Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kutya végbélmirigyei

A végbélmirigyek vagy végbélzacskók gyakran okoznak problémát a kutyáknak. Ezek tartalma a bélsárürítés során ürül. A farkas területjelölésre használja, de a kutyák úgy lépnek át a fajtársaik ürülékén, mintha az ott sem volna. Vagyis ez a mirigy a kutyafaj kialakulása során elveszítette a jelentőségét, ezért a megfelelő működése hosszú ideje nem számít szelekciós szempontnak, így idővel romlott a mirigy felépítése és a kiürülés folyamata. Emiatt gyakran szenved zavart a váladék kiürülése, az felhalmozódik a mirigy üregében, nem ritkán beszárad, amit besülésnek (impakció) is nevezünk. A darabossá váló váladék a mirigy egyetlen nyílásának az eltömődését okozhatja. Ezért sűrű és darabos anyag felhalmozódik a mirigyek üregében, azok megduzzadnak, ami fájdalmat okoz az állatnak. A kutyák ezt a azzal jelzik, hogy

  1. nyalogatják a végbélnyílásuk környékét

  2. harapdálják kétoldalt a combjaikat

  3. feneküket a földön húzva „szánkáznak”

A folyamatnak végül a mirigyek gyulladása, néha tályogképződés, annak feltörése, majd sipolyképződés lesz a következménye, ami egy nehezen kezelhető, súlyos egészségügyi probléma. Emellett nem ritka a mirigyek rosszindulatú daganatos elváltozása sem.

A felsorolt problémák és klinikai tünetek a leggyakrabban akkor alakulnak ki, amikor az állatnak tartósan hasmenése van, vagyis híg a bélsara, ezért nem ürülnek ki a mirigyek. Az elterjedt tévhittel szemben a csontetetés és az emiatt tartósan kemény bélsár sem kedvez a mirigyek ürülésének. A legoptimálisabbnak ebből a szempontból a nagy, formált, de nem túl kemény bélsár. Ezért a megelőzés érdekében

  1. kezeltetni kell a kutya hasmenéseit

  2. kerülni kell a csontetetést

  3. elegendő rostot kell biztosítani a kutyák takarmányában

  4. sétáltassa többet a kutyát

Nem tesz jót, ha a különben jól működő mirigy tartalmát feleslegesen kinyomják. Ha viszont a fenti tünetek (nyalogatás, rágás és szánkázás) valamelyikét észleli, akkor forduljon állatorvoshoz. Annak megítélése, hogy a mirigy csupán feltelt, vagy gyulladásban van, illetve más probléma van vele, valamint a megfelelő kezelés kiválasztása is alapos vizsgálatot és szakértelmet igényel. Néha elegendő a diagnózis felállításához a mirigy áttapintása, máskor a mirigy tartalmának sejttani és mikrobiológiai, vagy a kioperált mirigy szövettani vizsgálatára is szükség lehet. A legfontosabb, hogy úgy etesse a kutyát, ami folyamatosan megfelelő állagú ürüléket eredményez. Ne váltogassa a kutya étrendjét, kerülje a hasmenést okozó zsíros táplálékokat és etessen több emészthetetlen növényi rostot. A rost a vastagbélben formálódó ürülékben vizet tart vissza, ezáltal az etetett rost mennyiségénél jelentősen nagyobb mértékben növeli a bélsár tömegét, ami elősegíti a mirigy tartalmának megfelelő ürülését. Ebből a célból választhat magas rosttartalmú tápokat, vagy rostos növényi élelmiszerek rendszeres és folyamatos etetésével növelheti meg a táplálék rosttartalmát. A legkönnyebben a zabpehely adagolható, amiből 1-2 kanállal egy átlagos testméretű kutyának minden nap a táplálékába keverhető. Egyszerűbb megoldás, ha 10% zabpelyhet kever a kutya ételébe (a száraz táphoz is) és folyamatosan ezzel a keverékkel eteti. A több és rendszeres testmozgás is segít, mert erősíti a gáttájék izomzatát, ami elősegíti a végbélmirigyek jobb ürülését.

Ha a felsoroltak ellenére is nyalogatja vagy rágja magát, illetve szánkázik a kutya, akkor vizsgáltassa meg állatorvossal. A kezelés fontos része a beteg mirigy tartalmának kinyomása és az étrend megváltoztatása. Előfordulhat, hogy ez nem elég, és antibakteriális szerekre is szükség van, olykor pedig a keletkezett tályog megnyitására és kitakarítására, valamint a mirigy eltávolítására is sor kerülhet. Ezt esete válogatja. Bízza a döntést szakemberre, és ne hanyagolja el a problémát, mert az súlyosabb állapotok és szövődmények kialakulásához vezethet.