Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kutya itatása

A friss ivóvízzel való bőséges és folyamatos ellátás minden kutya számára nélkülözhetetlen. A koplalással ellentétben a szomjazásra rendkívül érzékenyek, akár néhány nap alatt kiszáradhatnak és elpusztulhatnak.

A magas külső hőmérséklet és a testmozgás nagymértékben növelik a kutya vízigényét. A hőleadás az esetükben nem izzadással történik, de a lihegés hűtő hatása is a víz elpárologtatásán alapszik, ezért nyáron, a meleg időszakban különösen érzékenyek a kiszáradásra. A téli hideg időszakban, a szabadban tartott állatok esetén a víz befagyása okozhat problémát, amire szintén oda kell figyelni. Emellett bizonyos állapotok, mint a szoptatás, az idős kor, a hányás és a hasmenés, illetve más betegségek szintén jelentősen növelik a kutyák vízigényét. Ha hazaérkezve üresen találja a kutya tálát, biztos lehet abban, hogy probléma van. Lehet, hogy kevés vizet kapott, de az is előfordulhat, hogy kiborította. Ilyenkor biztosítson több ivóvizet és esetleg több itatóedényt is a számára, illetve szerezzen be más típusú, stabil vagy rögzíthető itatóedényt. Soha ne feltételezze, hogy a víz kiborogatása a rosszaság jele, inkább unatkozást vagy szeparációs nyugtalanságot keressen a jelenség hátterében.

Az indokolatlanul soknak tűnő víz fogyasztása számos, különösen időskorban gyakran fellépő betegség jele lehet. Ez ugyanis az egyik leggyakoribb betegségtünet, amire figyelni kell. A leggyakrabban veseelégtelenség, Cushing-kór és cukorbetegség áll a hátterében, de sok más betegség is a vízfogyasztás növekedéséhez vezethet. Ezért ha ezt észleli, feltétlenül állatorvoshoz kell fordulnia a kutyával!

A vízfogyasztás csökkenése ritka és általában hányással járó betegség vagy az áll a hátterében, hogy elegendő vizet vesz fel a kutya a táplálékával.

A mennyiség mellett ügyelni kell arra is, hogy a felhevült állatoknak kínált ivóvíz ne hideg, hanem szobahőmérsékletű legyen.