Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Kutya tépőfogának gyökércsúcsi tályoga

Tartalom:

  • Bevezető

  • Előfordulás

  • Kórokok

  • Kórfejlődés

  • Tünetek

  • Diagnózis

  • Gyógykezelés

  • Kórjóslat

  • Megelőzés

Bevezető

Ha belenéz a kutyája szájába, könnyen azonosíthatja a felső állkapocs legnagyobb fogát, amelyet tépőfogak is hívunk. Ez a 4. előzápfog, vagyis a P4-es fog. Ez a fog az, amivel a kutya képes akár csontokat is összeroppantani. Ennek megfelelően ez a legnagyobb fog, aminek 3 gyökere van (a többi fognak 1 vagy 2) és a gyökerei 1-2 cm hosszan ülnek a felső állkapocscsontban. A gyökerek csúcsa ezért magasan, az orr hátsó részén, közvetlenül a szem előtt találhatók a koponyacsontban.

Előfordulás

Leggyakrabban a 7 évesnél idősebb kutyákat érinti.

Kórokok

A tépőfog általában csontok és más kemény tárgyak rágása során sérül meg.

Kórfejlődés

Ha megnyílik a tépőfog ürege, a baktériumok fogbélgyulladást okoznak, ami fájdalommal és rágászavarral jár. A gyulladás, a bevérzés és az elhalás miatt gyakori tünet a fog elszíneződése is. A baktériumok betörnek a foggyökér körüli szövetekbe és a véráramba is. A fog elhal és csontvelőgyulladás alakul ki. Az érintett szövetekbe fehérvérsejtek vándorolnak, amelyek igyekeznek megállítani, majd elszigetelni és ellökni a folyamatot. Az elhalt szövetekből és fehérvérsejtekből genny keletkezik, ami egy makacs gyökércsúcsi tályogot alakít ki, ami idővel feltörhet a felső állkapoccsonton keresztül. Ez ismétlődik és végül sipoly keletkezik.

Tünetek

Kezdetben gyakran rágás- és étvágyzavar figyelhető meg. Ezt követően egy kemény, majd hullámzó duzzanat képződik a szem előtt. Ebből rövidesen genny tör fel, ami ismétlődik, ezért egy állandó sipolynyílás alakul ki.

Diagnózis

A diagnózis röntgenvizsgálattal is alátámasztható.

Gyógykezelés

Elvileg kezelhető antibiotikummal, de ezek a betegek soha sem gyógyulnak meg, hanem átmeneti javulás után visszaesnek. Van lehetőség a fog megmentése érdekében bonyolult és költséges fogászati ellátásra is, de ez ritkán eredményes. A leghelyesebb mielőbb kihúzni a beteg fogat.

Kórjóslat

A konzervatívan kezelt betegek kórjóslata rossz, a fogászati kezelésen időben átesetteké jó. Az elhanyagolt esetekben a szem fertőzése, vakság és elhullás is bekövetkezhet.

Megelőzés

A csontetetést kerülni kell és az idős állatok fogazatát félévente meg kell vizsgáltatni állatorvossal.