Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 
201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

  NYÚLTARTÓKNAK

ki tartson?

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

ápolás

egészségvédelem

tenyésztés

  KUTYATARTÓKNAK

  MACSKATARTÓKNAK

  GÖRÉNYTARTÓKNAK

  ÁLLATTENYÉSZTÉS

  EGÉSZSÉGVÉDELEM

  ELSŐSEGÉLY

  NEVELES

  TAKARMÁNYOZÁS

TARTALOM

(az itt kiválasztott témákra kattintva böngészhet tovább, majd használja a "vissza" menüpontot)

 

A tenyésztési folyamat elemei

előkészületek

vemhesítés

vemhesség

fialás

alomnevelés

elválasztás

A házinyúl tenyésztése

 

Közhelyszerűen hangzik annak a megállapításával kezdeni a házinyulak tenyésztésének a bemutatását, hogy szaporák, mint a nyulak, pedig ez segít a leginkább rávilágítani arra, hogy miért ne fogjon senki sem nyúltenyésztésébe, akinek nem ez az életcélja. Könnyű a nyulakat szaporítani, ezért sokkal több születik, mint amennyire társállatként szükség van. Emellett a házinyúl tenyésztése sem abból áll csupán, hogy összeengedjük a nőstényeket a bakokkal, aztán örvendezve figyeljük a fejleményeket. Az ilyen meggondolatlan próbálkozások gyakran vezetnek kudarchoz, hiszen a sikeres tenyésztői munkának számos olyan feltétele is van, amelyek hiányában problémák léphetnek fel. Olykor az is előfordul, hogy a meggondolatlanul belevágó nyúltartó elveszíti az anyanyulát is. Ugyanakkor a tudatos és színvonalas nyúltenyésztés egy életre szóló nemes elhivatottság.

A sikeres nyúltenyésztésnek sok előfeltétele van. Ismerni kell az állattenyésztési alapismereteket és a nyúltenyésztés gyakorlatát is. Az előbbit a léinkre kattintva vagy az "állattenyésztés" menüpont segítségével érheti el, az utóbbit pedig itt igyekszünk bemutatni. Emellett külön ketrecre lesz szüksége minden egyes nőstény és bak házinyúl számára, és külön ketrecet kell biztosítania a különböző ivarú választott süldőnyulaknak is. Ezért általában a legelső kérdés, amit végig kell gondolni, hogy van-e mindezek elhelyezésére lehetőség? Annak, aki lakásban él és tenyésztene nyulat, legalább egy különálló, csak erre a célra használt, lehetőleg nagyobb alapterületű szobára van szüksége. Sok településen ez az állattartási előírásokkal ütközik vagy egyszerűen nincs elég hely a lakásban a nyulak tenyésztésére, ezért a legtöbben a házuk udvarán, egy megfelelő alapterületű, fűthető és szellőztethető melléképületben tenyésztenek nyulat. Ha ez rendelkezésre áll, akkor tisztázni kell azt is, hogy van-e elegendő szabadidő és pénz a tenyésztésre, tudja-e majd ellenőrizni éjszaka is az anyákat és az almokat, és biztos-e abban, hogy el tudja majd adni a születendő utódokat? Vagyis számos kérdést kell előre tisztázni és sok feltételt kell előre biztosítani, mielőtt valaki nyúltenyésztésbe kezd.

Ma már legalább 80 elismert nyúlfajta létezik. A tenyésztői munka eredményeként jelentős méret- és szőrkülönbségek, bizarr formák is kialakultak, mint az alig 1 kg-os hermelinnyúl, a 10 kg-ot meghaladó testtömegű óriás kosorrúak, vagy a bohókásan hosszú szőrű angóranyúl. Társállatként leginkább a törpe fajtákat és azok keverékeit tartják és tenyésztik.

A társállat házinyúl tenyésztésének gyakorlatát bemutató oldalainkon a baloldali sárga mezőben található linkek és a vissza menüpont segítségével böngészhet, vagy akár végig is olvashatja az egészet az alábbi link követésével:

 

UGRÁS A KÖVETKEZŐ RÉSZHEZ

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.