Krisztinavárosi Mancsok Rendelő

Cím: 1013 Budapest, Roham u. 3.
Telefon: 1/201-0052
és 30/695-1797
Rendelési idő:
H - P: 10:00 -18:00
Sz: Zárva
V: 10:00-13:00

 

Újpesti Mancsok Rendelő

Cím: 1045 Budapest, Chinoin u. 4.
Telefon: 1/787-26371/3603270,
és 30/504-7012
Rendelési idő:
H - P: 09:00 - 20:00
Szo: 10:00-20:00
V: Zárva

 

A vadászgörény bundájának ápolása

A vadászgörények nem igényelik a rendszeres fürdetést. Egyfajta jellegzetes pézsmaillat jellemzi őket, amit el kell viselni, mert az még túlzásba vitt fürösztéssel sem szüntethető meg. A fürösztés ugyanis inkább csak szárazzá teszi a bőrüket és a szőrzetüket, ami ártalmas a vadászgörényekre nézve. Aki nem tudja elviselni a bőr faggyúmirigyei által termelt váladék jellegzetes illatát, az inkább ne vegyen vadászgörényt, mert abban biztos lehet, hogy nem tudja levendula vagy fenyőillatúvá varázsolni. A vadászgörények számára fontosak az illatanyagok, azok elnyomására tett minden kísérlet, így a különböző fürdető- vagy az illatosító szerek használata ezért is káros a számukra. A leginkább járható módszer a helyzet javítására az ivartalanítás, ettől ugyanis jelentősen mérséklődik a szaporodási szezon alatt különösen felerősödő szag intenzitása, emellett a fekhely és az alomanyagok rendszeres cseréjével és tisztításával is mérsékelhető az illat. Azonban ezek ellenére állandóan megmarad a bunda és a vizelet állandó, kevésbé bántó, de jellegzetes pézsmaillata, ami beívódik a lakásba, a bútorokba és az együtt élő személyek ruháiba is. A vadászgörények annyira különleges állatok, hogy a tartásuk mindezek ellenére a terjedőben van, de érdemes előre tisztában lenni ezzel a hátránnyal a hibás döntések és csalódások megelőzése érdekében.

Az intenzív fürösztés általában a szándékaival ellentétes hatást vált ki, vagyis nem megszépíti és karbantartja, hanem kiszárítja a bőrt, ezért az a szokásosnál is több faggyút termel, ami a szag intenzitásának növekedését eredményezi. Ha a görények nagyon összekoszolódtak, vagy valamiért képtelenek tisztálkodni, akkor szóba jöhet egy a langyos vizes lemosás, de ilyenkor is kerülni kell a samponok használatát, mert azok kioldják a bőrből a hasznos zsiradékokat. Ennek ellenére léteznek a vadászgörények számára gyártott különleges samponok, amelyekből egy jobb minőségűt érdemes megvásárolni, mert olykor olyan makacs szennyeződés következik be, amit másként nem lehet eltávolítani. De még a vadászgörényeknek ajánlott samponokat is csak kivételes esetekben használja! Legyen óvatos a kutyának gyártott termékekkel, mert nem csak kioldják a zsírt, de a bolha elleni kutyasamponok megmérgezhetik és akár meg is ölhetik a vadászgörényeket.

A fürösztés előtt ajánlott műkönnyet vagy szemkenőcsöt tenni a szemeibe és a füleibe is, ami védje ezeket. Állítsa a görényt egy langyos vízzel előre feltöltött mosogatóba vagy lavórba, mert a folyóvíztől megijedhetnek. A hideg vízre nagyon érzékenyek, ezért nem baj, ha az egy kicsit melegebb, de könyökkel tesztelve még kellemes legyen. A bemerítéskor különösen az első alkalommal nagyon megijedhet és haraphat, ezért erősen tartsa a grabancukat. Ha sampont is használ, azt a hátára tegye, majd dörzsölje be, de soha ne kerüljön belőle a fejére. Ha az is szennyezett, használjon benedvesített ruhát a tisztítására. Végül nagyon alaposan öblítse le a sampont, különben vakarózni fog. Ehhez, ha a görény nagyon idegenkedik a folyóvíztől, használjon több előre kikészített öblítővizet, de hatékonyabb a folyóvíz, aminek megnyitása előtt ismét erősebben ragadja meg az állatot. Végül dörzsölje át alaposan az előre odakészített törülközőkkel, majd tegye le, de előbb távolítsa el az alomtálakat és helyezzen ki száraz törülközőket a várható hempergéshez. Gyors száradásra számíthat.

Ha azt tapasztalja, hogy a vadászgörény megszokott illata felerősödött, annak több oka és megoldása is lehet:

  • a nem ivartalanított példányokat mielőbb ivartalaníttassa

  • ellenőrizze az etetett táp összetevőit, mert gyakran okoz kellemetlen szagokat a sok hal

  • cserélje legalább hetente a fekhelyeket és naponta kétszer tisztítsa az alomanyagot

  • ellenőriztesse állatorvossal, mert különböző betegségek is állhatnak a jelenség hátterében, így a vesebetegségek fokozott vizeletszaggal, a hallójárat megbetegedései pedig szintén kellemetlen szagokkal járhatnak

  • fürösztéssel csak akkor próbálkozzon, ha már minden más lehetőséget kihasznált a szagok mérséklésére

A végbélmirigyek eltávolítása semmit nem változtat az állat illatán, mert azt nem ennek váladéka okozza.

A vadászgörények évente kétszer, tavasszal és ősszel vedlenek. A nem ivartalanított példányok vedlése kifejezettebb. A legintenzívebb vedlés koratavasszal jelentkezik, amikor a vaskos téli aljszőrzetük néhány nap alatt kihullik. Utána gyakran úgy néznek ki, mint egy megtépett szőrpamacs. A hirtelen vedlést lassú szőrnövekedés követi. Ha pedig lenyírják a szőrüket, akár hetek vagy hónapok is eltelhetnek, mire elkezd visszanőni.

A lenyalt szőr, különösen a vedlések során, problémákat (hányást, bélelzáródást, bélsárrekedést) okozhat. A védekezésül elsősorban a bunda rendszeres kikefélése ajánlott, amihez puha kefe vagy szőrápoló kesztyű használata ajánlott. Emellett gyenge szívású porszívó is használható a görények szőrápolására. Macskafüvet viszont nem érdemes vásárolni a számukra, mert azt általában azonnal kiássák. Inkább a szőroldó paszták használata terjedt el. A maláta ízesítésű macskának gyártott szőroldókat különösen kedvelik, mondhatni rajonganak értük. Ennek ellenére ha lehetőség van rá, nem ezeket, hanem egy kimondottan a vadászgörényeknek gyártott készítményt érdemes megvásárolni, mert azokban általában kevesebb szénhidrát van, ami nagyon káros a vadászgörények egészségére. Ezekből is keveset adjon csupán egyszerre, de az intenzív vedlés időszakában akár naponta. Sokan a vedlések közti időszakokban is hetente adagolják ezeket. De ne feledje, hogy a vedlések idején a rendszeres szőreltávolítás kikeféléssel a legjobb megoldás.

Az egészséges állatok bundája fényes, vastag és tiszta. A tompa és száraz szőr megbetegedésre utalhat, akárcsak a foltokban jelentkező szőrhullás. Száraz levegő esetén, különösen télen, kiszáradhat a bőrük, amitől viszketni és korpázni kezd. Ezen úgy segíthet, hogy párásítókat helyez üzembe a lakásban. A szennyezett környezet és a nem megfelelő, zsírban szegény táplálás is gyakran vezet a bőr kiszáradásához, amit ideiglenesen vadászgörényeknek gyártott szőrpuhító spray segítségével mérsékelhet ugyan, de a legjobb megoldás az alapok kiküszöbölése, vagyis a ketrecük megfelelő takarítása és elegendő zsírt tartalmazó takarmány biztosítása. Ha erre sem javul, forduljon állatorvoshoz, mert betegség állhat a hátterében.