Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Ketrec

A szobatisztaság kialakításának elősegítése, a kutya biztonságának növelése vagy a gyakori utazások megkönnyítése céljából néhányan ketrecet szereznek be a kutyájuk számára. Az első és a legfontosabb tudnivaló ezzel kapcsolatban az, hogy a kutyák nem tarthatók ketrecben, hiszen még a nagyobbak mérete sem éri el az állatvédelmi törvényben meghatározott alapterületet. De ettől még sok mindenre használhatók! A kutya ketrecét a nappaliban ajánlott elhelyezni, egy nyugodt sarokban, ahonnan jól szemmel tarthatja a szobát. Legalább akkora legyen, hogy a kutya kényelmesen fel tudjon állni benne, és legyen hely a fekhelye mellett benne a táljai és néhány játék számára. Egy ekkora ketrec még egy közepes testű kutya esetén is sok helyet foglal a nappaliban, ezért csak nagy lakás esetén érdemes ketrecet vásárolni. Nem érdemes túl nagy ketrecben sem gondolkodni, mert előfordulhat, hogy a fekhelytől távolabb fekvő sarkot ürítésre használja. Ilyen ketrecet érdemes annak is beszerezni, aki sokat utazik a kutyával, vagy aki olyan körülnények között tartja a kutyát, ami fokozott veszélyt jelent rá (pl. műhelyben, vagy ha sok gyermekjáték van szétdobálva).

Fontos tisztában lenni vele, hogy a ketrec használata nem természetes a kutya számára, vagyis fokozatosan kell hozzászoktatni. Erre a legjobb megoldás a szabad hozzáférés módszere, amit ma a leginkább használható módszernek tartunk. Ez abból áll, hogy nyitott ajtó mellett igyekszünk beszoktatni a ketrecbe a kutyát úgy, hogy betesszük a fekhelyét, a kedvenc játékait, az ivóvizet és némi ízletes jutalomfalatot, sőt, akár itt is etethetjük a kutyát, de az ajtaját nyitva tartjuk. Csak akkor kezdjük el bezárni, amikor a kutya már magától is benn alszik. Ha szívesen használja a kölyök a ketrecet, várja meg az első bezárásával azt a pillanatot, amikor evett, ürített és kimerült, vagyis séta vagy játék után van, álmos és elaludt. Eleinte csak rövid időre zárja be. A kölyköknek korlátozott tárolókapacitása van, ezért gyakran felébrednek. Ilyenkor azonnal engedje ki, és vigye sétálni vagy tegye a lakásban kialakított kutyavécére. Ez meggyorsítja a szobatisztaságra nevelést, mert a kutyák nem szívesen ürítenek az almukra, de ébredés után többnyire ingerük van. Ha nem tudja időben kiengedni a kölyköt, akkor inkább hagyja nyitva a ketrec ajtaját.

A leghosszabb idő, amit egy kutya a ketrecben tölthet 2 hónapos korban legfeljebb 0,5-1 óra, ami fokozatosan növelhető. A kölyök 5 hónapos korára már 3-4 órára növelhető a napi zárva tartás ideje. De ennél hosszabb ideig még egy felnőtt kutyát sem szabad ketrecbe zárni! Ha néhány óránál hosszabb időre hagyja magára a kutyát, akkor válasszon a ketrec helyett egy nyugodt, de több mozgásra lehetőséget adó, biztonságosan berendezett szobát, vagy hagyja nyitva a ketrec ajtaját.

Ha a kutya sír, lehetőleg ne reagáljon azonnal. Várja meg, amíg megnyugszik, és csak akkor engedje ki, ha csendben van. Ha túl gyorsan haladt, az ellenkezéshez vezethet, ezért lépjen vissza a folyamatban és adjon több időt nyitott ajtó mellett a ketrec megszokására és növelje a kölyök komfortérzetét a ketrecben. A legjobb megoldás az, ha a nehezen ketrechez szokó kutyát kizárólag a ketrecben, zárt ajtó mellett eteti, majd azonnal kiengedi, amikor befejezi az evést. Ismételje ezt többször és tegyen jutalomfalatokat is a ketrecbe, hogy máskor is bejárjon. Ha lefekszik benne, próbálja meg ismét rácsukni az ajtót néhány percre, majd egy negyed órára, és jutalmazza meg a ketrecben, ha nyugodt marad. Emellett fontos, hogy a ketrecet soha sem szabad a kutya megbüntetésére használni.

Vannak olyan kutyák, amelyek a legtürelmesebb módszerrel sem szoktathatók ketrechez, mert azonnal nyugtalanná válnak, ahogy rájuk zárják az ajtót. Ilyenkor se adja fel, hanem lépjen vissza újra és újra, vagyis kezdje elölről a szoktatást nyitott ajtó mellett, és haladjon még lassabban. Emellett hasznos lehet, ha beszerez egy feromonos párologtatót vagy más természetes nyugtatót, ami megkönnyíti a folyamatot.