Újpest:
(1) 787-2637

Krisztinaváros:
 (1) 201-0052

 

 

Ha támogatni kívánja az oldal fenntartását és fejlesztését, kattintson az Önt érdeklő hirdetésekre.
 
Visszajelzését ide várjuk:
 
webmaster@mancsok.hu
 
Köszönjük!

Hirdetések

   

MANCSOK

 ÁLLATTENYÉSZTÉS

 tenyésztők

 szaporítók

 állatok

 biológia

 tenyészet

 tenyésztésszervezés

 tenyésztési eljárások

 egészségügy

 

Mancsok Internet

 KUTYATARTÓKNAK

 MACSKATARTÓKNAK

 GÖRÉNYTARTÓKNAK

 NYÚLTARTÓKNAK

 EGÉSZSÉGVÉDELEM

 ELSŐSEGÉLY

 NEVELÉS

 TAKARMÁNYOZÁS

A társállatok tenyésztése

 

a kutya, a macska, a vadászgörény és a házinyúl tenyésztésének alapismeretei

 

Mi, emberek, általában az eget kémleljük, hogy hozzánk méltó értelmes lényekre, istenekre vagy más bolygók lakóira találjunk, és közben nem vesszük észre a köröttünk nyüzsgő csodát, vele az életünkbe oly sok szeretetet és egy csipetnyi természetet csempésző háziállatainkat. Önhittek vagyunk, ezért nem látjuk meg bennük az intelligenciát, ami valójában csupán néhány árnyalattal múlja alul a miénket, és arra a sok szenvedésre is csak ritkán figyelünk fel, amit a tudatlanságunkkal, a nemtörődömségünkkel vagy a gonoszságunkkal okozunk. Az egyik legnagyobb bűnünk a társállatokkal szemben az, hogy hagyjuk túlszaporodni őket, ami több szenvedést és értelmetlen pusztulást okoz, mint a kegyetlenségünk és a figyelmetlenségünk. A túlszaporodás okaira és veszélyeire úgy lehet felhívni a figyelmet, ha bemutatjuk az azt kiváltó állatszaporítás és az értelmes állattenyésztés közötti különbséget. Emellett nem titkolt célom segíteni a munkájukban azokat a magyar állattenyésztőket, akik színvonalas állattenyésztői munka mellett tették le a voksukat.

Az ember egyik antropológiai tulajdonsága, hogy szeret együtt élni az állatokkal, ami az állattenyésztés kialakulásához vezetett, és az ebben elért eredményeink óriásiak. A háziállat fajok kialakulása méltán nevezhető az emberiség egyik legnagyobb sikerének. A szürke marhától a komondorig mi magyarok is sok eredménnyel büszkélkedhetünk ezen a téren, és nálunk is egyre többen osztják meg az életüket együtt társállatokkal. Így biztosan lehetünk abban, hogy az állattenyésztésnek nem csak múltja, de jövője is van.

Az itt tárgyalt kisemlős társállat fajoknak számos közös tulajdonsága van, többek között az, hogy kistestűek, intelligensek, szociálisak és szaporák. Ezeknek a tulajdonságaiknak köszönhető, hogy fennmaradtak. Mégis annak ellenére, hogy szaporák, egyáltalán nem könnyű a tenyésztésük. Ez csupán látszólagos ellentmondás, ami abból fakad, hogy a modern társállat-tenyésztés elsődleges feladata nem a mennyiségi igények kielégítése csupán, hanem emellett olyan állatok létrehozása is, amelyek alkalmasak arra, hogy családtagokká váljanak. Emiatt a minőségi elvárások egyre magasabbak. Azok, akik együtt kívánnak élni ezekkel az állatokkal, joggal várják el, hogy minden szempontból megfeleljenek a feladatra. Ezért egyre kevésbé tekintjük elfogadhatónak a genetikai vagy felnevelési betegségekkel és hibákkal terhelt állategyedek előállítását, ami sok problémát okozhat a befogadó családnak. És a minőség iránti igény növekedése teszi egyre nehezebb feladattá a társállat-tenyésztést, olyanná, ami elmélyült ismereteket, komoly elkötelezettséget és jelentős befektetést igényel, ugyanakkor a sikerét még ezek együtt sem garantálják.

Sokat javít a helyzeten, hogy közép- és felsőfokú képzés keretében is elsajátíthatók az állattenyésztési ismeretek. Ez azonban nem nélkülözhetetlen előfeltétel. Azoknak, akik nem részesültek formális képzésben, az önképzés, valamint a tenyésztői szervezetek munkájába való bekapcsolódás adja a helyes utat, mert megfelelő ismeretek hiányában nem folytatható színvonalas tenyésztői munka. Az állattenyésztés egy rendkívül terjedelmes, szerteágazó és részletes tudomány, aminek óriási a tudásanyaga, ezért kellett húznom néhány határvonalat. El kellett döntenem, hogy mit vegyek be és mit nem. Úgy határoztam, hogy a legfontosabb határ a fajta lesz, vagyis azon állatfajoknál, ahol már elfogadott fajták vannak (pl. kutya, házi macska, házi nyúl) ezek leírása és egyéb jellegzetességei terjedelmi okból kimaradt. Ezért azoknak, akik eldöntötték, hogy melyik állatfaj, és azon belül melyik fajta tenyésztésével szeretnének foglalkozni, más forrásokból kell megismerkedniük ezekkel az információkkal. Szerencsére számos ezekkel foglalkozó kiadvány kapható és sok ismeret érhető el az interneten is, de a társállat-tenyésztés elméletét és gyakorlatát hasonló módon összefoglaló munkát sem ismerek.

Az oldalainkon nagyon sok állategészségügyi és állattartási információt talál. Az egyes állatfajok (kutya, macska, vadászgörény, házinyúl) tartásával kapcsolatos ismeretek mellett olyan általános kérdésekről is tájékozódhat, mint az állattenyésztés, az egészségvédelem, az elsősegély, vagy az állatok nevelése és takarmányozása. Ez az anyag ma már több szakkönyv terjedelmű és nem csak az ügyfeleinknek írtuk és tettük közzé, hanem valamennyi állattartónak segítséget szeretnénk nyújtani. Cserébe a szerzői jogok tiszteletben tartását kérjük.

Mivel egyre több oldalunk van, előfordulhat, hogy nehezen találja meg, amit keres. Ez esettben használja az alábbi keresőt:

 

Mancsok Internet

A továbbiakban itt az állattenyésztés általános ismereteiről lesz szó, vagyis azokat a főleg elméleti alapismereteket igyekszünk összefoglalni, amivel minden kisemlős tenyésztőnek tisztában kell lennie függetlenül attól, hogy melyik állatfaj tenyésztésével foglalkozik. Ezeket az oldalainkat a baloldali menüpontok segítségével keresheti fel, vagy az alábbi link segítségével olvashatja végig:

 

UGRÁS A KÖVETKEZŐ RÉSZHEZ

 

Az egyes állatfajok tenyésztésének gyakorlatáról szóló részekben pedig a különböző fajú társállatok (kutya, macska, vadászgörény és házinyúl) tenyésztésének a gyakorlatát igyekszem bemutatni. Ezek az adott állatfajok tartóinak szóló oldalakon találhatók, de a fenti linkek segítségével is felkereshetők.

 

Dr. Csikós Károly Miklós
állatorvos
Mancsok Állatorvosi Rendelő

 

© MANCSOK, 2017.