Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A felnőtt kutya takarmányozása

A felnőtt kor a növekedés befejeződésétől az öregedés kezdetéig tartó életszakasz, ezért a különböző kutyafajták eltérő korban válnak táplálkozási szempontból felnőtté, ahogy öregé is. A törpe és a mini fajták általában 10 hónapos korukra érik el a kifejlett kori testtömegüket, és később kezdenek el öregedni. Az óriás fajtáknál a fejlődés 18 hónapot, esetleg még ennél is többet igényel, és az öregedés jelei korábban jelentkeznek, mint a törpéknél, vagyis rövidebb felnőtt koruk van.

Az átlagos méretű, vagyis 15 kg körüli testtömegű kutyákat általában egy éves kortól nyolc éves korig tekinthetjük felnőttnek. A legtöbb táp gyártója ezért azt javasolja, hogy egy éves korban térjenek át a felnőtt tápok etetésére és nyolc éves korukban az idős kutya tápra. A kistestű kutyák egy évvel később, a nagytestűek egy évvel korábban számítanak öregnek.

A házi koszton nevelt kölykök esetében is legfeljebb egy éves korig kell gazdagabb étrendről gondoskodni, a táppal etetett kutyák esetében pedig a leghelyesebb a címkén feltüntetett ajánlásokat követi, mert az gyártónként és táponként is eltérő lehet.

A nagytestű kutyák fajlagosan kevesebbel is beérik, ezért nekik testtömeg arányosan kevesebb étel, vagyis tápanyag és energia kell, mint a kistestűeknek. Ennek ellenére a különböző testméretű felnőtt állatok szükséglete kevésbé tér el egymástól, mint kölyökkorban, ezért elvileg a felnőtt tápok az egészen parányi törpék, a munkakutyák és a vemhes, illetve szoptató szukák kivételével általában képesek kielégíteni a igényeket. Ezek etetése során a legfontosabb szabály ezért a testsúly és a kondíció rendszeres ellenőrzése, valamint a táplálék mennyiségének ezek alapján történő korrigálása.

A felnőtt kutyák esetében újabban a napi adagot legalább kétfelé javasolják osztani, és az egyik részét reggel, a másikat pedig délután vagy este megetetni. Azoknak a kutyáknak, amelyek éhgyomorra, vagyis reggel gyakran hánynak, érdemes korai reggelit biztosítani a gyomorsav kártételének mérséklése érdekében. A nyugodt emésztés érdekében ajánlott kerülni az etetések utáni sétákat, a nagytestű kutyákat pedig kimondottan sétáltatás után, kettő vagy több kisebb adagban javasolt etetni, hogy csökkenjen a gyomorcsavarodás előfordulásának valószínűsége.

Az alábbiakban a különleges igényű kutyákról ejtünk szót, vagyis a törpe, a nehéz munkát végző, az étvágytalan, a túlsúlyos kutyák, valamint a vemhes, a szoptató és az elválasztott szukák takarmányozásának alapelveit részletezzük.

A törpe kutyák táplálása

A törpe (toy) fajták különleges táplálást igényelnek. Az esetükben a korlátozott gyomortartalom és a gyakran ehhez társuló rossz étvágy vezethet energiahiány kialakulásához. Ezért a számukra összeállított eleségben általában több zsír szolgáltatja a többlet energiát, ami egyrészt koncentrált, ezért segíti a megfelelő ellátást, másrészt javítja az étvágyat, de túladagolva elhízást okozhat vagy gyakoribbá válhatnak miatta a különböző emésztőszervi problémák, ezért a törpe kutyák körében szükség van a testtömeg és a kondíció mellett az egészségi állapot rendszeres ellenőrzésére is. Az alultáplált állatokat tanácsos naponta többször, esetleg igény szerint etetni, a túlsúlyos állatoknak viszont nem tanácsos törpe fajtáknak gyártott speciális tápot adni.

A munkakutyák táplálása

A munkakutyák az aktív életszakaszban sokkal több energiát igényelnek, mint a nem dolgozó társaik, különösen akkor, ha a szabadban, vagyis a környezeti hatásoknak fokozottan kitéve tevékenykednek. Mivel a gyomruk kapacitása és az emésztésre rendelkezésre álló idő egyaránt korlátozott, általában nem megfelelő a számukra, ha egyszerűen több felnőtt tápot kapnak, hanem a törpékhez hasonlóan a szokásosnál magasabb energia tartalmú, koncentrált táplálékot és többszöri etetést igényelnek.

A nem nehéz fizikai munkát végző, de állandóan a szabadban élő őrző-védő (házőrző) állatok igényeit a nyári időszakban kielégítheti egy szokásos felnőtt kutyatáp is, de télen, a hideg beállta előtt 1-2 héttel ajánlott az esetükben is áttérni egy energiában gazdagabb táplálék etetésére, vagy zsírokkal kell kiegészíteni a táplálékukat.

Étvágytalan kutyák táplálása

A válogatós kutyákat első lépésben minden esetben ajánlott állatorvossal kivizsgáltatni, mert a jelenség hátterében gyakran betegségek állnak, illetve a tartós étvágytalanság miatt különböző betegségek alakulhatnak ki.

Gyakran akkor kezdődik el a probléma, amikor a vásárláskor nem kérdezik meg a tenyésztőtől, hogy mivel etette addig a kölyköket, de néha az is előfordulhat, hogy az eladó imponálni akar a vevőnek és egy minőségi száraz tápot nevez meg, amit etetne, miközben a valóságban moslékszerű házi koszttal etette költségcsökkentés gyanánt a kölyköket. Az ilyen állatok néha nem fogadnak el semmit sem az új helyükön, és ha a tulajdonos engedékeny, könnyen azon kaphatja magát, hogy örökre átadta az irányítást a kutyájának. A leghelyesebb felvenni a kapcsolatot az eladóval és újra átbeszélni vele a korábbi etetést. Segítenie kell, hiszen az első naptól fogva tapasztalt étvágytalanság rejtett hibára utal, ami az eladó felelősségére (hibás teljesítésre) irányítja a figyelmet, ezért kártérítési kötelezettség hárul rá. Érdemes mielőbb bevonni az állatorvost is a probléma megoldásába, akit már a vásárlás napján ajánlott felkeresni az új kutyával.

Az étvágytalan kutya etetése során törekedjen következetességre. Ne ijedjen meg, nem fog éhen halni, az egészséges felnőtt kutyák akár egy hónapon át tartó teljes koplalást is károsodás nélkül elviselnek, ha megfelelő ivóvízellátást kapnak, rövidebb ideig a kölykök is ellenállnak az éhezésnek. Ilyen esetben naponta több alkalommal, azonos időben, legfeljebb 15 percre kínálja fel a táplálékot, amit különböző ízanyagokkal (pl. tejporral, kevés sertészsírral, húslevessel) ízesíthet, de csak annyira, hogy az ne eredményezzen kiegyensúlyozatlanságot és veszélyeket, különben hosszú távú következményekre számíthat. Nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy állandóan a kutya fogára való ételt keres, hanem ki kell tartania egy kiegyensúlyozott táplálást biztosító teljes értékű étrend mellett. Ha ezt házilag állítja össze, ne engedje meg, hogy a kutya kicsipegesse a neki ízlő falatokat, vagyis kiválogassa a húst a gabona és a zöldség közül. Előbb-utóbb ez is kiegyensúlyozatlansághoz és hiánybetegségek kialakulásához vezet. Adja inkább ledarálva és összekeverve az egyes összetevőket, vagy térjen át egy teljes értékű nedves vagy száraz kutyatáp etetésére a házi koszt helyett.

Azok, akik változatosságot akarnak biztosítani a kutyájuk számára azzal, hogy időnként ételmaradékkal vagy házi koszttal kedveskednek neki, gyakran maguk idézik elő az étvágytalanságot vagy annak súlyosbodását. A kutya ugyanis okos állat. Ha azt látja, hogy a tulajdonos enged, kihasználja a lehetőséget. Ha a makacsságának jutalom a következménye, vagyis elegendő visszautasítania a neki nem tetsző ételt annak érdekében, hogy helyette a kedvencét kapja, akkor hamar megtanulja ezt és rendszeresen visszaél vele.

Mivel az ivartalanítás következtében általában javul az étvágy, ajánlott az étvágytalan kölyköket mielőbb ivartalaníttatni. A kutya altatási kockázata 4 hónapos kortól már minimális, ezért nem szükséges megvárni a felnőtt kort.


Túlsúlyos kutyák táplálása

Már többször volt szó arról, hogy az elhízás napjaink egyik leggyakoribb problémája. A kutyák esetében is komplex megoldásokkal vehetjük fel a harcot ellene, ami magában foglalja az életmód megváltoztatását, vagyis a több testmozgást, valamint a táplálási szokások megváltoztatását is. Az elhízást ezekkel is könnyebb megelőzni, mint korrigálni.

A kövér kutyákat is ajánlott először állatorvoshoz vinni, mert az elhízás nem ritkán egészségügyi problémák következménye, illetve gyakran vezet egészségügyi problémák kialakulásához. Nem ritkán valamilyen betegség okozza, mint a pajzsmirigy elégtelen működése, a Cushing-kór vagy az ízületgyulladás. Emellett az elhízás sokkal gyakoribbá és súlyosabbá teszi az ízületgyulladásokat, de nő a cukorbetegség, a keringési problémák és más megbetegedések kockázata is. A következő lépésben alaposan meg kell vizsgálni, hogy a családtagok és más együtt élő személyek nem etetik-e a kutyát ételmaradékkal vagy jutalomfalatokkal, mert ez lehetetlenné teheti a lefogyasztását. Az ilyen személyeket nehéz leszoktatni erről, de meg lehet próbálni átszoktatni őket a bébi répára és a puffasztott rizsből készült diétás jutalomfalatokra.

Ha nem beteg a kutya és mások sem etetik, akkor az első és legfontosabb teendő az etetendő mennyiség korrigálása a kutya rendszeres testsúlymérése és kondíciójának vizsgálata alapján. A legtöbb esetben ez önmagában is elegendő a lefogyáshoz, ha a tulajdonos eléggé elszánt. Olykor azonban heves ellenállást vált ki a kutyából a napi adagjának 15-20%-al való csökkentése, szemmel láthatóan bánatossá válik, vagy naphosszat szánalmasan könyörög. Ilyen esetben érdemes áttérni egy alacsonyabb energiatartalmú (könnyű vagy fogyókúrás) tápra, amelyekben általában kevesebb zsír és több rost van a szokásosnál, vagy részben zöldséggel helyettesíteni a megszokott tápot, mert így telepakolhatja a pocakját és könnyebben viselheti a megpróbáltatásokat. A kutyák többsége megeszi a fagyasztott zöldségeket szobahőmérsékleten felengedve, nyersen is. Mindezt egyre fokozott, rendszeres testmozgással kell kiegészíteni.

Ha az elmondottakkal nem sikerül megoldani a problémát, akkor forduljon szakemberhez segítségért és tartson önvizsgálatot, mert a kutyák nem tudják kinyitni a spájzajtót és a hűtőgép ajtaját, attól híznak, amit kapnak.

Vemhes szukák táplálása

A vemhes vagy vemhesnek vélt szukák kondícióját meg kell vizsgálni, súlyát fel kell jegyezni.

Ha a szuka megfelelő kondícióban van, akkor a vemhesség első harmadában (első 3 hetében) nincsen szüksége tápláléktöbbletre. Ilyenkor jelentkezik ugyan némi többletfelhasználás a vehem miatt, de ez nem okoz többletigényt, mert a szuka szervezete takarékos működésre áll be ebben az időszakban, ami kompenzálja. A leghelyesebb ezért továbbra is a megszokott adagban etetni az adott méretű fajtának ajánlott, jó minőségű, megfelelően kiegyensúlyozott felnőtt kutya táppal.

A vemhesség középső harmada (a második 3 hét) alatt is csupán 15%-al nő a táplálékigény, ezért ebben az időszakban a szuka testtömegének és kondíciójának megfelelően kaphat ugyanannyi vagy némileg több táplálékot, de csak annyival többet, hogy a kondícióját fenntartsa.

A fokozott igénybevétel és igény a vehem exponenciális növekedése miatt igazándiból a vemhesség utolsó harmadában (a harmadik 3 hétben) jelentkezik, amikor viszont már akár 50%-kal is növelhető az etetett adag, vagyis a vemhes szuka ilyenkor akár a másfélszeresét is kaphatja annak, amit a fedeztetés előtt és a vemhesség első időszakában fogyasztott. Vagyis a többletigényt ilyenkor már feltétlenül ki kell elégíteni. Az adag növelése mellett ajánlott a vemhesség közepétől lassan és fokozatosan, a két tápot keverve áttérni egy magasabb energia és tápanyag tartalmú táplálék, vagyis általában egy kölyöktáp etetésére, de az utolsó harmadban ebből is többre van a szukáknak szüksége.

Akár a felnőtt táp mennyiségét növelik a vemhesség ideje alatt, akár jobb minőségű táplálékra térnek át a vemhesség közepétől, a cél minden esetben az, hogy a szuka súlya a párosításkorihoz képest mintegy 20%-al emelkedjen a vemhesség végére. Mivel a vemhesség utolsó 2 hetében a legnagyobb a vehem teriméje (mérete), emiatt csökkenhet a kutya befogadóképessége, ezért ilyenkor többszöri etetésre van szüksége.

Kalcium kiegészítésre ebben az időszakban általában nincsen szükség, sőt, inkább kerülendő. A felesleges adagolás ugyanis oda vezethet, hogy tartósan elnyomja a kalcium vérszintjének emeléséért felelős parathormon termelődését, ami miatt az ellés után nehezen alkalmazkodik a szükséglethez, lassan indul be, ami növeli a tejláz (eklampszia) kialakulásának valószínűségét.


Szoptató szukák táplálása

A szoptatás ideje alatt az anyák tápanyagigénye drámain tovább emelkedik, néhány nappal az ellés után már az eredeti igény többszörösére nőhet. A szukák termelte tej mennyisége eleinte az alom méretével együtt nő, és a kölykök 3 hetes korára éri el a csúcsát, ezért ha nagy almot nevel egy szuka, akkor a kölykök kiegészítő etetését legkésőbb 3 hetes korban feltétlenül el kell kezdeni. A szoptató szukák etetése a rendkívül nagy igénybevétel miatt mindenféleképpen magas energia és tápanyagtartalmú táplálékkal történjen, amit igény szerinti mennyiségben (ad libitum) ajánlott etetni, vagyis sokszor és sokat kapjon az emelt minőségű ételből a szuka, hogy képes legyen a megnövekedett szükségletet fedezni. A legjobb, ha ilyenkor kölyök- vagy szoptató szuka tápot biztosít az anyának. Az utóbbiban a rendkívül nagy kalcium igénynek megfelelő kiegészítés található, de különösen kistestű fajták esetén a kölyöktápot ajánlott a kutyának gyártott csonterősítők etetésével is kiegészíteni. Ezt beszélje meg az állatorvosával.

Sokan adnak a szukának tejet is a szoptatás időszakában, pedig ez kockázatos. Csak akkor hasznos, ha a kutya biztosan meg tudja emészteni a tejcukrot. Ellenkező esetben a tej inkább ártalmas a szuka és az alom számára.

Az anyák takarmányozása a választás utáni időszakban

A tejtermelés ideje alatt a szukák szervezete gyakran önfeláldozó módon hasznosítja a tartalék tápanyagait, ezért a választás után mintegy 3-4 hétig ajánlott a jobb minőségű táplálékon tartani őket, hogy regenerálódhassanak. A szuka kondíciójától függően közben vagy ezután fokozatosan vissza lehet térni a tenyésztésbevétel előtt etetett felnőtt kutyatáphoz és mennyiséghez.