Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Játék

Annak érdekében, hogy teljes legyen az élete, sokat kell foglalkozni a kutyával. A kutyáknak ugyanúgy szükségük van a szociális kapcsolatokra és a játékra, mint a rendszeres testmozgásra. A társaság és a közös tevékenységek nélkülözhetetlenek a harmonikus fejlődésük és a teljes életük érdekében, ezért az a legkedvezőbb, ha a sokat foglalkoznak, többek között kiképzik, játszanak és sportolnak velük, emellett ha hagyják őket más barátságos viselkedésű fajtársaikkal is játszani. A játék és a sportok legfőbb motivációja az általuk nyújtott öröm, de mégsem egyszerű örömforrások, hanem testmozgási lehetőségek is, emellett fejlesztik az együttműködő és a konfliktuskezelő képességet, segítik a nevelést, növelik a kutya önbizalmát és a beilleszkedő képességét.

A kutyával folytatott játéknak, mint minden más társas tevékenységnek, szabályai vannak, amelyeket jobb, ha a tulajdonos és a kutyával együtt élő személyek állítanak fel, mint a kutya. Az unatkozó állatok gyakran találnak maguknak olyan tevékenységet, amit nem helyeslünk, mint az ugatás, a harapás vagy a károkozás. A közös játék szabályait viszont magunk állíthatjuk fel, amit a kellően motivált kutyák viszonylag könnyen elsajátítanak. Érdemes szem előtt tartani, hogy azok a legjobb játékok, amelyek a közös időtöltés és a testmozgás mellett alkalmasak a kutya nevelésére és tanítására is, vagyis hasznos szabályokat sajátíthatnak el vele, mint amilyen a békés viselkedés, a behívás vagy a tárgyak engedelmes átadása. Emellett az is fontos szempont, hogy a játék örömet okozzon mind a kutya, mind a vele játszó személyek számára, mert csak így maradnak mindketten motiváltak és profitálnak kölcsönösen a játékból.

A közös játék tehát jó alkalom alkalom arra, hogy megfelelő viselkedésre neveljük a kölyköt, többek között azzal, hogy nem engedjük agresszív játékokat játszani. A fiatal kutyák egymással a leggyakrabban a vadászat elemeit gyakorolják, kergetőznek, elfogják egymást és küzdelmet imitálnak. Ha emberekkel játszanak, gyakran felugrálnak, elkapják a kezüket vagy a ruhadarabjaikat. Ezeket az agresszív játékelemeket nem szabad eltűrni vagy bátorítani, mert rossz szokások fejlődhetnek ki belőlük és sérülésekhez is vezethetnek. Ezért mind a játék, mind az egyéb foglalkozások során feltétlenül kerülni kell a morgást, a harapásokat és az emberekre való felugrálást. Biztosítson a kutya számára elegendő játékot, amelyeket rághat, de soha ne engedje neki, hogy játék közben elkapja a kezét. Ha ilyesmi előfordul, azonnal szóljon rá és hagyja abba a játékot. Legyen következetes, mert ha tovább játszik vele, azzal a harapást jutalmazza, amihez hozzászokik, ezért egyre nehezebb lesz leszoktatnia róla. A leghelyesebb, ha kizárólag olyan játékokat játszanak, amelyek mentesek az agressziótól és egyáltalán nem vesz részt benne a kéz és más testrészek megfogása vagy megharapása, illetve ha minden más együtt élő személy ugyanúgy kerüli az agresszióval és harapással járó játékokat.