Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A különböző korú vadászgörények takarmányozása

A természetben a görények a választástól egészen az idős korig gyakorlatilag ugyanazt a táplálékot fogyasztják, mert csakis azokra az állatokra vadásznak majd egész életükben, amit az anyjuk felkínált nekik. Ez tehát erősen rögződik. Ezért is nagyon fontos, hogy már a tenyésztő is megfelelő minőségű vegyes étrendet etessen a kölykökkel. Azonban a nagyfokú adaptáció ellenére is vannak bizonyos különbségek az egyes korcsoportok igényeiben, ezért külön szólunk a kölykök, az anyák és az idős állatok takarmányozásáról.

A kölykök takarmányozása

A 3 hetes kölykök mintegy 100 gramm súlyúak. Ekkor kezdenek el érdeklődni az anyjuk tápláléka iránt. Az anya ekkorra jut el a tejtermelése csúcsára és meglehetősen lesoványodik, ezért legkésőbb 3-4 hetesen ajánlott elkezdeni a kölykök kiegészítő etetését. Ilyenkor egy tálcáról nedves táplálékot kell kínálni nekik. A kölyöknek is jó minőségű, legkevesebb 35% fehérjét és több mint 20% zsírt tartalmazó táplálékra van szükségük. Kiegészítésül (tehát nem az anyatej helyett) ihatnak fele-fele arányban tejszínnel kevert tehéntejet is. A kölykök néhány nap után általában habzsolva falnak, ami az egészség jele. A szemük csupán 4-5 hetes életkorban nyílik ki. Ekkorra már teljesen kiszőrösödnek, 5 hetes kortól pedig már nagyon aktívak. A kölyköket és az anyákat is naponta 4-5 alkalommal kell etetni. Mire a kölykök 6 hetesek lesznek, már mindnek legyen saját etetőtálja.

Az elárvult kölykök felnevelése

Az elárvult kölyköket rendkívül nehéz mesterségesen felnevelni. Meleg környezetre van szükségük és 20% körüli zsírtartalmú tejpótlót igényelnek, amire leginkább a macskának gyártott készítmények ajánlhatók tejszínnel kiegészítve. Az első hetekben 2-3 óránként kell szemcseppentőből vagy cumisüvegből táplálni őket, de sajnos ennek ellenére sok elpusztul közülük. A legjobb megoldás ezért egy pótmamáról gondoskodni a számukra, akihez dajkásítani lehet a kölyköket.

Az elárvult kölykök viszonylag korán nedves felnőtt görényeknek ajánlott eleségekhez szoktathatók és 5 hetes korra már kizárólag ezt fogyaszthatják.

A kölykök kiegészítő táplálása

Ha egy anyának kevés teje van, akkor lelassul a kölykök fejlődése, ezért 2 hetes kortól kiegészítő etetést kell biztosítani a számukra. Ilyenkor tejszínes tejet, majd nedves eleséget is kaphatnak. Eleinte óvakodni kell a túletetésüktől, mert hasmenést okozhat.

Az anyák takarmányozása

Az anyák takarmányozása is különbözik a felnőtt vadászgörényekétől.

A vemhes nőstények takarmányozása

A vemhes nőstényeknek nő az étvágyuk, gyakran kimondottan falánkká válnak, és még a szokásosnál is magasabb fehérje- és energiatartalmú táplálékot igényelnek. Különösen a vemhesség végén nehéz kielégíteni az igényeiket. Ilyenkor gyakrabban, akár 15 percenként is megéhezhetnek. A száraz táppal etetett nőstények elé érdemes állandóan kitenni az táplálékot, hogy a kedvükre fogyaszthassanak belőle és természetesen a korlátlan vízkínálatról is gondoskodni kell.

A szoptató anyák takarmányozása

A szoptató anyáknak a legjobb minőségű táplálékot kell igény szerinti mennyiségben biztosítani. Általában a fenntartó adagjuk 1,5-3-szorosát fogyasztják ilyenkor, de ezen is lesoványodnak a nagy almok szoptatása során. Ha száraz tápot esznek, az egész nap korlátlan mennyiségben álljon előttük. A bolti eredetű élelmiszerekkel etetett példányoknak pedig rengeteg zsíros húsra van szükségük. A fehérje igényük ilyenkor 35-40%, a zsírigény pedig legalább 25%. A tej itatása inkább kerülendő, mert gyakran laktózérzékenyek, de laktózmentes tejet ihatnak. Jó, ha a szoptató anyák nedves és száraz táp keverékét kapják, mert ez javít a táplálékfelvételükön és lehetővé teszi azt is, hogy az alom 3 hetes korától megossza a kölykeivel az eledelét. Ez a táplálék lehet konzerv vagy beáztatott száraz görénytáp, esetleg kölyök macskatáp, és darált húst is kapjanak, amihez egy kevés felaprított főtt tojás, valamint némi baromfi- vagy marhazsír is keverhető. Sokan adnak vitamin és ásványi anyag kiegészítőket is az anyáknak, mások pedig naponta egy kávéskanálnyi friss májat kínálnak kiegészítés gyanánt. Emellett tekintettel kell lenni arra is, hogy a szoptató anyák a szokásos vízmennyiség 2-3-szorosát is igényelhetik. Ha nem jutnak elegendő vízhez, akkor csökken a tejtermelésük.

Az idős állatok takarmányozása

A fogságban tartott görények sokkal tovább élnek, és idős korban változik a táplálékigényük. A kérdés azonban még nem tisztázott minden részletében, de feltételezhető, hogy a nagyon idős példányok kevesebb, de jobb minőségű fehérjét igényelnek és a kondíciójuk függvényében a zsírszükségletük is csökken. Veseelégtelenségre hajlamosít, ha továbbra is a kölykök és az aktív felnőttek magas fehérjetartalmú táplálékát eszik. Ugyanakkor nő a vitamin és az ásványi anyag szükségletük. Azonban ilyenkor is csupán minimális kiigazítások jöhetnek szóba, mert az idős állatok sem viselik jól a tápváltásokat, amit az inzulinómás egyedeknél jobb meg sem próbálni.