Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A vadászgörény elválasztása

A vadászgörények elválasztása általában problémamentesen zajlik. Ez, lehetőleg,  ne történjen a kölykök 6 hetes kora előtt.

A 3 hetes kölykök súlya mintegy 100 gramm. Ekkor kezdenek el érdeklődni az anyjuk tápláléka iránt, az anyjuk pedig ekkorra jut el a tejtermelés csúcsára. ezért meglehetősen lesoványodik. A kölykök 4 hetes korától az anyák tejtermelése csökken, és általában 60 nap után akkor is elapasztanak, ha nem választják el a kölyköket. A kölykök etetését ezért 3 hetes korban ajánlott elkezdeni. A kölykök számára elsőként felkínált eledel legyen konzerv vagy beáztatott száraz görénytáp, esetleg kölyök macskatáp, és darált húst is kapjanak, amihez egy kevés felaprított főtt tojás, valamint némi baromfi- vagy marhazsír kevernek. Az anyákhoz hasonlóan a kölyköket is naponta legalább 4-5 alkalommal ajánlott etetni. Mire 6 hetesek lesznek, már mindnek legyen saját etetőtálja. A választás időszakáig kizárólag pépes állapotú táplálékoz kapjanak, de a választás körül ajánlott elkezdeni a száraz táp etetését is.

Különösen fontos, hogy a választásra megfelelő takarmányok etetésével készítsék fel a tenyésztők a kölyköket, ugyanis a vadászgörények általában rendkívüli mértékben hozzászoknak a takarmányukhoz, ezért nehéz tápváltásra bírni őket. Mivel a legtöbb vevő várhatóan száraz görénytáppal eteti majd őket, ezért az a leghelyesebb, ha már néhány hetes kor körül kapnak ebből is beáztatva. Az etetés megkezdését követő néhány napon belül általában már habzsolva falják a nedves táplálékot, ami az egészség jele. Eleinte óvakodni kell a túletetésüktől, mert az hasmenést okozhat. Az egy órán belül el nem fogyasztott táplálékot idősebb korban is el kell venni előlük, különben belegyalogolva széthordják, majd a ketrecnek ezt a nedves területét is elkezdik ürítésre használni, ami nagyban hátráltatja az alomhoz szoktatásukat. 

A nőstény kölykök a választáskor általában 200-250 grammosak, 16 hetes korukra pedig már megközelítik a kifejlett kori testtömegüket (6-800 grammosak), míg a nagyobb testű hímek a választás idejére elérik a 300 grammot és 9-10 hónapos korukig fejlődnek.

A legjobb, ha a kölykök 12 hetesen kerülnek az új tulajdonosukhoz.

 

Az anyák kezelése az elválasztás után

A választást követően az anyák továbbra is a jobb minőségű, magasabb fehérje és zsírtartalmú táplálékot kapják, amíg vissza nem nyerik a kondíciójukat. Számítani lehet arra, hogy olykor már a fialást követő 2.-3. héten, vagyis még a szoptatás alatt tüzelnek. Szerencsére ez nem minden esetben következik be. A leggyakrabban akkor fordul elő, ha kevés a kölyök. Ez káros, mert a tejtermelés zavarához vezet. Szerencsére az anyák többsége csak a választás után 2 héttel kezd el tüzelni. A tüzelő anyák kölykeinek el kell kezdeni kiegészítő etetést adni.

Általában anyánként évente csupán 1-2 alom javasolt, de néhány nőstény évi 3 alom világrahozatalára és felnevelésére is képes. A tenyészállatokat 2-3 év után ki kell selejtezni és mielőbb ivartalaníttatni kell.