Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kutya mancsainak ápolása

A kutyák mancsai meglehetősen erős felépítésűek, de rendkívül nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért gyakran fordul elő probléma velük. Különösen az újjak közét kell gyakran ellenőrizni, mert itt toklász, sár, kavics, üvegdarab, bogáncs, jég és más kellemetlenséget vagy sérülést okozó idegen anyag akadhat meg. A hosszúszőrű kutyák ujjak közötti szőre gyakran összetincsesedik. Ilyenkor a legjobb levágni a tincset, majd rendszeresen kikefélni. Sokan kutyakozmetikus segítségét veszik ehhez igénybe. Ha a tincsesedés ismétlődik, akkor ajánlott a szőrt röviden tartani, ami a nyári időszakban a toklászok megkapaszkodását is segít megelőzni. A téli séták utáni azonnali vizes fürdetés és szárítás elengedhetetlen. Ez nem csak azt akadályozza meg, hogy a különböző sók és egyéb kémia anyagok kimarják meg a talp bőrét, de segít kivédeni azt is, hogy ezeket a kutya lenyalja. Ha érzékeny a kutya talpa, akkor havas időben ajánlott a séták előtt vazelinnel vagy erre a célra kapható mancskrémmel bekenni, mert megakadályozza, hogy a só érintkezésbe kerüljön a talp bőrével.

A nagyobb megterhelések után sok kutya örömmel fogad egy finom talpmasszázst, ami segít helyreállítani a talppárnák vérkeringését. Mint mindent, a futtatást és a kirándulásokat is ajánlott fokozatosan bevezetni, hogy alkalmazkodni tudjon hozzájuk a kutya talpa is.

A talpsérülések leggyakrabban az üvegdarabok és más éles tárgyak miatt következnek be. A kellően be nem vezetet megterhelés és a túl magas hőmérséklet is okozhat sérüléseket, ilyenkor hólyagok, félig levált bőrcafatok és fekélyek jelzik a bajt. Ha a kutya talpa bármely okból megsérül, fertőtlenítse le, tegyen rá egy nem túl feszes kötést és mielőbb keresse fel az állatorvost. Ha ez ismétlődik, kerülni kell a helyet, ahol bekövetkezett, vagy kutyacipőt kell vásárolni a kutyának.

Gyakori probléma, hogy kipirultság jelentkezik az ujjak között, megváltozik (általában elbarnul) a mancsok szőrének a színe vagy megduzzad az egész mancs. Ezek mindegyike állatorvosi vizsgálatot igényel.

Ha a talppárna megkeményedik és megmerevedik, akkor egy a kutyáknak gyártott bőrpuhító kenőcs használatával kezelhető. Az emberi bőrápolók erre a célra általában nem alkalmasak, mert túlpuhíthatják és sérülékennyé tehetik a bőrt.