Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kutya hallójáratainak ápolása

A kutyák hosszú külső hallójáratának öntisztító rendszere van. Ez azt jelenti, hogy az aljában termelődő fülzsír folyamatosan kifelé halad és ez általában elegendő a megfelelő tisztaság fenntartásához. Mégis, a kutyák egy részénél szükség van a külső hallójáratok rendszeres ápolására. Különösen sok gond adódik azoknál a fajtáknál, amelyeknek hosszú lógó füle van (pl. spánielek, retrieverek, vizslafélék), illetve allergiára hajlamosak (pl. west highland terrierek, francia bulldogok. Az is hátrány, ha szőrös a hallójáratuk (pl. uszkárok, egyes terrierek). Emellett sok kellemetlenséget szenvedhetnek el azok a kutyák is, amelyek vízben dolgoznak (pl. vadászkutyák). Ezek az állatok hajlamosabbak a hallójárattal kapcsolatos problémák kialakulására, mert a hallójáratukban könnyebben jön létre a káros mikroorganizmusok számára kedvező környezet, vagyis váladék, meleg és magas páratartalom. A hallójáratok állapotát a környezet is jelentősen befolyásolja, mert por és föld kerülhet bele. Ezenkívül számos betegség is hajlamosít a hallójárat megbetegedéseire, különösen a már említett allergia és a pajzsmirigy elégtelen működése. Előfordulhatnak fertőzések, amelyek közül különösen a pálcika alakú Pseudomonas aeruginosa baktérium okoz súlyos és makacs problémát. A többi baktérium és a sarjadzó gomba (Malassezia pachidermatis) okozta fertőzések általában másodlagosak, mert ezek a mikroorganizmusok az egészséges kutyák füleiben is megtalálhatók. Emellett a kutyák körében is terjed a fülrühösséget okozó atkával (Otodectes cynotis) való fertőzés, valamint a víz mellett por, toklász és más idegen anyagok is kerülhetnek a külső hallójáratokba.

A kutyák fülkagylóit és hallójáratait rendszeresen, legalább hetente ellenőrizni kell, ezért jobb, ha ehhez már egészen fiatal korukban hozzászoknak. Minden nagyobb kirándulás után külön is ellenőrizze. A megfelelő tisztántartással nem csak megelőzhetők a fülkagyló és a hallójárat megbetegedései, de részben orvosolhatók is. Emellett a problémák (kipirosodás, duzzanat, váladék, kellemetlen szag) korai észlelése eredményesebb gyógykezelést tesz lehetővé.

Indokolt esetben szükségessé válhat a hallójáratok kimosása. Ez történhet a már bekövetkezett megbetegedés, idegen test és kosz miatt is. Az állatorvos által javasolt gyógykezelés előtt, során és után is el kell távolítani a váladékot, hogy a gyógyszer ne arra, hanem a megtisztított hallójárat falára kerüljön, illetve a kezelés befejezése után el kell távolítani a gyógyszer maradékát is. A betegségen átesett állatok visszaesését is segít megelőzni, mert eltávolítja az idegen anyagokat és a felesleges fülzsírt, kiszárítja a hallójáratot, amivel kedvezőtlenebbé teszi a körülményeket a kórokozók számára, és csökkenti azok számát is. Ha pedig a kutya feje víz alá kerül fürdés, fürdetés vagy locsolás során, esetleg akkor, amikor az vödörből iszik, és megtelik a hallójárata vízzel, akkor is mielőbb el kell végezni a kimosást, hogy eltávolítsa onnan.

A hallójárat kitisztítása nem bonyolult feladat, csupán egy kutyáknak gyártott hallójárat tisztító folyadékot és némi vattát kell hozzá beszerezni. Első lépésként egy megfelelően megvilágított helyen kell leültetni vagy lefektetni a kutyát. Vizsgálja meg a fülkagyló belső felületét és annak tövében a lefelé haladó, tölcsérszerűen szűkülő külső hallójáratot. Ha kipirultságot, váladékot vagy rendellenes szagot észlel, forduljon állatorvoshoz. Ha csak koszt és fülzsírt lát, akkor nekiláthat kimosni. Tartsa a fülkagylót felfelé és töltsön valamelyik kimondottan a kutyák számára gyártott fültisztító folyadékból a külső hallójáratba. Nem kell teletölteni, de annyit feltétlenül juttasson be, amennyi szörcsögő hangot ad a hallójárat finom masszírozása során. Ez lesz az a pillanat, amit a kutya a legkevésbé szeret, és igyekszik a fejét rázva gyorsan megszabadulni a hallójáratába kerülő folyadéktól, Ön pedig igyekezzen megakadályozni ebben, vagyis tartani a fülét és a fejét. Ezután fel-le haladva nyomkodja át kíméletesen, de alaposan a fül alatt lefelé futó porcos hallójáratot a tövéig, majd vissza a fülkagylóig. Ha nem hall közben szörcsögést, kevés tisztító folyadékot juttatott be. A masszírozás ne legyen durva, mert az károsíthatja a hallójárat falát. Az alapos, de kíméletes átnyomkodás után, ha erre alkalmas a fülkagyló (lógó fül), akkor hajtsa le és így is dörzsölje át. Ezt követően engedje, hogy a kutya kirázza a tisztító folyadékot, majd fogjon egy nagyobb vattagombócot és törölje azt át kíméletesen a vattával, ameddig csak képes újjal bevinni a hallójáratba, majd a fülkagyló belső oldalát is törölje le. Fontos szabály, hogy a két oldalhoz külön vattát kell használni és ez ne pálcikára erősített vattacsomó (vagyis fülpucoló pálcika) legyen, mert azzal könnyen sérülést okozhat, végigkarcolva belülről a hallójáratot vagy kiszúrva a dobhártyát, de a vatta is leválhat róla. Használjon helyette egy diónyi vattacsomót, amivel az ujja segítségével törölheti ki a hallójáratot, amíg csak beér. Ne feledje, hogy ez a terület rendkívül érzékeny, ezért a durva törléssel is fájdalmat okozhat. Végül az eldobása előtt nézze meg a vattát. Ha úgy találja, hogy az túl piszkos, vagyis sok váladék vagy kosz van rajta, amitől sötétszürke vagy barna színű lett, akkor rövid időn belül (akár egy hét múlva) ismételje meg a folyamatot. Ismételt, illetve ennél gyakoribb fülmosást csak állatorvos határozott utasítására végezzen. Ha viszont tiszta maradt a vatta, akkor elég ritkábban (pl. kéthetente, havonta) kimosni. Nincs általános szabály arra, hogy ezt milyen sűrűn kell végezni, de legyen tisztában azzal, hogy az eltúlzott tisztítás ugyanolyan káros lehet, mint a hallójáratok elhanyagolása.

A fülkagyló belsején észlelt szennyeződéseket is ajánlott mielőbb eltávolítani. Ehhez általában elegendő azokat letörölni, amihez használhat bórvizet vagy hidrogénperoxid oldatot, de a leginkább kutyának gyártott fültisztító oldatokat. Ne feledje, hogy a fülkagyló belső bőre nagyon érzékeny, ezért kezelje finoman. Ha szokatlan jelenséget, duzzanatot, kinövést vagy kipirultságot észlel, a leghelyesebb megmutatni egy állatorvosnak.

A hallójárat tisztítása szennyezheti a környezetet, mert a kutya szétcsapkodja a folyadékot, ezért könnyen takarítható helyen (pl. a fürdőszobában) vagy az udvaron végezze. Ha a kutya rendszeresen csapkodja a fülét, kipirultságot, váladékot vagy kellemetlen szagot észlel a hallójáratokban, inkább ne mossa ki, hanem forduljon a kutyával állatorvoshoz, mert gyakori a középfül-gyulladás is, ami gyakran jár a dobhártya kiszakadásával. Ha ilyenkor hallójárat tisztító folyadékot használ, az a dobüregbe kerülhet, amivel károsíthatja a kutya hallását és akár arcideg-bénulást is okozhat. Ezért ha bizonytalan, hogy lehet-e sérülés a hallójáratban, akkor vizsgáltassa meg a fültisztítás előtt. Kaphatók már olyan fülétisztító folyadékok is, amelyek sérült dobhártya esetén is használhatók, de ezek esetén sem hagyható el az állatorvosi vizsgálat. Ha a kutya szokatlanul ellenáll a beavatkozásnak, akkor is gondoljon arra, hogy valamely rejtett elváltozás vagy idegen test okoz fájdalmat.

Sok kutya ellenáll, aminek viselkedési okai vannak. Ilyenkor is állatorvosi segítségre lehet szüksége, hiszen ajánlott megvizsgáltatni a kutyát és kezeltetni kell a viselkedési problémákat is, különben oda vezetnek, hogy elmaradnak a nélkülözhetetlen tisztítások is. A kutyák általában nem szeretik ezt, különösen a tisztító folyadék beöntése vált ki ellenállást, ezért ügyeljen arra, hogy az szobahőmérsékletű vagy kézmeleg legyen. Általában jó megoldás, ha a fültisztítást segítséggel, határozottan, de barátságosan végzi, közben és utána dicséri, illetve jutalmazza a kutyát.

Sokan a földön álló vagy az asztalra feltett állat fölé hajolva egyedül is el tudják végezni a beavatkozást, más kutyák esetén pedig segítségre van szükség a fültisztításhoz, aki megakadályozza az állat szökését és tartja a fejét. Ha a kutya küzd, nyugtatóan beszéljen hozzá, ha pedig harap, tegyen rá szájkosarat. A kistestű állatok törülközőbe csavarása is megoldás lehet, ha a fejük kilátszik, de ez egy bizonytalan megoldás. Akkor jár el helyesen, ha sok türelemmel és jutalmazással lassan átneveli a kutyát, vagyis lassan és fokozatosan gyakorolva az egyes lépéseit igyekszik bensőséges beavatkozássá szelídíteni a fülmosást. A már rosszul reagáló kutyát ültesse le, érjen a füléhez és adjon neki egy jutalomfalatot. Csak akkor jutalmazza, ha nyugodt. Ismételje ezt többször, napokon, heteken át, és közben igyekezzen egyre közelebb férkőzni a kezével a hallójárathoz és megvizsgálni azt. A legtöbb esetben az is elég, ha mosást egy segítővel a vacsora előtt végzik el és csak akkor adnak enni a kutyának, ha sikerült végrehajtani a feladatot. Ha nem lehet szájkosár használata nélkül kimosni egy kutya fülét, akkor szakember (kutyakiképző) segítségét is kérheti.

A tisztításhoz ne használjon csapvizet, embereknek gyártott vagy megbízhatatlan eredetű oldatokat, csak kimondottan erre a célra ajánlott készítményeket. Kerülje a fülpucoló pálcikák használatát is. Ha pedig valamilyen gyógyszert (fülcseppet) kell a kutya hallójárataiba csepegtetni, akkor várjon vele legalább egy órát a tisztítás után. A hűtőben tárolandó gyógyszereknek általában ennyi ideig tartó szobahőmérsékleten tárolás elegendő arra, hogy kellően felmelegedjenek, ezért időben vegye ki azokat a kezelés előtt a hűtőből. Emellett a flakont kézmeleg vízbe helyezve meg is melegítheti, ha a helyzet úgy kívánja.

Ha nagyon sok a szőr van a kutya hallójáratában, akkor az akadályozza a hallójárat szellőzését és ezzel hallójárat-gyulladás kialakulására hajlamosíthat. Ezt a problémát kétféleképpen kezelheti. A hagyományos megoldás a fülben növő szőrzet rendszeres eltávolítása. Ez durva és szakértelmet igénylő beavatkozás, ezért a legjobb szakemberre, kutyakozmetikusra vagy állatorvosra bízni. A szőr kitépése még szakszerűen végrehajtva is járhat kellemetlen mellékhatásokkal. Egyrészt ellenállást válthat ki a fájdalom miatt, ezért a kitépés után sok kutya nem engedi többé a hallójáratait ellenőrizni vagy kezelni, mert megtanulja, hogy ha hozzányúlnak, akkor nagy fájdalmat okoznak. Emellett a szőr eltávolítása mindig sérülésekkel jár a hallójáratban, ami külső hallójárat-gyulladás kialakulását eredményezheti. Ezért minden szőrtépés után ajánlott kutyának gyártott fültisztítóval kitakarítani a hallójáratokat. A másik védekezési lehetőség pedig az, ha a szőr kitépése helyett rendszeres fülmosással igyekszik a hallójáratok higiéniáját fenntartani. Vagyis egy a kutyák számára gyártott, jó minőségű, megfelelő tisztító, fertőtlenítő és szárító hatással rendelkező fülmosó folyadékkal végzett rendszeres fülmosás javasolható azokban az esetekben, amikor szőr van a kutya hallójáratában és azt nem tépetik ki, mert általában ezzel is megelőzhető a hallójárat megbetegedéseinek a kialakulása. Ez helyettesítheti a szőr kitépését.

Azoknak a kutyafajtáknak, amelyeknek hosszú, lógó és belül is szőrös fülkagylójuk van (pl. cocker spániel, uszkár), ajánlott lenyíratni a fülkagyló belsejéről a szőrt, mert ez csökkenti a toklászok bejutásának kockázatát. A nyári toklász szezon Magyarországon május közepétől augusztus végéig tart. Az is segít, ha ebben az időszakban kerüli a nem elég gyakran nyírt, érett füves területeket.

Az allergiás bőrgyulladásban vagy hormonális bőrbetegségekben (hipotiroidizmus) szenvedő kutyák hallójáratait a szokásosnál is gyakrabban kell ellenőrizni. Emellett óvakodni kell az olyan itatóalkalmatosságok (pl. vödör vagy kád) használatától, amibe a kutya ivás közben vagy játékból belenyomhatja a fejét, mert ha víz kerül a hallójáratába, az gyulladás kialakulásához vezethet.