Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

Felkészülés a görénytenyésztésre

A vadászgörények olyan társasági lények, amelyek kedvelik és igénylik a lakások biztonságát és kényelmét. Ezért a legtöbb tenyészet lakáson belül működik, ahogy a vásárlók is lakásban és általában csoportosan tartják őket. A tenyésztésre való felkészülést három témakörbe csoportosítva tárgyaljuk. Ezek a tenyészet kialakítása a lakásban és a ház körül, valamint a tenyészállatok kiválasztása és felnevelése.

 

Vadászgörény tenyészet kialakítása lakásban

A vadászgörény egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy ha szabadon engedik a lakásban, akkor egészen biztosan nagy felfordulást és jelentős károkat okoz. Nagyon aktívak és rendkívül találékonyak, szeretnek mindent felborogatni, mindenbe belebújnak vagy beleássák magukat, vagy csak megrágják és lenyelik a darabjait. Ezért azoknak, akik vadászgörényt tartanak és tenyésztenek, és nincs a lakásukban egy kizárólag az állatok számára berendezhető szoba, legalább egy megfelelő méretű, jól felszerelt ketrecet kell beszerezniük. Érdemes figyelembe venni, hogy a ketrec felállításához sok helyre van szükség, ezért a vadászgörény nem kimondottan a kis lakások állata. Ráadásul legyen a ketrec bármekkora, nem lehet kizárólag benne tartani a vadászgörényeket, mert szükségük van a rendszeres testmozgásra, játékra és élményekre is, de addig mindenféleképpen hasznos bezárni őket, amíg nem állnak közvetlen felügyelet alatt. Kiengedni őket is csak a lakás azon részébe lehet, amit előzetesen görénybiztossá tettek. A tenyészetek általában a lakás egy vagy több különálló, tágas és megfelelően berendezett szobájában kerülnek kialakításra, ahol több ketrecet állítanak fel. A hímeket elkülönítve kell tartani, de a nőstények jól megférnek csoportosan is.

A vadászgörények nagyon igényesek a ketrecükre, mind annak méretére, mind az anyagára, mind pedig a berendezésére. Akváriumban, kalitkában vagy dobozban egyáltalán nem tarthatók. Fontos, hogy a ketrec elég tágas legyen, egyetlen állat számára legkevesebb 1 négyzetméter alapterületű, és legalább 1 méter magas. Ez persze csak a legkisebb méret, amiben tarthatók, vagyis ennél sokkal nagyobb is lehet a ketrec, sőt, előírás, hogy nagyobb legyen, ha több vadászgörényt tartanak együtt. Csoportos tartás esetén a ketrec alapterülete legalább annyiszor 0,5 négyzetméter legyen, ahány vadászgörényt tartanak benne. A ketrec amúgy lehet többszintű is, de a meredek rámpák használatát kerülni kell, mert balesetet okozhatnak. A jó ketrecek fala sűrűn font, erős fémből készül, olyan anyagból, ami nem rozsdásodik és könnyen tisztítható, az aljuk pedig vízhatlan legyen, amire az átható szagú vizelet elszivárgásának megelőzése céljából van szükség. A ritka szövésű drótháló aljzat balesetveszélyes, ezért inkább legyen teljesen zárt az egész padozat. Megkönnyíti a ketrec kezelését és takarítását, ha az ajtaja nagy, a padozata és a polcai pedig kivehetők. A tenyésztési célból használt ketrecek oldalfalainak alsó részét is ajánlott zártan kialakítani, ezért az alsó harmadban műanyag, felül rácsos ketrecek alkalmasabbak a feladatra. A teljesen rácsos ketrecek alját ajánlott utólag plexivel kibélelni.

A ketrecet úgy kell elhelyezni, hogy nyugalmat és védelmet biztosítson a benne élő állatok számára, egyúttal jó rálátást tegyen lehetővé a környezetre. Ne tegye ki közvetlen napsütésnek vagy huzatnak. Az ideális külső hőmérséklet a vadászgörények számára 18 és 24 Celsius fok között van. A vadászgörények alapvetően éjszakai életmódot folytató állatok, vagyis nappal sokat alszanak, és inkább éjszaka mozognak, ezért a ketrecek elhelyezésére a legkevésbé ajánlható helyiség egy hálószoba.

A vadászgörények ketrecéhez általában számos további kiegészítő tartozhat. Mivel imádnak járatokban mászkálni, ezért gyakran műanyag csöveket tesznek a ketrecükbe vagy annak külsejére. Kedvelik a nyugágyat is, ezért ez is egy jellegzetes kiegészítő felszerelés. Emellett még sok, kimondottan a vadászgörényeknek ajánlott játékot is érdemes még a ketrecben elhelyezni.

Leginkább a súlyos, magas falú, széles aljú és felfelé keskenyedő etető- és itatótálak használata ajánlható. Fontos, hogy ne legyenek könnyen felboríthatók, mert a vadászgörények erre fölöttébb hajlamosak. A legjobb tálak kerámiából vagy fémből készülnek, magas a faluk és a ketrec falához vagy aljzatához erősíthetők, hogy ne lehessen megemelni és kiborítani. A lapos tálakból a görények hajlamosak kiásni a táplálékukat. A műanyagból készült etetőtálak nem csak azért alkalmatlanok, mert könnyű felborítani, de veszélyesek is, mert az állatok szétrághatják és lenyelhetik a darabjaikat. Ha több vadászgörényt tartanak együtt, akkor sem egy nagy közös, hanem több kicsi tálat kell használni, vagyis minden állatnak legyen saját tálja. Az itatásra pedig a leghelyesebb egy rögzíthető és szétrághatatlan tálat vagy önitatót használni. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a gumidugós önitatók is veszélyesek, mert lenyelhetik a dugó darabjait, ezért csak olyat érdemes vásárolni, aminek fémből készült lecsavarható teteje van, amit a görény nem tud eltávolítani.

A vadászgörények ketrecének egyik sarkába vagy annak fala mellé, valamint a görénybiztos szoba sarkaiba és hosszabb falai mentén is érdemes alacsony falú alomtálcát kihelyezni. A legjobb, ha ezekből több van, mert a görények nem tesznek meg nagy távolságot azért, hogy elvégezzék a dolgukat. Ezekbe ne macskáknak gyártott csomósodó alomanyagot tegyen, de a faforgács és a kukoricacsutka sem alkalmas, mert lenyelhetik. Ezek helyett granulált fa, esetleg papír alapú alomanyagokat használjon, de a macskánál is említett olcsó, jó ammónia megkötő tulajdonságú alumínium-szilikát ásványi alomanyag is megfelel. Ezeket vékony rétegben kell a dobozok alján szétteríteni és hetente néhány alkalommal teljes egészében ki kell cserélni.

A természetben a vadászgörények sötét, meleg és száraz földalatti vackot építenek maguknak. A ketrecben fekhely gyanánt egy puha, de erős anyagú törülköző, pokróc, szintén erős anyagú póló vagy más ruhadarab is megteszi. Szívesen használják a függőágyakat. Számítani kell arra, hogy szétrágják a fekhelyüket, különösen a kölykök. Ilyenkor el kell távolítani és helyette egy kisebb, szénával kitömött papírdobozt vagy faládát éredemes betenni.

Mivel a tenyészállatoknak is szükségük van a rendszeres testmozgásra, ezért az a legjobb, ha van a lakásban egy vagy több olyan szoba, amit kizárólag a vadászgörények használnak. Ezeket a szobákat görénybiztossá kell tenni, emellett úgy kell kialakítani, hogy elszívásos szellőzésük legyen, valamint könnyen lehessen takarítani és fertőtleníteni. Itt érdemes elhelyezni a ketreceket. A legjobb, ha a szobának átlátszó, üvegezett ajtaja van. Ha nem áll rendelkezésre külön helység, akkor a nappalit kell úgy kialakítani, hogy kiengedhetők legyenek benne, de ilyenkor érdemes figyelembe venni, hogy szinte minden szokásos tevékenységünk veszélyes lehet a számukra. Nem kell keresni a bajt, a görény úgyis megtalálja.

A legtöbb vadászgörény hajlandó a családhoz igazítani a napirendjét. Bezárhatók, amíg a család nincsen otthon, vagy amíg alszanak, de mindig ki kell engedni őket, amikor ráérnek velük foglalkozni. A vadászgörényeknek szükségük van a mozgásra és igénylik a sok foglalkozást, ezért felügyelet mellett naponta legkevesebb 2-3 órát mozoghassanak szabadon.

A tenyészállatok lakáson kívüli sétáltatása is megoldható, bár járványvédelmi okokból megfontolandó. Ehhez hámot és hozzá illő pórázt kell beszerezni. Emellett kaphatók mobil ketrecek is, amelyekben felügyelet mellett eltölthetnek a házon kívül is némi időt. A sétáltatott vadászgörényeket érdemes veszettség ellen is oltatni, mert könnyen előfordulhat, hogy megharap néhány tolakodó járókelőt.

A vadászgörények szállítására egy biztonságos szállítódoboz a legalkalmasabb, amit a hosszú utakra akár be is lehet rendezni a legfontosabbakkal. Rövid útra egy hám és egy póráz is megfelel, de így szállítva fel kell készülni a kockázatra.

A vadászgörény tenyészetek fontos berendezési tárgya még az ellető láda. A vadászgörények nem válogatósak, ezért a láda sokféle anyagból készülhet, szükség esetén akár egy megfelelő méretű nyílással ellátott papírdoboz is megteszi. A ládával szemben az a legfontosabb elvárás, hogy segítsen biztonságban tartani az újszülötteket, és hogy könnyű hozzáférést biztosítson a tenyésztő számára. A legjobbak a magas falú dobozok, amelyek felülről nyitottak, de lehetnek nyitható tetejűek is. A doboz akkora legyen, hogy az anya kényelmesen ki tudjon nyújtózni benne, vagyis elférjen benne az alomanyaggal és az egyre növekedő kölykeivel együtt. Az egyik oldalukon legyen egy az anya számára elég tágas nyílás a láda aljától mintegy 10 cm-re, vagyis olyan magasan, hogy a ládát alomanyaggal kitömve is elegendő küszöb maradjon a kicsinyek védelmére. A ládát puha, de erős ruhával (pelenka, törülköző) a legjobb kibélelni.

 

Vadászgörény tenyészet kialakítása a házon kívül

A vadászgörényeket az ellenségeik, a környezeti és a szociális igényeik, valamint a szökés és a visszavadulás lehetősége miatt is viszonylag ritkán tartják szabadban. Ma már szinte kizárólag csak a vadászati célból tartott görények és tenyésztési szezonban a hím tenyészállatok tartására használnak külső ketrecet. Ezek széltől védett, árnyékos helyen álljanak, mert a vadászgörények rosszul viselik az időjárási kellemetlenségeket. A ketrecnek különösen erős anyagból kell készülnie, részben a szökésveszély, részben pedig a ragadozók gyakori támadásai miatt. Amíg az állatok szárazak, addig jól tűrik a hideget, ha van egy szénával, szalmával vagy csíkokra tépett papírral kibélelt odújuk. Ilyenkor az etetésükre és az itatásukra nagyobb gondot kell fordítani, mert még a szokásosnál is több energiát (zsírt) igényelhetnek, és kifogyhat vagy befagyhat az ivóvizük.

Elhelyezhető egy külön melléképületben is a tenyészet, ahol a lakáshoz hasonló életkörülmények alakíthatók ki. Ebben elhelyezhetők a nagyobb ketrecek is és könnyen kialakítható a biztonságos kifutó. Jó, ha kapnak egy fedett külső kifutót is, sűrű fonatú, erős dróthálóból, ahová egy kis ajtón át juthatnak ki.

 

A tenyészállatok kiválasztása és felnevelése

Hím tenyészállatot kevesen tartanak, mert általában olyan intenzív a szaguk a tenyésztési szezon ideje alatt, ami nem viselhető el a lakásban. A legtöbben ivartalaníttatják a hím állatokat, hogy elkerüljék ezt és az ivarosakra jellemző egyéb problémákat. Aki viszont nélküle kezd tenyésztésbe, annak az első nehézséget egy megfelelő hím megtalálása jelenti majd. A kezdőknek a leginkább az tanácsolható, hogy forduljanak egy rutinos tenyésztőhöz, akinek a segítségével könnyebben elkerülhetők a tenyésztéssel járó kezdeti problémák is.

Annak ellenére, hogy a vadászgörénynek nincsenek fajtái, a tenyésztése nem két találomra kiválasztott egyed párosítását jelenti. A megfelelő szervezeti szilárdság mellett számos színváltozat, mintázat és szőrváltozat létezik, ezért tág tere van a tenyésztői elképzelések megvalósításának. A tenyésztők ezért az előre meghatározott tenyésztési cél szem előtt tartásával kiválasztott egészséges, örökletes betegségektől és viselkedési zavaroktól mentes, nem közeli rokon, de összeillő állatok pároztatását végzik. Mivel sok problémára lehet számítani, csak az vágjon bele, aki rendelkezik a megfelelő körülményekkel, beleértve a tenyésztés anyagi fedezetét is, valamint minden feltételt előteremtett már és vannak jelentkezők a kölykökre is. De a tenyésztés még a legoptimálisabb esetben is olyan sok bizonytalansággal jár, hogy az érdeklődőknek nem szabad biztosat ígérni.

A tenyészpár mindkét tagját a legjobb minőségű, magas fehérje és zsírtartalmú takarmány etetésével, a szükséges védőoltások beadatásával, valamint a külső és belső paraziták időnkénti vizsgálatával kell felkészíteni a pároztatásra.

A nőstény vadászgörények legkorábban 4, a hímek pedig 6-8 hónapos korukban válnak ivaréretté, de ezt nagymértékben befolyásolják a külső tényezők, elsősorban a fényviszonyok és az időjárás is. Emiatt az ivarérés általában a vadászgörények életének első tavaszára várható, a tenyészérettséget viszont csak 2 éves koruk körül érik el.

A nőstények ivaréretté válását az első ivarzás jelzi. A tüzelés látványos testi tünetekkel jár. Megduzzad a pérájuk és váladék szivárog belőle, a hátsójukat a földön húzzák, vízszerű, halvány rózsavörös foltokat hagyva a padozaton. Közben a szaguk is felerősödik.

A hímek ivarérése még erősebb szaggal jár. Ennek intenzitása azonban egyedenként és időszakonként is változó. Vannak olyan hímek, amelyeknél alig észrevehető, ezért akár lakásban is tarthatók, de a hímek többségének annyira zavaró szaga van a tenyésztési szezonban, hogy a legjobb egy különálló épületet berendezni a számukra.

Az ivarérett hímek a tenyésztési szezonban jelölik a területüket. Mindenhez hozzádörgölőznek, sőt, mindenhez odanyomják a péniszüket is, némi vizeletfoltot hagyva hátra. A heréik jelentősen megnagyobbodnak,  a szőrzetük kisárgul, emellett a testtömegük a szezon alatt akár 40%-kal is csökkenhet. Hab a tortán, hogy ilyenkor nagyon agresszívvé is válhatnak.