Újpest:
787-2637

Krisztinaváros:
 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre. Köszönjük!
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu

Hirdetések

   

MANCSOK

  NYÚLTARTÓKNAK

ki tartson?

összeszoktatás

nevelés

takarmányozás

ápolás

egészségvédelem

tenyésztés

  KUTYATARTÓKNAK

  MACSKATARTÓKNAK

  GÖRÉNYTARTÓKNAK

  ÁLLATTENYÉSZTÉS

  EGÉSZSÉGVÉDELEM

  ELSŐSEGÉLY

  NEVELES

  TAKARMÁNYOZÁS

TARTALOM

(az itt kiválasztott témákra kattintva böngészhet tovább, majd használja a "vissza" menüpontot)

 

Takarmányok:

fű és széna

zöldtakarmányok

egyéb növények

nyúltápok

táplálékkiegészítők

cekotróf

ivóvíz

kerülendő táplálékok

A házinyúl etetése

A különböző korú nyulak takarmányozása

A házinyúl takarmányozása

 

A társállatok takarmányaival és takarmányozásával kapcsolatos általános ismereteket erre a linkre kattintva keresheti fel. Itt kizárólag a társállatként tartott házinyulak takarmányozásával foglalkozunk.

A nyulak növényevő állatok. Olyan emésztőrendszerrel rendelkeznek, ami képes feldolgozni a legnehezebben emészthető növényi tápanyagokat is. Ennek következtében olyan táplálékot is elfogyasztanak és hasznosítanak, amelyeket sok más állat képtelen lenne megemészteni, ezért csak azokon tartva éhen halnának. Ez jelentős előny a nyulak számára. A természetben főleg különböző füveket és egyéb növényi részeket esznek. Ezek a legtöbb állatfaj számára emészthetetlen tápanyagok tökéletesen fedezik a nyulak szükségleteit, ugyanakkor a koncentrált, könnyen emészthető táplálékok könnyen károsíthatják a társállatként tartott felnőtt nyulak egészségét.

A társállatként tartott nyulak egy további jellegzetessége az, hogy nem biztosítható a táplálásuk a boltokban készen kapható gyári tápokkal. Ugyan léteznek és a kereskedelmi forgalomban széles választékban elérhetők a nyúltápok, de ezek egyike sem alkalmas a nyulak kizárólagos etetésére, sőt, mint azt látni fogjuk, legfeljebb csupán nagyon kis mennyiségben etethetők.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a nyulak emésztőrendszere rendkívül kényes. Emiatt nem csak bizonyos antibiotikumok használatától kell óvakodni, de mindig nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a takarmányok cseréje lassan és fokozatosan menjen végbe, egy hirtelen váltás ugyan is a nyúl életébe kerülhet.

Ha a társállatként tartott kifejlett házinyulak táplálék piramisát szeretnénk felvázolni, akkor annak alapját vagy alját, vagyis a legnagyobb mennyiségben etetett összetevőt általában a fű vagy a fűszéna adja. A nyulaknak nagyon sok nyersrostra van szükségük a táplálékukban, aminek hiányában elpusztulnak. A piramis második szintjét a zöldtakarmányok képezik, amelyekből a fűnél kevesebbet adunk. Az összes többi etethető táplálék csupán a piramis parányi csúcsát adja, mert ezek inkább csak a változatosság megteremtésében és a nyúl jutalmazásában játszanak szerepet, semmint az optimális tápanyag, vitamin- és ásványi anyag ellátásban, amit megfelelő táplálás esetén a fű (széna) és zöldtakarmányok biztosítanak.

A fenti táplálék piramis a társállatként tartott házinyulak takarmányozására vonatkozik. A tenyész- és növendék állatok táplálékigénye ettől sok vonatkozásban eltér.

Általában a szárazanyagra vetítve a nyulak csupán 12-18% fehérjét igényelnek, 2-5% közötti zsiradékokat, de a nyersrostigényük 12 és 25% között van, attól függően, hogy mennyit mozognak. A társállatként tartott nyulak rostigénye a magasabb, mint a tenyész- és a növendék állatoké, nagyjából 18-25% közöttire tehető.

Az egyes táplálék összetevőkről a baloldali menüpontok követésével tájékozódhat

 

UGRÁS A KÖVETKEZŐ RÉSZHEZ

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.