Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A vadászgörény karmainak ápolása

A vadászgörényeknek éles, a kutyákéhoz hasonlóan vissza nem húzható, és ásáshoz kiválóan használható karmai vannak. A lakásban tartott példányok esetében ezek gyakran nem kopnak megfelelően, ezért túlnőnek, mindenbe beleakadnak és sérüléseket is okozhatnak mind az emberek kezén, mind pedig a vadászgörényeknek. Különösen az elülső végtagokon található karmokkal sok a probléma. A leghelyesebb ezért a mindenkori növekedésüknek megfelelően, vagyis általában havonta levágni a hegyüket.

A beavatkozás végrehajtására az emberi körömvágók és a macskáknak gyártott karomvágó ollók alkalmasak a leginkább. Szerencsére a vadászgörényeknek nem pigmentált a karmuk, ezért általában jól látható oldalról az élő rész bennük. A cél ennek a vége előtt legalább néhány milliméterrel levágni a karmok hegyét, anélkül, hogy az élő részbe belevágna vagy túl közel vágva nyomást gyakorolna rá. A karomvágáshoz ajánlott segítséget igénybe venni, aki lefogja és függőlegesen tartja az állatot és közben igyekszik elvonni a figyelmét, amire valamely finom falat a leginkább alkalmas. Erre, mint a legtöbb hasonló beavatkozás esetén, a maláta ízesítésű vitamin- és szőroldó paszták felelnek meg a legjobban. Ha nem kap vadászgörényeknek gyártottat, szóba jöhet egy kis mennyiségű Calopet paszta, vagy valamely macskáknak gyártott készítmény. Ezeket nagyon szeretik, ezért általában már a tubus előkerülése elvonja a figyelmüket, így a segítségükkel végrehajtható az, amit különben nem hagynának.

A kiállításra vitt vadászgörények karmának éppen csak a hegyét vágja le erre alkalmas csipesszel néhány nappal korábban, vagy reszelővel rövidítse meg, de csak annyira, hogy járáskor a karmok a természetesnek megfelelően leérjenek a talajra, de ne sértsék meg a bírálók kezét.