Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A kutya bundájának ápolása

A bőr és a szőrzet ápolását rendszeresen kell végezni, emellett alkalmi feladatok is adódhatnak. A szőrtípustól és az igénybevételtől függő gyakorisággal kell átkefélni minden kutya bundáját és a séták után ellenőrizni kell, hogy ragadt-e a szőrükbe toklász, illetve került-e beléjük kullancs? Emellett a kutyák fürösztését is legalább havi rendszerességgel kell elvégezni. Ezek fontos higiéniai szerepet töltenek be mind a kutyák, mind azok tartási helye tekintetében.

A szőrzet fésüléséhez és keféléséhez már egészen fiatal korban hozzá kell szoktatni a kutyákat. A leghelyesebb néhány hetes korban elkezdeni, hiszen már ekkor szükség van rá, mert a közös játék jelentősen igénybe veszi a bundát. Fokozatosan kell hozzászoktatni a kölyköket, ami sok türelmet, következetességet, lassú előrehaladást és sok jutalmazást igényel, hogy már az első tapasztalatok is pozitívan záruljanak.

A beavatkozás célja a bőr és a szőr egészségének és tisztaságának, valamint a lakásban élő állatok esetén a lakás védelme a szennyeződések és az elöregedett szőrszálak rendszeres eltávolításával. A hosszú szőrű fajták esetén naponta vagy kétnaponta kell elvégezni, míg a rövidszőrűek szőrét ritkábban, általában hetente is elégséges lekefélni. A kutyák tavasszal és ősszel vedlenek, vagyis évente kétszer cserélik ki tömegesen az aljszőrüket. Ilyenkor gyakoribb szárápolást igényelnek.

Ehhez olyan helyet érdemes választani, ami könnyen tisztítható, kellően megvilágított és jó hozzáférést biztosít a kutyához. Kistestű állatok esetén a legjobb egy asztalon, esetleg széken vágy ágyon végezni, ahová feltehető a kutya. Ezek letakarhatók egy lepedővel vagy pokróccal, hogy védje a szennyeződésektől és a végén megkönnyítse a takarítást. Nagyobb tenyészeteknek érdemes egy gumival borított lapú trimmelő asztalt beszerezni.

Érdemes előre kitenni a szerszámokat, a fésűt és a különböző keféket, és hagyni, hogy a kutya megszagolja azokat. A rövid és a közepes szőrű kutyákhoz rövid szálú, a hosszú szőrű kutyákhoz pedig hosszú szálú kefe ajánlható. A zászlók ápolásához fésűt és bontókefét lehet használni. Gyakran elegendő szálirányban végigkefélni a kutya testét, de ha hullik a szőre, akkor előbb a szőrrel szemben is érdemes átkefélni. A tavaszi és az őszi vedlés során Furminátor használata ajánlott, mert több elhalt szőrt lehet kiszedni vele, mint a hagyományos eszközökkel.

Az átkefélést úgy végrehajtani, hogy a lehető legkellemesebb legyen a kutya számára, vagyis fokozatosan kell hozzászoktatni, kíméletesen és játékosan kell végezni, közben beszélni kell hozzá és jutalmazni kell a végrehajtás közben és utána is. Bánjon különösen óvatosan azokkal a kutyákkal, amelyek érzékenyen reagálnak, legyen türelmes és haladjon lassan. Nem baj, ha több részletben jut a munka végére, és jutalmazzon minden előrehaladást. Érdemes azon a területen kezdeni, ami a legkevésbé érzékeny, vagyis általában a háton vagy a mellkason. A rövid mozdulatokat és a több részletben való átkefélést általában jobban tűrik a kutyák.

A legnehezebb az összetincsesedett szőr szétbontása. Ez leggyakrabban a fülek és a végtagok töve mögött fordul elő a hosszú szűrű állatokon, a szőrápolás elhanyagolása vagy kirándulás és különböző ragacsos anyagok (pl. toklász, bogáncs vagy rágógumi) miatt. Ezeket minél előbb fésűvel, bontófésűvel vagy bontókefével ajánlott kifésülni, vagy tompa hegyű ollóval kell óvatosan levágni. Az utóbbi használatakor különösen vigyázni kell a kutya bőrére, amibe könnyű belevágni, ami általában sok problémával jár. A különböző szőrbontó oldatok is használhatók, ezeket a kifésülés előtt kell felvinni az összetapadt szőrre. Ha nem bír el a tinccsel, vigye el kozmetikushoz vagy állatorvoshoz a kutyát, aki szétbontja vagy nyírógéppel levágja az összecsomósodott szőrt. Vannak olyan szőrtípusok, amelyek különösen hajlamosak, és vannak olyan betegségek is, amelyek különösen hajlamosítanak a szőrzet tincsesedésére. Ilyenkor a legjobb rendszeresen rövidre vágni az érintett kutyák szőrét, ha az lehetséges az adott fajtánál.

A szőrzet trimmelését és nyírását általában jobb kozmetikusra bízni. Az ezzel kapcsolatos ajánlások fajtánként és azon belül szőrtípusonként is eltérők lehetnek. A trimmelés az érett szőrszálak kitépését jelenti, a nyírás pedig a szőr levágását, ami általában egy nyírógép segítségével történik. Sok kutyafajta szőrét érdemes trimmeltetni vagy egészen rövidre nyíratni a nyári időszakban, mert így jobban érzik magukat, és kevesebb koszt visznek haza. A hosszúszőrű fajták végbélnyílása körüli szőrt is rendszeresen ajánlott rövidre vágatni, hogy ne szennyeződjön és ne tapadhasson össze, a bélsárürülés akadályát képezve.

A fürdetés egy elvileg bárhol elvégezhető feladat, ahol fürdőszoba vagy erre alkalmas más helyiség van, de a fürdőszoba tisztaságát védi, ha inkább kozmetikusra bízzák, mert jelentős szennyeződéssel járhat. A nagyobb tenyészetekben ajánlott egy megfelelő helyiség kialakítása, mert minden kutyát legkevesebb háromhavonta meg kell fürdetni, de bizonyos fajtákat, illetve a szennyeződések miatt ennél gyakrabban is szükség lehet rá. A rendszeres fürösztés szintén segíti a bőr és a szőrzet egészségének megőrzését is, és jelentősen hozzájárul a kutya szagtalanításához.

A leghelyesebb a fürösztéshez is egészen fiatal korban hozzászoktatni a kutyát, de ilyenkor különösen óvatosnak kell lenni, mert a kölykök bőre könnyen kiszárad. A fürdetés során ugyanis könnyen kioldódnak a bőrt és a szőrt védő zsírok és velük az omega-6 vitamin is, ezért utána akár akár hetekig is vakarózhatnak és korpázhatnak a kölykök, és ha rendszeres ismétlésekre van szükség, akkor a szőrük is fénytelenné válhat. Ezért ebben az életkorban a bunda átkefélését kell választani és ha szükséges, mellette inkább csak vízzel ajánlott füröszteni a kölyköket. Ha ez nem elég, használható kölyöksampon vagy érzékeny bőrű kutyáknak ajánlott zab (oatmeal) alapú, illetve allergiás kutyáknak gyártott gyógysampon is. Ezekkel azonban jobb óvatosan bánni, hiszen a többszöri fürdetés minden esetben a kölyök bőrének kiszáradásához vezet. Természetes, hogy a tenyésztők igyekeznek az átadás előtt megfürdetetni és tiszta állapotban átadni a kölyköket a vevőknek. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a fürdetés után ajánlott elkülöníteni őket, különben néhány óra múlva ugyanúgy nézhetnek ki, mint előtte. Mivel akár egyetlen samponos fürösztés is a bőr kiszáradásához és tartós vakarózáshoz vezet, ezért érdemes azt kerülni az átadásig. A vevő figyelmét pedig fel kell hívni arra, hogy vakarózás előfordulhat, ami a takarmány átmeneti omega-6 kiegészítésével csökkenthető, de arra is, hogy akár a hám vagy a nyakörv felhelyezése is okozhatja.

A felnőtt kutyák esetén is jobbak a kímélő samponok, olykor pedig valamely gyógysampon használatára is szükség lehet, ha az állatorvos ezt ajánlja. Az emberi samponok használatát jobb kerülni. Az érzékeny bőrű vagy gyakran fürdetendő (pl. allergiás) állatok esetén a csak vízzel való fürösztés is megfelelő lehet, amit lágy víz esetén hetente kétszer is elvégezhet.

A fürdetéstől félő kutyákat sok türelemmel, gyakorlással, játékkal és jutalmazással lehet hozzászoktatni. Általában minden kutyával kíméletesen kell bánni. Ha pedig úgy gondolja a kutya, hogy a fürdetés a vad játékra leginkább alkalmas pillanat, akkor próbálja meg a kedvenc játéka odaadásával lekötni a figyelmét. Érdemes türelmesnek lenni és számítani arra, hogy sok kutya túlreagálja a fürdetésekkel járó kellemetlenségeket vagy örömöket. Ezért különösen a fiatal állatokat nem árt előzetesen alaposan kimozgatni.

A fürdetés megkezdése előtt készítsen elő és tegye a keze ügyébe a kutyasampont és a száraz törülközőket, majd kefélje át alaposan a kutya szőrét. Tegyen a kád aljába csúszásgátló gumiszőnyeget vagy törülközőt, és töltse fel a kutya hasmagasságig olyan meleg vízzel, amit a könyökével vizsgálva kellemesnek érez. Csak ezután helyezze bele a kutyát, és egy edény segítségével vizet merve rá nedvesítse be a szőrzetét, de erre a célra egy kézi zuhanyt is használhat. Ezután dolgozza be a sampont a kutya bundájába, amíg az mindenhol egyenletesen habzik. A kutya szemére, szájára és fülére azonban vigyázzon, hogy ne kerüljön beléjük víz vagy sampon. A szemből a sampont tiszta vízzel ki kell mosni, a szem környékét és fülkagyló belsejét törölje szárazra, ha mégis vizesek lesznek. A legjobb, ha a fejet be sem samponozza, hanem egy nedves ruhával törli át. Hagyja a kutyán a sampont az előírt ideig, majd öblítse le langyos folyóvízzel egy edény, illetve a kézi zuhanyozó segítségével minél alaposabban. Fordítson figyelmet a nehezen ellenőrizhető részek, így a hasalj és a hónaljak leöblítésére is. Végül tegye egy előre kikészített nagyobb törülközőre a kutyát, bugyolálja be és dörzsölje át jó alaposan, de használhat hajszárítót is, ha a kutya tűri. Kezdje távolról, hogy elkerülje a hirtelen meleg okozta kellemetlenséget.

Télen mindenféleképpen tartsa a szárítás után a lakásban néhány óráig a kutyát, mert idő kell ahhoz, hogy a bőre és a bundája teljesen megszáradjon. Ha víz ment a hallójáratába, azt mielőbb tisztítsa ki a következő részben ajánlottak szerint.

Igyekezzen a fürdetéseket is könnyeden, játékosan végezni. Beszéljen sokat a kutyákhoz, használjon közben játékokat a figyelem elterelésére, tegye a vízbe a kedvenc játékát, közben és utána jutalmazza meg.

Ne feledje, hogy a kutyák általában nem szeretik az illatos samponokat. Ha ilyet választ, készüljön fel arra, hogy az a kutyájának nem fog tetszeni, és a fürösztés utáni első séta során jobb esetben az avarban, rosszabb esetben másban hemperegve próbálja meg eltávolítani azt a szőréről. Ezért ne büntesse meg, hiszen ez nem neveletlenség, bosszúállás vagy rosszaság, hanem a természetes ösztöneinek engedelmeskedik. Ha a kutya hajlamos erre, minden fürösztés után sétáltassa néhány napig kizárólag pórázon vezetve.

A különleges bőrű vagy szőrű fajták ettől eltérő ápolási feladatokat is igényelhetnek. A gyűrött bőr redőit benedvesített vattagombócokkal vagy fülpucoló pálcikákkal ajánlott rendszeresen áttörölni. A legjobb bórvizet használni erre a célra, majd szárazra kell törölni a területet. Azoknak a fajtáknak, amelyeknek sok szűr van az ujjai között tanácsos ezt kivágni vagy kivágatni nyírógéppel, mert a szennyeződések, különösen a nyári időszakban előforduló toklászok és télen a jég sok kellemetlenséget okozhatnak.