Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Leszoktatás a felugrálásról

A kutyakölykök gyakran ugrálnak fel a családtagokra, különösen üdvözléskor, és ha játszani akarnak. Így tesznek a felnőtt kutyákkal is. Ezt eleinte sokan örömmel fogadják, bátorítják és jutalmazzák, de idővel a kutya egyre terhesebb és kellemetlenebb szokásává válik. Nagytestű kölykök akár fel is lökhetik az embert, a kistestűek pedig a lába alá kerülhetnek.

Számos megoldást javasolnak erre a problémára is. A legjobb az, ha soha nem viszonozza a kutya köszöntését, amíg felugrál. Maradjon nyugodt és ne szenteljen figyelmet neki, amíg ugrál, hanem várja meg, amíg lenyugszik, és amikor mind a négy végtagja a földön van, akkor nézzen rá és simogassa meg. Ha újra ugrálni kezd, ne vegyen tudomást róla, csináljon úgy, mintha jelen sem lenne, inkább egyenesedjen fel, fordítsa el a fejét és emelje a mellkasához a kezeit. Ha minden együtt élő személy így cselekszik, akkor a kutya hamar megtanulja, hogy ne ugráljon fel üdvözlésként, vagy ha kapcsolatba akar lépni velük, mert nem kap figyelmet, ha nincs mind a négy végtagja a földön. Ha valaki megszegi ezeket a szabályokat, azzal a kutya helyzetét nehezíti meg.

A nehezebb esetekben ajánlott megtanítani leülni a kutyát és kiadni neki a parancsot, amikor felugrál. Ha leül, dicsérni kell. Az is hasznos, ha egy szobába lépve a kutya azonnal el kezd felugrálni, akkor lépjen vissza és csukja be kívülről az ajtót. Az is segíthet, ha játékokat tesz a találkozási helyére vagy egy játékot dob a kutyának találkozáskor, mert ezzel átirányíthatja a figyelmét és arra késztetheti, hogy felugrálás helyett egy játékot hozzon a szájában.

Ne hallgasson azokra a tanácsokra, amelyek büntetésen alapulnak. Kerülje az erőszakot, mert nem félelmet akarunk kelteni. Sokak hisznek abban, hogy ilyenkor előre kell lépni és rátaposni a kutya hátulsó lábára, ami nem csak felesleges durvaság, de gyakran eredményez sérülést. A kiabálást is jobb elkerülni, mert ellenkező hatást érhet el vele, mint szeretne. Ha végleg nem boldogul a kutyájával, kérje egy rutinos kutyakiképző segítségét.