Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kutya összeszoktatása más állatokkal

A legtöbben egyetlen állat tartásával kezdik. Később sokan próbálnak meg újabbakat is tartani, ami általában sikerül. A kutyák összeszoktatásának folyamata sok vonatkozásban mindig hasonló alapelveken nyugszik. Minden esetben fontos, hogy az első bemutatáshoz próbáljon meg egy semleges területet választani a lakáson kívül, illetve egy a kutya által nem vagy ritkán használt helyiséget a lakásban. Itt kevésbé érvényesül a területvédelem. Az alapkiképzés előzetes felelevenítése segít abban, hogy irányíthassa a kutya reakcióit. Előzetesen mozgassa ki alaposan, hogy elfáradjon, majd vegye pórázra, ha pedig bizonytalan a reakcióját illetően, akkor adjon rá szájkosarat is. Készítsen elő néhány szétválasztásra alkalmas eszközt (seprűt, pokrócot, vizet, merítőhálót, szállítódobozt stb.) is, és gondoskodjék róla, hogy a gyengébbik fél számára menekülési lehetőségek álljanak rendelkezésre. Emellett figyelemelvonással (pl. új játékokkal) és jutalomfalatokkal is igyekezzen erősíteni a nyugodt magatartást

Általában elmondható, hogy a fiatal és az ivartalanított kutyák simulékonyabbak, könnyebben hozzászoktathatók más állatokhoz. A nyugodt temperamentumú kölykök különösen alkalmasak. Az ivaros, nagytestű, eleve agresszív, dominanciára és vadászatra hajlamos, vagy csoportosan felügyelet nélkül tartott kutyákkal pedig különösen óvatosnak kell lenni és ajánlott maradéktalanul betartani a biztonsági szabályokat.

A kutyák sokféleképpen reagálhatnak a bemutatás során a jövevényekre. Sok azonnal játszani akar. Ilyenkor az új állat elmenekülhet, a kutya utána szalad, és máris kész a baj. Ha mind a két fél partner a játékban, akkor a legtöbb kutya hamar rájön, hogy meddig mehet el, de addig okozhat olyan fájdalmat, ami összeveszésekhez vezethet, ezért is kell kezdetben pórázon tartani és figyelni. Vannak olyan kutyák is, amelyek azonnal támadnak, amit néha nehéz megkülönböztetni az izgatott játszani akarástól. Néha az is előfordul, hogy a már meglévő kutya ijed meg és szorul bátorításra szorul. Bármely okból válik túlzottan izgatottá a kutya, fékezze meg, és jutalmazza a nyugodt magatartást, ha pedig ismétlődik, akkor halassza későbbre az összeszoktatást.

Másik kutya bemutatása

A megfelelően szocializált és nevelt kutyák összeszoktatása általában problémamentesen sikerül, de előfordulhat, hogy nem fogadják el egymást azonnal. A megfontolt választás elősegítheti, hogy ez könnyen menjen. Ellenőrizze a két kutya védőoltásait és parazita elleni kezeléseit. Egy szukákhoz általában jobb kant választani, a kanokhoz pedig szukát, de az előkészület fontos része lehet az ivartalanítás is, ami általában mérsékli az azonos nemű állatok közt kialakuló problémákat. Egy idős kutya mellé lehetőleg ne vegyen nagyon aktív fajtához tartozó kutyát, ami a terhére lehet, hanem válasszon egy nyugodtabb társat. Általában kedvező, ha az új kutya kisebb testű, mint a már meglévő. Az idegen kutyákkal szemben ellenséges kutyákkal pedig legyen minden esetben fokozottan óvatos. A legtöbb kutya jellemzően hamar felismeri az új társban rejlő előnyöket, de ez néha eltarthat néhány napig. A jövevénynek az első napokban leginkább nyugalomra van szüksége, ezért is helyes többet foglalkozni a már meglevővel. Éreztetni kell vele, hogy a kapcsolatukban nem változik semmi. Ha egy idősebb kutyához választ kölyköt, készüljön fel arra, hogy a nap egy részében meg kell védenie a jövevény az állandó zaklatásától. A legjobb, ha időnként elkülöníti őket néhány órára.

Az esetek többségében minden különösebb felkészítés nélkül bemutatható az új társ, de bizonyos előkészületekre akkor is szükség van, ha nem számít problémára. Az alapvető biztonsági rendszabályokat ilyenkor is érdemes betartani. Első lépésben távolítsa el a kutyája kedvenc játékait. Szedje össze és rejtse el őket. Vegyen külön fekhelyet és tálakat az új kutyának. Jó, ha előkészít néhány új, sípoló vagy a kutyája számára más okból érdekes játékot, olyat, amilyen eddig nem volt a régi állatának, ezért előre láthatóan nem váltanak ki féltékenységet. Ezeket csak akkor vegye elő, ha szükség van a figyelemelvonásra. És sok jutalomfalatra is szükség lesz . Az első találkozáshoz lehetőleg egy hétvégét válasszon, amikor több ideje van a kutyákkal foglalkozni és megkérhet valakit, hogy segítsen. Kösse pórázra a kutyáját és vigye el egy semleges helyre, ahol nem sétálnak, ezért nem alakulhatott ki területvédelem sem. A semleges helyen találkozzanak az ismerős által pórázon vezetett új kutyával. Tartsa a régi kutyát erősen, de viselkedjen nyugodtan. Az ismerősg fokozatosan engedje közelebb az újat. Figyeljék a reakcióikat, a testtartásukat, az agresszió jeleit (pl. borzolás, morgás), és jutalmazzák a kutyákat, ha megfelelően viselkednek. Barátságos kutyák esetén a legjobb jutalom az óvatos összeengedés, vagyis hagyják játszani őket. Végül együtt sétáljanak haza. Otthon figyeljen arra, hogy a már meglévő kutyája lépjen be előbb a házba, a liftbe és a lakásba is. Kapjon több figyelmet, elsőként őt simogassa, jutalmazza és etesse. Rá kell több figyelmet fordítania és gyakran dicsérje, ha minden rendben van.

Ha konfliktusok adódnak, próbálja meg elvonni a figyelmüket. Ilyenkor tehetnek jó szolgálatot az előkészített új játékok és a sok jutalomfalat. Ha konfliktust észlel, válassza szét őket, és csak akkor adjon jutalmat, ha már megnyugodtak. Ha összeverekednek, mielőbb válassza szét őket, de ne nyúljon közbe, mert megharaphatja még a saját kutyája is. Erre készüljön fel előre, vagyis készítsen elő vizet, seprűnyelet és pokrócokat. Ha már néhány napja problémamentesen van együtt a két kutya, abbahagyhatja az állandó figyelésüket. A kutyák általában életre szóló barátságot kötnek egymással.

Hosszú távon érdemes arra is figyelni, hogy melyik kutya a domináns. Ez nem feltétlenül a nagyobb kutya, inkább az, amelyik irányítja vagy irányítani akarja a másikat. A helyzet idővel megváltozhat, amit egyáltalán ne próbáljon meg befolyásolni, hanem csak kövesse figyelemmel a változásokat. Mindig a domináns egyedet részesítse előnyben, őt etesse, simogassa előbb. Ha megpróbálja megváltoztatni a rangsort, vagyis az egyik vagy a másik fél érdekében közreavatkozik, akkor azzal csak súlyosbíthatja a helyzetet, és tartós ellenségeskedést idézhet elő! Az a legjobb, ha a kutyák rendezik a kérdést egymás között, és Ön elfogadja a megállapodásukat.

Kutya összeszoktatása más fajú állatokkal

Macska

A legtöbb kutya jól kijön a macskákkal, de az összeszoktatás nem mindig problémamentes. Általában könnyen elfogadják egymást, különösen akkor, ha még az egyiknek sincsenek kedvezőtlen korábbi tapasztalatai. Az első bemutatás különösen fontos, ezért jó, ha előtte néhány napig külön szobában tartják őket, és a jövevény lehetőséget kap előre megismerni a már meglévő állat által nem vagy alig használt, bemutatásra szánt semleges helyiséget. Olyan helyet válasszon, ahonnan messze van a kutya etetőtálja, a fekhelye és a játékai. A legjobb, ha ebben a helyiségben több menekülési lehetőség van a macska számára. Vegye a kutyát pórázra és tegye a macskát egy szállítódobozba és óvatosan közelítse őket egymáshoz. Ha valamelyik fél agresszív, azt a bemutatáskor többnyire azonnal kimutatja. Ha a macska nincsen szállítódobozban és menekülni kezd, akkor még a békés kutyák is utána iramodnak, ami kiszámíthatatlan következményekkel járhat. Ezért kell a kutyát mindenféleképpen pórázon tartani az első alkalommal, és esetleg szájkosarat is tenni rá. Élénk temperamentumú kutya esetén ajánlott előre felfrissíteni alapkiképzésen tanultakat, hogy könnyebben meg tudja fékezni. A bemutatáskor dicsérje és jutalmazza a kutya nyugodt magatartását, de ne adjon jutalomfalatokat a macskának, mert az felingerelheti a kutyát. Természetesen a macska is támadhat, ami a leginkább a kölyökkutyákra jelent veszélyt, ezért vágja le előre a körmét és készüljön fel a közbenyúlás nélküli szétválasztásra (pokróc, víz, merítőháló, szállítódoboz stb.). Lehetőleg egyik állatot se tartsa bemutatáskor az ölében, különben megsérülhet.

Probléma esetén segít, ha el tudja különíteni a két állatot egy időre, és később újra próbálkoznak egy lassúbb és fokozatosabb összeszoktatással. A már néhány napja békésen együtt élő kutyát és macskát pedig akár magára is hagyhatja.

A két faj együtt tartása során ajánlott olyan megoldást kialakítani, hogy a kutya ne férjen hozzá a macska alomtálához, mert megijesztheti és megeheti az ürüléket is. A külön etetésükre is figyelmet kell fordítani, mert különbözőek az igényeik, ezért nem fogyaszthatják tartósan egymás takarmányait.

Vadászgörény

A kutyák és a vadászgörények is általában összeszoktathatók, de az első bemutatás során sokféleképpen reagálhatnak egymásra. A legjobb, ha a kutya pórázon, a görény pedig a ketrecében van, amikor először találkoznak. Figyelje a reakciójukat és tanítsa nyugalomra a kutyát. Legyen türelmes, haladjon fokozatosan, vagyis várja meg, amíg mindketten közömbösen viselkednek a másik jelenlétében, és csak ezután engedje össze őket. Az összeszoktatásig előnyös, ha a kutyát egy elkülönített helyiségben tartja, esetleg ideiglenesen ketrecbe zárja, így ugyanis a görényt is odaviheti a kutya ketrecéhez. Az első összeengedések a macskánál leírtak szerint olyan helyiségben történjenek, ami semleges a kutya számára és ahol a vadászgörény könnyen elmenekülhet. Vegye a kutyát pórázra és eleinte használjon szájkosarat. Folyamatosan dicsérje és jutalmazza a kutya nyugodt magatartását. Gyakran a vadászgörények bizonyulnak bajkeverőnek, hajlamosak ugyanis megharapni a kutyák lábát vagy a fejükre ugrani. Ezért jó, ha eleinte több személy is jelen van, és az egyik a kutyát, a másik pedig a vadászgörényt tartja pórázon. De egyiket se tartsák ölben vagy kézben, különben megsérülhetnek.

Haladjon fokozatosan és csak akkor engedje póráz nélkül össze őket, ha már biztos benne, hogy a ketrec rácsán át és pórázon is barátságosak egymással. De ezt követően is a legjobb, ha mindig felügyelet alatt tartja a párost, amikor a görény szabadon van, mert a vadászgörények gyakran követnek el olyasmit, amit a kutyák nehezen viselnek, ezért még hosszú idő után is összeverekedhetnek, és a kutya akár el is pusztíthatja.

Házinyúl

Konrad Lorenz, az állatetológia, vagyis az állatok viselkedését kutató tudományág Nobel-díjas megalapítója úgy találta, hogy a kutyák általában nem szoktathatók össze a nyulakkal, ugyanis néha a legjobb nevelés ellenére is megölték azokat. Ő nagytestű, német juhászkutya és chow-chow hibrid kutyákat tartott, azokból is többet, és tőlük elkülönítve tartotta a kísérleti nyulakat, ami egy más helyzet, mint amire mi készülünk az otthonunkban. Egy nyugodt természetű kutya sokkal kisebb veszélyt jelent a nyúlra, de mégis jobb, ha nem bízza a véletlenre a fejleményeket. Az első bemutatásra a nyúl által már ismert területen kerüljön sor. Legyen különösen óvatos, mert az állatok eltérő személyisége és korábbi tapasztalatai miatt sokféle módon zárulhat. A legjobb, ha lassan, fokozatosan halad az összeszoktatással. Tartsa kezdetben a ketrecében a nyulat és pórázon a kutyát, amivel megakadályozhatja, hogy az utóbbi támadjon. Figyelje meg a reakciójukat, ismételje a bemutatást és közben korrigálja az esetleges problémákat. Jó jel, ha mindketten nyugodtak és összeszimatolnak. Ha ez több alkalommal így van, kísérelje meg összeengedni őket, de eleinte tegyen pórázt és szájkosarat is a kutyára. Készüljön fel arra is, hogy olykor a nyúl támadja meg a kutyát. Az összeszoktatási találkozókat ismételje naponta, és álljon készenlétben akkor is, ha nem tapasztal problémát.

A már összeszokott párost is mindig felügyelje, amíg együtt vannak. Ez az óvatosság később is fontos, különben előfordulhat „vadászbaleset”.

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő