Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A vadászgörény etetése

Mivel a vadászgörények emésztése és anyagcseréje is gyors, napi többszöri etetést igényelnek. Ha száraz vadászgörény tápot kapnak, az el nem hízott állatoknak akár igény szerint (ad libitum) is adható, a nedves görénytápokból pedig a többi állatfajhoz hasonlóan jobb naponta többször kis adagot etetni velük a kis befogadó képességű és meglehetősen rövid tápcsatornájuk miatt. Ezekkel a leghelyesebb naponta legalább két-három alkalommal etetni, a maradékot pedig egy idő után eltávolítani, és két etetés között jutalomfalatként ismét felkínálni nekik, mert így jobb étvággyal esznek belőlük, mintha állandóan előttük áll.

Mennyiség

A vadászgörény tápok etetését a csomagoláson feltüntetett napi adagokkal ajánlott kezdeni, és később a mennyiséget az állat kondíciójához kell igazítani. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a vadászgörények testtömege szezonálisan is ingadozik, ami rendkívül jelentős a nem ivartalanított állatok körében.

Ha nedves táplálékot kapnak igény szerint, akkor fel kell készülni arra, hogy könnyen elhízhatnak, a táplálék koszolódhat és baktériumokkal fertőződhet, a felesleget pedig az odújukba cipelik, illetve a sarkokba vagy valamelyik bútor alá rejtik el. Ezért ha nedves eleséget etet, azt ajánlott mindig adagoltan adni és az elfogyásáig bezárni őket a ketrecükbe.

Az elfogyasztott mennyiség függ magától a tápláléktól, de az életkortól és az aktivitástól is, ezért a kölykök a testtömegük arányában általában több eleséget fogyasztanak, az idős állatok pedig kevesebbet. A vemhes és szoptató nőstények minőségi és mennyiségi igényei egyaránt a legmagasabbak.

Tápváltás

Mint említettük, a vadászgörények táplálékspecialisták, ezért könnyen válnak táplálékfüggővé. Az ízlésviláguk négy hónapos korukra már kialakul, ezért ekkorra hozzászoknak valamilyen táplálékhoz, és a továbbiakban életük végéig makacsul ellenállhatnak minden tápváltási kísérletnek. Ezt csak akkor adják fel, ha nincsen más választásuk, ezért ha a tulajdonosuk következetes, akkor előbb-utóbb elfogadják az új táplálékot. Ezért a vadászgörények esetében csak akkor érdemes hosszú átmenetben gondolkodni, ha a két táplálék összekeverhető. Ha nem, néhány nap után egyszerűen el kell hagyni a régi táplálékot, különben előfordulhat, hogy soha nem kezdik el fogyasztani az újat. Az inzulinómás és a vemhes állatok kivételével nem baj, ha ilyenkor koplalnak egy ideig. Ha valóban megéheznek, úgyis nekiállnak enni. Segítheti az új élelem elfogadását, ha egy ideig bekenik a görény kedvenc vitamin-kiegészítőjével, halolajjal vagy növényi olajjal.