Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Leszoktatás a harapásról

A kutyakölykök legtermészetesebb érintkezési formája a harapás. A szájukkal játszanak és a játék során elsősorban a vadászat elemeit, az áldozat elfogását, legyűrését, elpusztítását és szétmarcangolását gyakorolják. Különösen a hiperaktív vagy rosszul szocializált, egyedül nevelt és túl korán elválasztott kölykök körében fordul elő, hogy durván játszanak az emberekkel, vagyis levadásszák, elkapják a nadrágszárát vagy az inge ujját és megharapják. Ha egymást harapják játék közben, akkor a számukra az egyértelmű visszajelzésekből könnyen megtanulják, hogy meddig mehetnek el. Ha viszont emberekkel játszanak, azok eltérő módon reagálnak, ami megnehezíti a megértést. Ráadásul sokan eleinte örülnek is az ilyen játéknak és szívesen viszonozzák, bele sem gondolva, hogy ezzel zöld utat adnak a durvaságnak. Mások pedig meg akarják vesztegetni a kölyköt vagy azt remélik, hogy átragad a szelídségük rá. Azonban sok kutya ezeket mind bátorításnak tekinti. Az eredmény az, hogy a kölyök gumicsontnak tartják a velük játszó emberek kezét és jó játéknak a ruháját.

Aki le kívánja szoktatni a kölyköt erről, annak az a legfontosabb tanács, hogy legyen nagyon érthető és következetes, ellenkező esetben kudarcra számíthat. A leghelyesebb, ha a kutyával együtt élő személyek közös szabályokat alakítanak ki, amit mindannyian betartanak. A szabályokat az alábbiak figyelembevételével érdemes összeállítani:

  1. Az első szabály az, hogy reagáljon azonnal. Alkalmazza a családi tiltószót közvetlenül minden harapás után.
  2. Ha ennek ellenére ismétlődik a harapás, kerülje a fizikai büntetést, de függessze fel a játékot, vagyis fél percig ne vegyen tudomást a kutyáról. Ennyi idő elég ahhoz, hogy megbüntesse a kölyköt, és elég rövid, hogy közben ne felejtse el, hogy miért kapta a büntetést. Ismételt esetben távozzon el vagy zárja egy időre külön a notórius támadót.
  3. Figyelje meg azokat a játékokat és szituációkat, amelyek során haraphat a kutya, majd igyekezzen ezeket elkerülni. Ha ugyanis hozzászokik a kutya, akkor nehezebb lesz leszoktatni róla, mint az első harapások után.
  4. Igyekezzen olyan játékokat játszani, amelyek során elkerülhető a harapás, és nem tartalmaznak agresszív elemeket. Szerezzen be különféle játékokat, amelyekre átirányíthatja a kutya figyelmét. Dobáljon vagy gurítson labdát, adjon fogászati jutalomfalatokat, kezdjen másfajta tevékenységbe, mondjuk, tanítsa ülni és harapás nélkül „szépen” elfogadni a jutalomfalatot.
  5. Legyen következetes abban is, hogy jutalmazza a harapás elmaradását, hogy mielőbb megértse a kölyök, hogy ez az elvárás vele szemben.

A legtöbb kutya könnyen megérti, hogy mit kívánunk és abbahagyja a durva játékot. Néha még az esetükben is előfordul, hogy nagyon mohón kapnak rá a jutalomfalatra és beleharapnak a kézbe, amiből kapják. Ez nem agresszió, hanem mohóság és elmondható róla, hogy a megoldás ebben az esetben is "a kezünkben van”, hiszen a jutalomfalat kiváló motiváció a finom elvétel tanítására. Nincs szükség másra, mint csak akkor adni jutalomfalatot, amikor kutya óvatosan veszi el.

Ha elég következetesen alkalmazza a fenti megoldásokat, akkor hamar leszoktathatja a kölyköt a harapásokról. Ha nem sikerül, az bizonyára nem a kutya hibája. Gondolkodjon el azon, hogy mit rontott el, és igyekezzen kijavítani a hibát. Ugyanakkor legyen tisztában azzal is, hogy 5 hónapos kor után már semmilyen agressziót sem tekinthet játéknak. Ha még ilyenkor is fennáll probléma, akkor fel kell keresnie a kutyával az állatorvosát és el kell olvassa alább a dominanciáról írtakat.