Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A vadászgörény táplálékkiegészítői

Sokféle vadászgörényeknek gyártott táplálékkiegészítő kapható a kereskedelmi forgalomban, azonban ezekre a megfelelően táplált állatoknak általában nincs szükségük. A multivitamin készítmények gyakran rengeteg felesleges szénhidrátot tartalmaznak. A leggyakrabban az a probléma fordul elő, hogy a megfelelő zsírmennyiség hiányában szárazzá válik a vadászgörények szőre és bőre, esetleg vakaróznak is. Ez a mellékvesék megbetegedésének következménye is lehet, ezért ajánlott állatorvoshoz fordulni a problémával. Ha a zsíretetés elégtelensége okozza, át kell gondolni az étrendet, de átmenetileg jó minőségű omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmazó kiegészítőkkel is lehet próbálkozni. Külföldön kaphatók ilyen hatóanyagokkal görények számára gyártott spray készítmények, de ismételjük, hogy ezek használata csak átmenetileg javasolható, a leghelyesebb korrigálni a táplálék zsírtartalmát.

A vadászgörények is lenyelik tisztálkodás közben a szőrüket, ami különösen fokozott szőrhullás (vedlés) idején, valamint a bőrt és csontokat nem tartalmazó táplálék etetése esetén okoz problémát. Ezen tápanyagok hiányában ugyanis a gyomorban könnyebben alakulnak ki szőrlabdák. Ezért szőroldók etetésére is szükség lehet. A legtöbb szőroldó készítmény olyan kőolaj származék, ami általában tetemes mennyiségű édesítőszert is tartalmaz, ezért helyettük inkább vazelinnel tanácsos próbálkozni. Ebből egy borsónyi adagot kenhet az állat elülső lábaira harmad naponta, ahonnan az tisztálkodás közben lenyalja. Ha nem oldja meg a problémát, akkor próbálkozhat valamely macskának gyártott szőroldó pasztával is, de érdemes figyelembe venni, hogy a multivitamin készítményekhez hasonlóan ezek magas szénhidráttartalma is okozhat problémákat. A vadászgörényeknek és más állatfajoknak gyártott vitamin és ásványi anyag kiegészítők (pl. Calopet paszta) etetésének haszna legalábbis vitatható.

A vadászgörényeknek forgalmazott jutalomfalatok gyakran gyenge beltartalmúak, haszontalanok vagy károsak, ezért a legbölcsebb tartózkodni a megvásárlásuktól. Nem a görényeknek, hanem a tulajdonosuknak van rájuk szüksége. Ha mindenáron szükségesnek érzi kedveskedni a görényeinek, adjon nekik főtt tojást, kevés főtt húst vagy linolénsavat tartalmazó multivitamin készítményeket. Ezekért rajonghatnak, ezért még az állatorvosi kezelésekre is érdemes elvinni, hogy a kellő pillanatban el lehessen vonni velük a figyelmüket.