Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A vadászgörény fogainak ápolása

A vadászgörények körében hasonló fogászati problémák (fogkő, ínygyulladás, fogmeder-gyulladás) a gyakoriak, mint amit a többi ragadozó háziállatnál, de a traumás sérülések miatti fogtörések is gyakoriak. Az utóbbi olykor csak a fogzománc sérülésével, máskor a fogüreg megnyílásával jár. Emellett néha az alsó szemfogak rendellenesen előrefelé nőnek, ami miatt a felső ajkakon gyulladásos elváltozás jelentkezik. A felsorolt problémák állatorvosi beavatkozást tesznek indokolttá.

A vadászgörények esetében is rendszeres megelőzésre van szükség. A fogmosás és a megfelelő takarmányozás a leghatékonyabb megelőzés.

A fogmosáshoz a macskáknak gyártott ehető fogkrémek használata javasolható, de készüljön fel rá, hogy általában nem könnyű feladat. Fontos a nyugodt környezet, a rendszeresség, a türelem. de leginkább a megfelelő motiváció. Sokat segít, ha a görény kedveli a macskának gyártott ehető fogkrém ízét. Eleinte az ujjáról kínálja, és ha lenyalja, akkor adjon egy fogászati célú jutalomfalatot. Ha ezek sikerre találnak, akkor is legyen nagyon türelmes. Előbb ahhoz kell hozzászoktatnia, hogy az ujjáról, majd a fogkeféről lenyalja a fogkrémet. Ez a szoktatás akár hetekig, hónapokig is eltarthat. Soha ne emelje fel közben a hangját és ne büntesse közben a görényt, de jutalmazza akkor is, ha nem sikerül elérni, amit szeretett volna. Ha hozzászoktatta a fogkeféhez és a fogkrémhez, akkor próbáljon meg a fogkrém lenyalása közben fokozatosan behatolni a macska szájába a fogkefével, és a felső fogak külső oldalára koncentrálva egyre tovább tisztítani a fogakat. A fogak belső oldala ritkábban mosható, de ha engedi, itt is a felső fogsorra kell koncentrálni.

Lehetőleg napi, de legalább heti háromszori fogmosásra érdemes törekedni, és minden esetben kapjon fogászati jutalomfalatot is, amit rágcsálhat, ugyanis a kombinált megelőzés a leghatékonyabb. Előfordulhat, hogy nem ér el sikert a fogkefével. Ilyenkor próbálkozhat az ujjára tekert gézlappal vagy zsebkendővel is.

A fogmosás mellett hatékony segítség a rágás is, ezért a megfelelő takarmányozás mellett a kimondottan fogászati jutalomfalatok és rágcsálnivalók is segíthetnek megelőzni a problémákat.

A már kialakult fogkő eltávolításával ne kísérletezzen otthon. Az csak részsikereket és ellenállást eredményezhet. A legjobb, ha állatorvos távolítja el gépi altatásban, majd fokozott megelőzéssel kell védekezni a fogkő újbóli megjelenése ellen.