Újpest:
(1) 787-2637

Krisztinaváros:
 (1) 201-0052

 

 

   

MANCSOK

 maszk

 English

 ÚJPEST

 KRISZTINAVÁROS

 

Mancsok Internet

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

Néhány szó a védőmaszkok használatáról

 

Az átlagemberek a járványnak a kezdeti szakaszában alapvetően kétféle maszkkal találkozhatnak.

Az egyik az egyszer használatos sebészeti maszk, a másik a házilag is készíthető, különböző anyagokból varrt, több rétegű és többször felhasználható maszk. Az előbbi valóban egyszer használatos, vagyis másnap már semmiféleképpen nem szabad felvenni! Egy ideig megvédi a használóját a legtöbb (de nem az összes!) olyan csepptől, ami a levegőben terjed és amivel a vírusok utaznak, de idővel elszennyeződik és veszélyessé válhat. Ezért sem tekinthető biztos védelemnek és ha hosszú ideig van rá szükség, akkor a leghelyesebb naponta többször cserélni.

A varrt maszkokkal is hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy azok általában moshatók (forró vízben) vagy fertőtleníthetők (pl. mikrosütőben), de ezeket is érdemes legalább naponta cserélni.

Ezeket a maszkokat azoknak érdemes viselniük, akik a veszélyeztetett csoportokba (idősek, betegek) tartoznak, de el kell hagyniuk a lakásukat, akik ilyeneket látogatnak, akik feltételezetten fertőzött vagy sok ismeretlen státuszú emberrel találkoznak (pl. ápoló családtagok, eladók), vagy akik bármilyen a betegségre jellemző tünetet mutatnak (köhögnek, tüsszögnek, fáradékonyak, fáj a fejük, izomfájdalmuk van, lázasak stb.). Ez utóbbiaknak feltétlenül ajánlott a maszk viselése, mert ezek alkalmasabbak mások megfertőzésének megelőzésére, mint a fertőzéstől való védelemre! A legjobb védekezés mégis az lenne, ha mindenki hordana rendszeresen cserélt maszkot, de sajnos nincs ennyi, még a kórházaknak is kevés van. Ezért aki nem veszélyeztetett és csak vásárolni megy, annak valóban nem kell ilyet hordania, amíg kevés van belőlük. Végül érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a maszk csak a többi védekezési lehetőséggel együtt véd, vagyis alapos kézmosás után szabad csak felvenni, megigazítani vagy levenni, és nem érdemes megfeledkezni miattuk a távolságtartásról sem.

Ne vásároljon méregdrága maszkot, inkább nézze meg az alábbi linkeket:

 1. Egyszerű maszk, rövid használatra, egy vagy több rétegben

 2. Többrétegű, többször felhasználható maszk készítése varrógép nélkül

 

Kérjük, keresse fel a bal oldali menüsorban a IV. kerületi ("ÚJPEST")  és az I. kerületi ("KRISZTINAVÁROS") rendelőinkkel kapcsolatos információkat. 2019. június 1-től mindkét rendelőnkben változtatnunk kell a rendelési időnkön. Kérjük tekintse meg itt a változásokat: újpesti rendelés, illetve krisztinavárosi rendelés.

Honlapunkon nagyon sok állategészségügyi és állattartási információt talál. Az egyes állatfajok (kutya, macska, vadászgörény, házinyúl) tartásával kapcsolatos ismeretek mellett olyan általános ismeretek felől is tájékozódhat, mint az állattenyésztés, az egészségvédelem, az elsősegély, vagy az állatok nevelése és takarmányozása. Ez az anyag ma már több szakkönyv terjedelmű és nem csak az ügyfeleinknek írtuk és tettük közzé, hanem valamennyi állattartónak segítséget szeretnénk nyújtani. Cserébe csak a szerzői jogok tiszteletben tartását kérjük.

Mivel egyre több oldalunk van, előfordulhat, hogy nehezen találja meg, amit keres. Ez esettben használja az alábbi keresőt:

 

Mancsok Internet

Végül szeretnénk felhívni a figyelmét néhány tőlünk független vállalkozásra, illetve szervezetre, amelyek szolgáltatásaira szüksége lehet:

 • EVÁR, vagyis az Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszer, ami azon állatvédelmi szervezeteknek az összefogása, amelyek jelen válsághelyzetben szeretnének segíteni a járványhelyzet miatt bajba jutott állatokon. Honlap: www.evar.hu. Kérjük, gondoljon majd rájuk, amikor az adója 1%-áról kell döntenie! Az igazi barát az, aki a bajban is barát!

 • Kutyák panzióztatására nem tudunk vállalkozni. Erre a célra a szintén az ügyfeleink által is javasolt Ugatlak Kutyahotelt ajánljuk.  Elérhetőség: 2146 Mogyoród, Ibolya u. 22., tel: 30/2011-433, honlap:  www.ugatlak.hu. Kipróbált, megbízható szolgáltatást nyújt, és a tulajdonosa nemrégiben kutyakiképzési világbajnokságot nyert.

 

 

© MANCSOK, 2020.