Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A vadászgörény alaptakarmányai

A vadászgörények rendkívül igényesek a takarmányukra. Elvileg többféle táplálék etethető velük. Ilyen az élő préda, a házi koszt, a macskatáp és a vadászgörény táp.

Préda

A vadászgörények számára az élő préda, vagyis egerek, patkányok, baromfi és nyulak fogyasztása elvileg megfelelő megoldás. Ez azonban rendkívül aggályos állatvédelmi szempontból, ráadásul nehezen kivitelezhető és veszélyt jelenthet a környezetre nézve is. Ezért az élő préda etetése teljességgel elfogadhatatlan megoldás.

Házi koszt

Ma még elterjedtnek számít a házi koszt etetése. A vadászgörények táplálék piramisa valójában egyetlen típusú összetevőből, állati eredetű tápanyagokból áll, de azokkal szemben nagyon igényesek. Könnyen megbetegszenek, ha a takarmányuk nem tartalmaz elegendő fehérjét, zsírt és egyéb állati eredetű tápanyagot. A kereskedelmi forgalomban szerencsére sokféle vadászgörénnyel is etethető nyers állati eredetű élelmiszer kapható. Az emberi fogyasztásra alkalmas minőségű friss vagy fagyasztott, esetleg fagyasztva szárított állati eredetű tápanyagok helyettesíthetik az élő prédát, de csak akkor felelnek meg a vadászgörények takarmányozására, ha tartalmazzák az állat minden részét, vagyis a hús mellett zsiradékot és némi belsőséget is, valamint lehetőleg bőrt, porcot és csontot, illetve ha mentesek a növényi összetevőktől, valamint az ízesítő és a tartósító szerektől.

A házilag összeállított takarmánnyal az a legjellemzőbb probléma, hogy gyakran kiegyensúlyozatlan, ezért az etetése könnyen egyoldalú tápláláshoz vezet. A kizárólag húsból, pláne egyféléből álló eleség túlságosan egyoldalú, elsősorban kalciumban, olykor bizonyos aminosavakban is szegény táplálást biztosít, ezért hamar betegségeket, a leggyakrabban csont- és veseproblémákat okoz, de még az elvileg tökéletesnek tűnő egész nyúlból álló diéta is fehérjében elég gazdag ugyan, de zsírban szegény a vadászgörények számára. Az elmondottak miatt a színhús etetése kerülendő, mert nem csak drága, de még a bőrös csirkefej is kiegyensúlyozottabb tápláléknak számít. A növényi eredetű fehérjék etetése túl sok ammónia keletkezését eredményezheti, ami húgykövességet okozhat, ezért kerülendő. A legjobb, amit tehet, ha minél összetettebb és sokoldalúbb táplálékot biztosít állati eredetű összetevőkből a vadászgörénye számára, vagyis rendszeresen többféle táplálékot (pl. bőrös húst, bőrt, belsőséget és görénytápot) keverve ad. Ez kiegyensúlyozottabb és megkönnyíti a görény takarmányozását is, mert ha a keverék egyik összetevője pillanatnyilag nem kapható, akkor is enni fognak, hiszen csak kismértékben változik a táplálékuk.

Az állati eredetű táplálékokat sokan nyersen etetik a vadászgörényekkel, de ha bizonytalan abban, hogy a felkínált eleség alkalmas-e emberi fogyasztásra (pl. a vadnyúl) , akkor főzze meg. A nyers állati eredetű élelmiszerek beszerzése, tárolása, kezelése és etetése amúgy is sok munkával, nehézséggel és kockázattal is jár, hiszen nem helyezhetők a hűtőbe az emberi fogyasztásra szánt kész élelmiszerek (pl. egy torta) fölé, és a kezelésük után minden alkalommal minden érintkező eszközt és felületet azonnal alaposan meg kell tisztítani az együtt élő személyek védelme érdekében. Emellett a nedves ételek etetése miatt az etetőtál és környezete is sokkal több takarítást igényel majd. Ráadásul ha nyersen kapja az állat a házilag összeállított táplálékot, olyan kórokozókat vehet fel, amelyek általában nem betegítik meg, de amelyeket tartósan ürítve a vele együtt élő személyekre közvetíthet. Ezért az állati eredetű élelmiszerek enyhe hőkezelése sokat javít a higiéniai helyzeten, és jelentősen mérsékli a veszélyeket. Ugyanakkor nem szabad túlzásba sem vinni a főzést, mert az denaturálhatja a fehérjéket, ami zavarja az emésztését és a felszívódást is.

Ezenkívül legyen figyelemmel arra is, hogy a vadászgörények szerethetnek bizonyos ételmaradékokat, mint a gyümölcsöket, zöldségeket, pizzákat és a süteményeket is, de ilyesmit csupán erősen korlátozott mennyiségben fogyaszthatnak, mert rendkívül károsak a magas szénhidrát tartalmuk miatt.

Macskatápok

A nyers, illetve a nyersen beszerzett alapanyagokkal kapcsolatos problémák miatt sokan döntenek úgy, hogy inkább magas állati eredetű fehérjét tartalmazó prémium macskatápokkal etetik a vadászgörényeiket. Elsősorban a prémium minőségű száraz kölyök macskatápok közül válogatnak a görények számára, de még ezeket sem ajánlott kizárólagos eleségként etetni. A halas macskaeledelek etetését jobb kerülni, mert ezektől a görények durván illatoznak tőlük. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a macskatápok nem felelnek meg mindenben a vadászgörények igényeinek, ezért a kimondottan a görényeknek gyártott tápok jobbnak számítanak. A kutyatápok viszont egyáltalán nem alkalmasak a vadászgörények tartós táplálására. Hasonló problémákra kell számítani az etetésük során, mint a macskáknál, de a görényeknél ezek hatványozottan jelentkeznek.

Görénytápok

Egyre szélesebb körben terjed a gyári görénytápok etetése. Ezeknek a többi állatfajhoz hasonlóan számos előnye van, többek között könnyebb beszerezni őket, egyszerűbb a tárolásuk és még az etetésük is. A konzerv formában kapható vadászgörény tápok ára magas, minősége pedig nagyon különböző lehet, ezért a választás során feltétlenül ellenőrizze az összetevőket és a beltartalmat is. A száraz vadászgörény tápokból is többféle létezik, és nem ritka, hogy ezek sem közelítik meg a minőséggel kapcsolatos elvárásokat. A száraz görénytápok vonatkozásában a legnagyobb probléma az, hogy az extrudált granulátumok előállítása csak úgy lehetséges, ha valamennyi gabonát adnak a húshoz, vagyis ezek a görénytápok szükségszerűen felesleges mennyiségben tartalmaznak növényi összetevőket. De ez a nedves tápokra is igaz lehet, hiszen nem minden hús, ami annak néz ki. Így aztán a görénytápoknak olykor magas a szénhidráttartalmuk, ami a már elmondottak miatt egyáltalán nem kívánatos a görények számára. A jobb termékekben a szénhidrátok mennyisége nem haladja meg a 8-15 %-ot, ami megfelel a vadászgörények igényeinek, de ellenőrizni kell, hogy tartalmazzák-e a görények igényelte magas fehérje- és zsírtartalmat?

A halas vadászgörény tápok gyakran valójában a nyérctápok. Ezek, bár alapvetően megfelelnek a vadászgörényeknek, idővel problémákat okozhatnak, ugyanis a nyércekkel szemben a görények a természetben nem fogyasztanak halat, ezért nem is igényelik a táplálékukban. Emellett nagyon kellemetlen szaguk lesz tőle.

Tény, hogy a jó minőség drága, de mivel a vadászgörények összességében keveset esznek, ezért a legmagasabb minőséget sem lehetetlen megfizetni a számukra. Általában elmondható, hogy a prémium minőségű görénytápok etetése javasolt csupán, és a legjobb megoldás az, ha a száraz tápból állandóan az igényük szerint kapnak, a nedves (házi vagy konzerv) táplálékokból pedig adagoltan.

A vadászgörények vonatkozásában is folyik a vita, hogy száraz táplálékokat, vagyis granulált vadászgörény és macskatápot, vagy pedig nedves eleségeket, tehát vadászgörényeknek vagy macskának gyártott konzerveket, illetve házi kosztot kapjanak. Sok szempont szól az egyik vagy a másik mellett, de a mérleg nyelve a konformitás miatt egyre inkább a prémium minőségű száraz vadászgörény-, esetleg macskatápok felé billen el. A gyakorlati tapasztalat azonban azt mutatja, hogy legjobb megoldás az, ha ezek mellé nedves eleséget is kapnak. A kizárólag nedves táplálékokra alapozott etetés viszont sok munkával, higiéniai és fogászati problémával járhat, és könnyen alakulhat ki miatta tápfüggőség is.