Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A vadászgörény fialása

A vadászgörények fialása a többi ragadozóhoz hasonlóan zajlik, de számolni kell a viszonylag nagy mortalitással. A téma tárgyalását a fialásra való felkészülés, a vemhességi idő megváltozásának rövid bemutatásával kezdjük, majd felvázoljuk a fialás menetét, a segítségnyújtás és a császármetszés lehetőségét.

 

Felkészülés a fialásra

A 4. héten a vemhes nőstények általában elkezdenek félrevonulni és fészeképítésbe fognak. Csoportos tartás esetén ilyenkor már tanácsos az anyát egy saját, nyugodt helyen álló, zárt aljú és a szokásosnál sűrűbbre szőtt rácsú ketrecben elhelyezni. Ebbe kell betenni az ellető ládát, és a fészek építéséhez tiszta alomanyagot kell biztosítani.

A nőstények a fialás előtt kitépik a szőrüket is, ezzel bélelik a fészket. Ilyenkor már tanácsos a lehető legkevesebbet zavarni őket, ugyanis ha sokat nyugtalanítanak egy anyát, akkor az felfalhatja a kicsinyeit. Ekkor már a tápváltást is kerülni kell, mert különösen az első alkalommal vemhes nőstények és a nagy almot váró anyák esetében ez gyakran vezet súlyos megbetegedéshez (vemhességi toxikózis kialakulásához) és elhulláshoz is.

 

Korai ellés és elhúzódó vemhesség

Mint arról már volt szó, a vadászgörények vemhessége általában 6 hétig, vagyis 42 napig tart, de olykor 38 nap rövid, illetve akár 44 nap hosszú is lehet. Az ennél korábbi ellés a vadászgörényeknél szerencsére ritka. Ilyenkor fejletlen és életképtelen kölykök jönnek a világra, amelyek általában gyorsan elpusztulnak. Kevés magzat esetén megtörténhet, hogy a nőstény túlhordja a vemhét, vagyis a szokásosnál tovább tart a vemhessége.

 

Fialás

A has és a tejmirigyek növekedése, valamint a fészeképítés jelzi a közelgő fialást. Az átlagosan 42 nap hosszú vemhesség után mintegy 8 (1-18) apró, kopasz, süket és vak, megközelítőleg 9 (6-12) grammos újszülött jön a világra. A fialás a legtöbb esetben viszonylag gyorsan, 2-3 óra alatt problémamentesen lezajlik.

Az anyák közben ösztönösen elrendeznek mindent. Ha zavarják őket, akkor viszont megehetik vagy magukra hagyhatják a kicsinyeiket, ezért a legjobb ha egyetlen személy, és ő is csak akkor van jelen a fialáskor, ha szoros kapcsolatban áll a nősténnyel, és ha az nem adja a jelét annak, hogy zavarja. Ennél általában jobb magára hagyni az anyát a fialás idejére. Ha a tenyésztő szükségét érzi a szoros megfigyelésnek, akkor szereljen fel egy sötétben látó kamerát az ellető láda felé, aminek segítségével egy másik helyiségből követheti nyomon a fialást.

 

Ellési segítségnyújtás

A fialás során előfordulhatnak hosszabb szünetek, ami természetes. Csak akkor kell az anyával állatorvoshoz fordulni, ha azt látja, hogy hosszú ideig folyamatosan erőlködik, de nem születik kölyök. Ám ez ritka. A vadászgörényekre sokkal jellemzőbb probléma, hogy az újszülöttek hosszú köldökzsinórral születnek, amit az anya általában ösztönösen eltávolít, és megeszi a méhlepényeket is. Ha viszont túl gyorsan születnek egymás után a kicsik, akkor előfordulhat, hogy az anya nem tud mindent időben elrendezni, ezért a hosszú köldökzsinór az újszülöttekre tekeredik. Ilyenkor ajánlott közbelépni és lefejteni róluk, különben beszárad és zsugorodik, ezért elszoríthatja a végtagok vagy a farok vérkeringését.

Az újszülöttek körében sajnálatosan nagy a fialás körüli halandóság, aminek nem ritkán veleszületett rendellenességek állnak a hátterében. Ha zavarják, akkor az anya felfalhatja vagy magára hagyhatja a kölykeit. Emellett számolni kell azzal is, hogy olykor még az anya is elpusztul.

 

Császármetszés

A vadászgörények esetében csak ritkán kerül sor császármetszésre. Ha szükségessé válik, mert a fialás nem indul meg, vagy menet közben elakad, akkor ugyanazok a szabályai, mint a többi állatfajnál, vagyis minél előbb kerül rá sor, annál jobb. Fontos, hogy a tenyésztő vigyen magával az állatorvoshoz egy ketrecet, és benne egy bélelt ellető dobozt az alomnak, emellett készüljön fel arra is, hogy segítenie kell az újszülöttek ellátásában. Ez a feladat megegyezik a többi ragadozónál leírtakkal.