyagok (kalcium, foszfor, magnézium stb.) vagy a D3-vitamin hiánya. Az is egy tévhit, hogy egyes kiegészítők, főleg B- és C-vitaminok túladagolásával növelni lehet az állat teljesítményét vagy ellenálló képességét. A különböző vitaminokkal kizárólag az ismert hiányállapotok, egyes megbetegedések kezelésére vagy megelőzésére, illetve a legyengült, beteg állatok állapotának javítása céljából ajánlott a kutyák táplálékát kiegészíteni, vagyis ok nélkül nem érdemes ilyesmit adagolni az állatoknak. Ha az a gyanú, hogy a kutya tápláléka nem tartalmaz elegendő vitamint vagy ásványi anyagot, akkor jobb voltoztatni, mint megpróbálni a hiányt kompenzálni. Szerencsére a ma kapható, kimondottan a kutyáknak gyártott termékek általában veszélytelenek, de szélsőséges esetben még ezekkel is előfordulhat túladagolás. A többi állatfaj vagy az ember részére gyártott vitaminok és ásványi anyag kiegészítők etetése viszont egyáltalán nem javasolható.

A csontok semmilyen hasznosítható tápanyagot nem tartalmaznak és vannak különösen veszélyes csontok, mint a csigolyák, a baltával vágott hegyes csontdarabok, a baromfi és a nyúl csöves csontjai, a sertések csigolyái és a hőkezelésnek kitett többi csont. Ezek etetése gyakran beutaló az állatorvosi ügyeletre, és az sem ritka, hogy halálos kimenetelű problémát okoznak. Ha valaki mindenáron csontot szeretne adni a kutyájának, az legyen alig megfőzött húsos borjúcsont, de ez sem javasolható, mert az etetése nem abszolút veszélytelen, túlságosan igénybe veszi a rágóizmokat és a fogakat. Megrepedhet miatta a fogzománc, letörhet vagy lekophat a fogcsúcs, ami feltárja a fog belsejét. Ez a pulpaüreg fertőződését eredményezi, ami a fognyakon át a fogmederre terjed, és a fog elveszítéséhez, illetve egyéb problémákhoz vezet. Emellett a csontetetés gyakran vezet agresszióhoz, különösen ha több kutyát tart valaki, de nem ajánlható a csontetetés a gyermekes családok kutyái esetében sem, mert az is problémákhoz vezethet. A kutya az kutya.

A csontetetésben hívők gyakran hivatkoznak arra, hogy a farkas is megeszi, de ez sem pontos megfigyelés. A farkasok először a zsírt, az izmokat és az emésztőcső kivételével a belső hasi szerveket fogyasztják el, és felnyitják a préda mellkasát, hogy hozzáférjenek a tüdőhöz és szívhez. Ennek során elfogyasztják a hajszálvékony külső kompakt állományon kívül morzsalékony szivacsos csontból álló szegycsontot és a bordacsontok alsó, porcos egyharmadát. Mivel a farkasok befektetés-haszon elv alapján gondolkodnak, otthagyják a maradék prédát, vagyis nem eszik meg a bőrt és a csontokat. Ha sikerül új vadat elejteniük, azt is így fogyasztják el. Csak szűkösebb időben mennek vissza, hogy megegyék a bőrt, és azokat a végtagcsontokat, amelyekben csontvelő van, de ekkor sem nyúlnak a koponyához és a gerincoszlophoz. A kutya azonban nem farkas, többek között táplálkozási szempontból sem az, hanem egy önálló állatfaj, aminek mások a szokásai. Mivel sokáig hulladékokon élt és ma is elsősorban gyűjtögető életmódot folytat, ezért úgy tűnik, nagyobb affinitással rendelkezik a csontevés irányában a farkasnál. Azonban az elmúlt évezredekre az is jellemző volt, hogy a sűrűn lakott településeken olyan fertőzöttek voltak a kutak, hogy a szülők a gyermekekkel is inkább sört itatattak, mert az kevésbé volt ártalmas. Ennek ellenére ma egyetlen felelősségteljes szülő sem tesz így, és úgy gondoljuk, hogy a kutyák csontetetetésével kapcsolatban is hasonló a helyzet, hiszen ma Magyarországon évente sokezer kutya betegszik vagy hal meg a csontetetés miatt.

A jutalomfalatok etetését szinte elengedhetetlennek tartjuk, de ha nem megfelelőt választ, akkor káros is lehet. A különböző jutalomfalatok egyik közös jellemzője ugyanis az, hogy nem tartalmaznak hasznos tápanyagokat, viszont hizlalnak. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható jutalomfalatoknak egyáltalán nem kell megfelelniük a teljes értékű gyári tápokra vonatkozó szigorú előírásoknak, és a gyártók legfontosabb célja az előállításuk során általában az, hogy megszeresse a terméket a kutya és hozzászokjon, vagyis jól el lehessen adni. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy nem szabad a kutyának jutalomfalatot adni, sőt, valamilyen jutalomfalatra mindegyiknek szüksége van, de ajánlott jól megválasztani és beosztóan úgy jutalmazni a kutyát, hogy a bevitt energia és egyéb összetevők arányában csökkentik az etetett táp mennyiségét. A kimondottan jutalomfalat céljára gyártott termékek közül a diétásak és a hypoallergiásak javasolhatók elsősorban, különösen akkor, ha fogtisztító hatásuk is van. Ezek hiányában a leginkább egy teljes értékű száraz kutyatáp vagy nyers bébirépa javasolható a jutalmazásra. Ezek mennyiségét le kell vonni a napi táplálékadagból.

A legkülönbözőbb vágóhídi melléktermékekből is gyártanak természetesnek tűnő jutalomfalatokat a kutyák számára, a malacok fülétől a szarvasmarhák farkáig, ami nagyon vonzó a kutyák és a tulajdonosok számára. Azonban gyakran ezek sem veszélytelenek. Egyrészt általában nincsen bennük hasznosítható tápanyag, ugyanakkor sok tartósítószert és egyéb káros összetevőket is tartalmazhatnak, emellett fertőzöttek is lehetnek, ezért inkább ajánlható a fogászati műcsontok megvásárlása.