Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Egyedüllét

Bármilyen furcsán hangzik, a kölyköket meg kell tanítani az egyedüllétre is. A kutyák ugyanis rendkívül szociális állatok, amelyek felcserélték a falkát a családra, amiben élnek, és a legkevésbé sem természetes a számukra, hogy napközben nem tarthatnak a család többi tagjával. Ezért fokozatosan kell őket hozzászoktatni az egyedülléthez. Ez azt jelenti, hogy eleinte csak különzárjuk egy csendes, félhomályos szobában, vagy egy ketrecben, ahol néhány percre, majd egyre hosszabb időre hagyjuk magára. Ha nyugodtan viseli, akkor fokozatosan növelt időre teljesen a magára hagyható a lakásban. Ilyenkor is hasznos, ha előbb megeteteti, majd ad neki néhány játékot vagy néhány használt ruhadarabját. Hasznos az is, ha egyáltalán nem engedi a hálószobájában aludni a kutyát, hogy megszokja az egyedüllétet, amikor alszik, hiszen a legtöbb kutya ezt teszi, ha magára hagyják. Az viszont rontja a nyugodt egyedüllét esélyét, ha a kutya ahhoz szokik, hogy a gazdájához bújva alszik. A legjobb megoldás ezért az, ha kicsi kora óta külön szobához (pl. a nappalihoz), esetleg ketrechez szoktatja a kutyát éjszakára, ahol játékok és rágcsálnivalók veszik körül, és ahova bezárhatja arra az időre is, amíg senki sincs otthon vele. Természetesen a ketrec alkalmatlan arra, hogy a kutya az egész napját benne töltse, ezért ha használnak, akkor hagyja nyitva, ha hosszabb ideig távol marad a család. Végül az is hiba, ha valaki mindig jutalmat visz a kutyájának, hogy megjutalmazza az egyedüllétért vagy kifejezze, mennyire örül a kutyával való újbóli találkozásnak. Ezzel túldimenzionálja a kutya számára a hazaérkezést és még elviselhetetlenebbé teszi a hiányt. Emellett érdemes tisztában lenni azzal is, hogy azok a kutyák, amelyek reggelente megkapják a kellő mozgáslehetőséget, jobban viselik az egész napos egyedüllétet.

A magára hagyott állatokkal sok probléma adódhat. Ugatással és vonyítással zavarhatják a környezetüket, károkat okozhatnak a lakásban és akár bajba is kerülhetnek. Az egyedülléttől való félelem gyakran egy viselkedési betegséghez vezet, amit szeparációs szorongásnak nevezünk. Ez a leggyakrabban 1-3 éves korban alakul ki, de az első jelek már egészen fiatal korban is felismerhetők. A legjellemzőbb tünetei a nyálzás, az ugatás, a vonyítás, a fekhely és a játékok szétdobálása, a rombolás, az önmagának okozott sérülések, a váratlan hasmenések és a szobatisztaság elvesztése, vagyis a lakásban ürítés az együtt élő személyek távolléte alatt. A leggyakoribb probléma az ugatás, ami a kertben és a lakásban tartott kutyák esetén is zavarhatja a szomszédokat. Ilyenkor sokan azt gondolják, hogy a kutya valamiféle bosszút áll, ezért ürít a lakásba vagy rág szét mindent. Tévednek! Ám a családtagok nem csak félreértik gyakran, de olykor még akaratlanul is súlyosbítják is a helyzetet a kutya büntetésével, ami méginkább elbizonytalanítja a szerencsétlent, vagy akár a pozitív kommunikációjukkal, amit a kutya félreérthet.

A fentiek megelőzésére és a már kialakult probléma orvoslására mielőbb ajánlott lépéseket tenni. Létezik egy egyszerű, de kipróbált viselkedésterápiai protokoll, amit minden családtagnak ismernie és alkalmaznia kell:

  1. A távozó családtagok ne búcsúzzanak el a kutyától, vagyis angolos egyszerűséggel hagyják magára. Az embereknél a jólneveltség jele a búcsúzás, de a kutya helyzetét megnehezíti. Az elbúcsúzó családtagok ugyanis azt akarják mondani, hogy nagyon szeretik, de el kell menniük, és legyen szíves jól viselkedni. A kutya viszont ebből azt érti meg, hogy mennyivel jobb neki, amíg vele vagyunk, ezért még jobban fáj, hogy magára hagyjuk, vagyis nehezebb lesz elviselnie az egyedüllétet. Azokat a kutyákat, akiktől búcsút vesznek, jobban megviseli a család távolléte.

  2. Egy ajándék is segítség lehet, amit akkor kap meg a kutya, amíg senki sem tartózkodik otthon vele. Vagyis az utolsó távozó odaadja, az első hazaérkező pedig elveszi. Ez lehet játék, ruhadarab, egy tál, a kutya póráza és még sok minden más is, a lényeg az, hogy a kutya mindig megkapja, majd minden esetben elvegyék tőle, hogy megtanulja, „hazamegyünk érte”. Ez megkönnyíti az egyedüllétet a számára. A legjobb ajándék egy konga vagy más olyan játék, amibe ételt lehet tenni, és amiből az nehezen szedhető ki A konga egy öblös műanyag harang, aminek a külseje gyakran úgy van kiképezve, hogy masszírozza a kutya ínyét és tisztítsa a fogait. Esténként bele lehet tenni a kutya reggeli fejadagjának egy részét benedvesítve. Ezután nejlonzacskóban a mélyhűtőbe kell helyezni, ahol reggelre megfagy. Amikor elindul a család utolsó tagja, egyszerűen odaadja a kutyának, amelyik várja, hogy elmenjünk, hiszen éhes. A táplálék a legjobb motiváció, a kongának pedig szűk szája van és elég hosszú is ahhoz, hogy akár órákig eltartson, mire kiszedi belőle az ételét a kutya. Ezután nyugodtabban pihen, mint üres gyomorral. Az üres kongát az első hazaérkező családtag ugyanúgy vegye el és tegye a helyére, mint a többi felsorolt ajándékot, ami erősíti a kutyában a tudatot, hogy visszajövünk érte. A konga természetesen helyettesíthető más játékokkal is, amibe ételt lehet helyezni, és amiből az nehezen, pl. sok gurítgatás révén szerezhető meg.

  3. Szintén kerülendő a kölcsönös örvendezés hazaérkezéskor. Sok kutya szinte őrjöng, annyira örül, ugat, vonyít, ugrál, olykor még be is pisil örömében, és ha a hazaérkező családtag is örül és köszönti (pl. simogatással jutalmazza) a kutyát, azzal azt tanítja meg neki, hogy az őrjöngés az, amit tőle vár, vagyis azt akarja, hogy a távollétében is őrjöngjön! Márpedig a kutyák azt csinálják, amiért dicséretet kapnak. Nem könnyű ezt a tanácsot megfogadni, hiszen mi is örülünk a találkozásnak és jól is esik a kutya határtalan öröme és szeretete. Azonban félreértésekhez vezethet a viszonzás, ezért erősnek kell lenni és nem szabad üdvözléssel jutalmazni a hisztérikus állatot. Minden családtagnak el kell várnia tőle, hogy előbb nyugodjon meg, hangadás nélkül és ülve köszönjön, majd csak akkor szabad megdicsérni, ha már így viselkedik.

A felsoroltak megelőzési és viselkedésterápiás célból egyaránt használhatók, vagyis akkor is érdemes belevágni, ha már kialakultak a szeparációs szorongás tünetei. Mint az többször elhangzott, a nálunk nem túl divatos ketrecek is használhatók az egyedüllét megkönnyítésére, de két alapvető szabály van erre. Egyrészt ne hagyja ketrecbe zárva a kutyát akkor, ha 3-4 óránál hosszabb ideig kell egyedül maradnia. Ilyenkor megfosztja még attól a kevés mozgáslehetőségtől is, amit a lakásba bezárva különben még megtehet. A másik pedig az, hogy a kutyának előzetesen át kell esnie a ketrechez szoktatás folyamatán (lásd lejjebb), és el kell fogadnia a ketrecet. Bármelyik feltétel hiányzik, jobb eltekinteni a ketrec használatától!